Problem z pracą serwonapędów

Dyskusje na temat systemu Heidenhaina
Awatar użytkownika

Autor tematu
corker
Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Problem z pracą serwonapędów

Post napisał: corker » 09 cze 2012, 22:13

Witam serdecznie.
Posiadam centrum frezerskie Bridgeport VMC 460/12 ze sterowaniem Heidenhain TNC 2500B ( to samo praktycznie co TNC360) rocznik 1993 .Silniki i sterowniki Siemens Simodrive 611.
Pod tym linkiem

znajduje się film dokładnie mojej maszyny , sprzedawca w GB wstawił ten film na youtube .

Problemem braku sprawnego działania maszyny jest wg mojej skromnej opinii sterownik simodrive lub enkodery. Ja kupiłem ją w styczniu od polskiego sprzedawcy i jestem pewien że maszyna pracowała sprawnie .
Maszyna stała nie pracując do maja w nie ogrzewanym zamkniętym pomieszczeniu.
Co się dzieje :
Silnik obraca się w nieregularny sposób tzn. w trakcie jednego obrotu 2 lub 3 razy wpada w małe wibracje proszę spojrzeć na ten film osi Y
( nagrałem go sam ,jakość youtube nie jest najlepsza ) tak jak by gubił pozycję i jej szukał choć ekran monitora tego nie pokazuje proszę zwrócić uwagę na drganie paska z prawej strony .
Występuje to praktycznie w mniejszym lub większym stopniu na każdej osi. Oś Y jest najgorsza , oś X średnia a Z najlepsza ,choć ma nieregularne tąpnięcia wyczuwalne na czujniku zegarowym. Próbowałem kombinować parametrami 710.0-2 711.0-2 712.0-2 720.0-2 . Bez efektu .

Moje silniki 1FT5062-0AF71-1-Z , sterownik Simodrive 611 , komputer Heidenhain TNC2500B .

Może macie jakieś sugestie a może znacie godny serwis który naprawi moją maszynkę?

Tagi:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Kontakt:

Re: Problem z pracą serwonapędów

Post napisał: cnccad » 10 cze 2012, 10:08

corker pisze: Silnik obraca się w nieregularny sposób tzn. w trakcie jednego obrotu 2 lub 3 razy wpada w małe wibracje proszę spojrzeć na ten film osi Y
( nagrałem go sam ,jakość youtube nie jest najlepsza ) tak jak by gubił pozycję i jej szukał choć ekran monitora tego nie pokazuje proszę zwrócić uwagę na drganie paska z prawej strony .
Występuje to praktycznie w mniejszym lub większym stopniu na każdej osi. Oś Y jest najgorsza , oś X średnia a Z najlepsza ,choć ma nieregularne tąpnięcia wyczuwalne na czujniku zegarowym. Próbowałem kombinować parametrami 710.0-2 711.0-2 712.0-2 720.0-2 . Bez efektu .
Jedno pytanie ...
Maszyna w tym czasie jest zatrzymana czy wędruje na pozycję :?: To wygląda na dryfowanie osi ale ...
kiedyś miałem podobne efekty podczas pracy serw i się okazało że zasilacz napędów był słaby. Wymiana jak dobrze pamiętam kondensatorów pomogła.

Ale jeżeli maszyna długo stała , bez zasilania , to być może potraciła parametry i trzeba je przywrócić :?:
Nie wiem ... tak się domyślam.
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Awatar użytkownika

Autor tematu
corker
Kontakt:

Post napisał: corker » 10 cze 2012, 16:20

Maszyna wędruje na pozycję. Specjalnie pokazałem wolne posuwy bo jest to najbardziej widoczne.
Co do zasilacza może masz racje z mojego doświadczenia wiem że elektrolity potrafią ześwirować jeśli są nie używane. Ja trochę stawiam na brak jakiegoś kontaktu zimny lut lub coś podobnego kiedyś pukając w sterowniki simodrive udało się spowodować takie drgania na wszystkich osiach a ponowne pukanie spowadowało zanik drgań.
Jak mówisz o zasilaczu to masz na myśli zasilacz 24V?

w każdym razie gdy maszyna nie ma polecenia ruchu i stoi czuć jak by silniki nadal pracowały pchały lub ciągneły , myślałem że winą jest wilgoć w enkoderach ale suszyłem pomieszczenie i rozgrzewałem maszynę itp i nic .
Co do parametrów co to znaczy że pogubiła parametry same się wyzerowały nie sądzę przejżałem wszystkie i ich wartości nie wydawały mi się nietypowe itp.

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 10 cze 2012, 16:34

to jak maszyna stoi i silniki stawiają opór to normalne. Po prostu pozycjonują silniki.
jeżeli "pukanie" wywołuje takie zmiany , to po prostu trzeba sprawdzić blok po bloku w zasilaczu dla serw i będzie jasne.
SIMODRIVE ma kilka zasilaczy. Mnie chodziło o zasilanie serw , czyli główny zasilacz.

Awatar użytkownika

Autor tematu
corker
Kontakt:

Post napisał: corker » 10 cze 2012, 16:54

to co piszesz ma jakiś sens tylko jak znaleźć usterkę będę grzebał może coś znajdę .
A może znasz jakiś sensowny serwis który sobie poradzi z takim tematem ,przyznam że czas mnie goni zdobyłem strategicznego klienta i na samym starcie muszę mu odmawiać roboty aż żal no i mogę go stracić a na czynsz już nie mam ,jednym słowem muszę zrobić coś szybko .

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 10 cze 2012, 19:16

niestety , nie znam żadnego serwisu z Twojego rejonu.
poproś może jakiegoś znajomego elektronika lub może ktoś z kol Ci pomoże.

Awatar użytkownika

Autor tematu
corker
Kontakt:

Post napisał: corker » 11 cze 2012, 04:19

Rejon jest nie istotny byle ekipa była rzetelna.

wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1

Post napisał: wieslawbarek » 14 cze 2012, 21:02

Siemens ci to pewnie naprawi u nas w Bielsku są ale to troche daleko .Enkodery masz dobre błąd enkodera sterowanie wywali ci zaraz po załaczeniu wędrowanie napędu przy postoju można by troche poprawić np. dryftem ale jeżeli chodzi nieregularnie no to jedynie ponowne strojenie albo wymiana a to boli .Sam miałem podobne problemy i widzę że dla starych maszyn najgorszy jest przestój nie daj boże kilka lat i w złych warunkach.

Awatar użytkownika

Autor tematu
corker
Kontakt:

Post napisał: corker » 15 cze 2012, 16:06

Temat w oczekiwaniu , wysłałem simodrive'y do regeneracji i naprawy powinienem mieć je we wtorek zobaczymy co bedzie dalej. Narazie dzięki za pomoc odezwę się.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Heidenhain”