Problem z połączeniem sieciowym Piko w wersji LAN

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
januszs0
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 115
Rejestracja: 23 lip 2004, 07:29
Lokalizacja: okolice Rzeszowa

Problem z połączeniem sieciowym Piko w wersji LAN

#1

Post napisał: januszs0 » 29 cze 2017, 14:42

Witam Kolegów
Zakupiliśmy do firmy sterownik PIKOCNC w wersji z LAN który wykorzystaliśmy do modernizacji stołowej frezarki CNC gdzie uszkodziło się nam oryginalne sterowanie. Uruchomiliśmy maszynę od strony elektrycznej i obecnie uruchamiamy sterowanie. Mamy problem z połączeniem sieciowym. Podłączaliśmy do sterownika ponad 15 różnych komputerów z różnymi systemami i wyposażeniem i tylko 3 komputery pracują nam poprawnie ze sterownikiem. Problem polega na małej ilości ramek jakie latają po sieci w ciągu jednej sekundy. Komputery które poprawnie pracują osiągają ok 200 ramek na sekundę a u nas większość komputerów ma 1 lub 2 ramki i maszyna się zacina. Po połączeniu ze sterownikiem trzeba bardzo długo czekać po naciśnięciu klawisza start na rozpoczęcie transmisji między komputerem a sterownikiem. Jak już się połączy maszyna cały czas czeka na transmisję i nie można zrobić żadnej obróbki. Producent powiedział mi że nie miał takiego przypadku dlatego pisze na forum może ktoś miał takie doświadczenia i może nas wspomóc w rozwiązaniu tego problemu.
Pozdrawiam Janusz



Tagi:

Awatar użytkownika

mitek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 742
Rejestracja: 09 cze 2009, 22:06
Lokalizacja: k/Krakowa
Kontakt:

#2

Post napisał: mitek » 04 lip 2017, 21:22

Czy macie podłączony sprzęt bezpośrednio (PC===PikoCNC) czy po jakiejś sieci przez router, swiche czy jakieś inne wynalazki?
Coś jest niemożliwe do czasu... gdy przyjdzie ktoś kto nie wie że jest to niemożliwe i to zrobi :-D


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1533
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#3

Post napisał: RobWan » 04 lip 2017, 23:11

A może przez internet? :wink: :lol:

Robert


Autor tematu
januszs0
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 115
Rejestracja: 23 lip 2004, 07:29
Lokalizacja: okolice Rzeszowa

#4

Post napisał: januszs0 » 11 lip 2017, 07:18

Witam

Piko podłączamy bezpośrednio do komputerów. Obecnie dobraliśmy jeden z niewielu laptopów który prawidłowo działał i maszyna jest testowana.

Pozdrawiam Janusz


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1533
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#5

Post napisał: RobWan » 11 lip 2017, 11:18

A to są współczesne laptopy czy jakieś leciwe. mam na myśli takie bez gniazda LAN w laptopie tylko poprzez PCMCIA.


Robert

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”