Problem z programem mach3, samoistne wyłaczanie się programu

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
Janek_Skorupa
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 26 paź 2016, 22:50
Lokalizacja: Marki

Problem z programem mach3, samoistne wyłaczanie się programu

#1

Post napisał: Janek_Skorupa » 26 paź 2016, 23:03

Witam, od dłuższego czasu mam problem z programem mach3 wersja edukacyjna, mam mały plot-erek na którym używam ten program.

Problemem jest to, ze program mi się cały czas wysypuje. Męczę się już kilka lat z tym, ale teraz zaczęła się po prostu opuszczać oś zet, zamiast iść do góry i niszczy mi to narzędzia, więc jestem zmuszony już coś z tym zrobić.

Wcześniej było tak, ze po włączeniu programu i załadowaniu kodu program pojechał np 10 mm do góry zetką i się wysypał.

Włączyłem go drugi raz, później nic się nie działo i dopiero za trzecim razem, udało się go włączyć aby pracował normalnie.

Zmieniłem już komputer, inny system operacyjny (nowy XP) komputer tylko pod macha, wszystko powyłączane.

Ostatnio problem się nasilił i aby korzystać z programu, trzeba było go ciągle reinstalować, problem leży chyba w sterowniku.

Nie już co mam robić, nie na każdym komputerze mi program chodzi.

Coś się stanie, daje strzałkę do góry a oś zet jedzie w dół, to samo ze strzałką w dół tez jedzie w dół.

Przepinam na innego kompa (stary laptop) I wszystko jest dobrze.

Ma ktoś jakąś stabilną wersje tego programu ?



Tagi:


kamil_rc
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 128
Rejestracja: 27 gru 2008, 11:33
Lokalizacja: Wadowice

#2

Post napisał: kamil_rc » 27 paź 2016, 00:37

Pytanie jakie napięcie idzie po sygnale z lpt. Powinno być 5v, niektóre płyty głowne mają z tym problem a nasze sterowniki muszą mieć 5v jak nie to bedą żle odczytywać sygnał.
Pozdrawiam Kamil


Autor tematu
Janek_Skorupa
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 26 paź 2016, 22:50
Lokalizacja: Marki

#3

Post napisał: Janek_Skorupa » 27 paź 2016, 01:16

Bardzo dziękuje za odpowiedź. A w jaki sposób mogę sprawdzić to napięcie ? Można to zrobić jakoś programowo, czy muszę dokonać pomiaru fizycznie ?

Komputer jest stacjonarny, problem był identyczny, na innym komputerze stacjonarnym. Wygląda na to ze wysypuje się sterownik programowy. Tam przy instalacji jest taka opcja żeby odpalić ten sterownik.

Zawsze problem był na starcie, maszyna później potrafiła już pracować parę godzin było ok, dopiero teraz zaczęły się awarie w czasie pracy...

[ Dodano: 2016-10-27, 08:43 ]
Szukałem tu informacji na forum. Sprawdziłem mam tylko jedną kość ram, więc to nie to.

Kolega dał mi dużo do myślenia z tym napięciem.

Zrobiłem pomiary multimetrem. Stary laptop ma 4,8 V bezpośrednio na LPT.
Komputer stacjonarny na którym są problemy ma 4.2 V

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1393
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#4

Post napisał: k-m-r1 » 27 paź 2016, 12:50

Zasilacz?
Kondensatory na płycie głównej?

Co to za PC jakie parametry?

Czy instalacja Mach3 bez sterownika LPT daje taki sam efekt?
Jeśli sterownik był instalowany należy usunąć w menadżer urządzeń.
Jaka prędkość taktowania 25kHz czy więcej ??
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


creattine1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 238
Rejestracja: 25 gru 2015, 19:08
Lokalizacja: nowy sącz

#5

Post napisał: creattine1 » 19 gru 2016, 10:22

Jako że nie chce zakładać tematu donewego pozwolę się podłączyć . U mnie problem polega na tym że jeżeli maszyna pracuje to co jakiś czas słychać jakby znalazło nowe narzędzie i w tej chwili się tnie program i maszyna i jedzie dalej mam nowy komp system xp mach pełny gdzie szukać przyczyny ? Instalowalen go już parę razy nawet i to samo w kulko ploter i reszta dobrze uziemione

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”