Problem z połączeniem

Rozmowy na temat układów elektronicznych sterowania obrabiarek CNC

Autor tematu
Kubank
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 31 mar 2020, 11:57

Problem z połączeniem

#1

Post napisał: Kubank » 02 sty 2021, 10:29

-Płyta główna Profi 3



-Sterownik
Obrazek

-Silnik 4.2A 3Nm
-Program Mach3

Wszystko podłączone według instrukcji, Mach 3 skonfigurowany wg. instrukcji. Po podaniu napięcia silnik trzyma, ale podczas próby nie działa.
Pomoże ktoś w uruchomieniu?



Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5288
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Problem z połączeniem

#2

Post napisał: adam Fx » 02 sty 2021, 12:20

kto wie co i jak masz ustawione podłączone i czy dobrze - więc zgaduje - tu jest twój problem? https://youtu.be/NgaeCh1_ywI
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
Kubank
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 31 mar 2020, 11:57

Re: Problem z połączeniem

#3

Post napisał: Kubank » 02 sty 2021, 13:08

Sterownik - płyta główna plusy(+) razem A ujemne osobno

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4428
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Problem z połączeniem

#4

Post napisał: tuxcnc » 02 sty 2021, 13:21

Kubank pisze:
02 sty 2021, 13:08
Sterownik - płyta główna plusy(+) razem A ujemne osobno
Schemat, zdjęcie, albo nie zawracaj głowy.


Autor tematu
Kubank
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 31 mar 2020, 11:57

Re: Problem z połączeniem

#5

Post napisał: Kubank » 02 sty 2021, 13:32

Obrazek
Podłączyłem według tego schematu

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5288
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Problem z połączeniem

#6

Post napisał: adam Fx » 02 sty 2021, 13:36

Kubank pisze:Sterownik - płyta główna plusy(+) razem A ujemne osobno
iiiii? co zmiana jak u mnie nie pomogła czy co?
tuxcnc pisze:Schemat, zdjęcie, albo nie zawracaj głowy.
dokładnie już to sugerowałem
adam Fx pisze:kto wie co i jak masz ustawione podłączone i czy dobrze - więc zgaduje
ale Kubank liczy na nasze zdolności telepatyczne :)
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4428
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Problem z połączeniem

#7

Post napisał: tuxcnc » 02 sty 2021, 14:10

Kubank pisze:
02 sty 2021, 13:32
Obrazek
Podłączyłem według tego schematu
Piszesz o Mach3 a wklejasz schemat z Arduino ...
Jajca sobie robisz ?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 5288
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Problem z połączeniem

#8

Post napisał: adam Fx » 02 sty 2021, 17:18

tuxcnc pisze:Piszesz o Mach3 a wklejasz schemat z Arduino ...
Jajca sobie robisz ?

szkoda nerwów - widzisz że mu nie zależy
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

Petroholic
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2440
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Problem z połączeniem

#9

Post napisał: Petroholic » 02 sty 2021, 17:45

Podejście do zagadnienia jak moja żona... Dzwoni z drogi praca->dom, że coś grzechocze w skrzyni biegów ale jedzie. Ja już w nerwach, że albo wysypała skrzynię albo dwumas się rozklekotał no ale jak jedzie to ciul pod domem zobaczę. W międzyczasie już znalazłem trzy skrzynie do kupienia na olx i komplet dwumasy na alledrogo. Szybki telefon do kumpla za ile wymieni i siedzę czekam na wyrok...

Wraca do domu małżowinka. Wsiadam w auto, odpalam no i grzechocze... Kurna zły znak. Czy wciśnięte sprzęgło czy nie grzechocze tak samo. Biegi wchodzą ładnie. O co kaman? Patrzę, a w schowku przy lewarku leży breloczek odpięty od kluczy i tłucze w plastik... Ja pitoleeeeee...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektronika CNC”