Problem z Piko po zaktualizowaniu firmware.

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC
Awatar użytkownika

Autor tematu
Petrus69
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 37
Rejestracja: 09 lis 2011, 17:56
Lokalizacja: Hajnówka

Problem z Piko po zaktualizowaniu firmware.

#1

Post napisał: Petrus69 » 23 lis 2016, 19:49

Witam!
Mam problem po zaktualizowaniu firmware w Piko do wersji 4.0.1. Po uruchomieniu programu i połączeniu ze sterownikiem wyskakuje mi komunikat "Wymagana jazda referencyjna". Gdy wcisnę RUN nic się nie dzieje, żadna z osi się nie porusza, a nawet nie mogę manualnie przesunąć żadnej z osi. Przypuszczam, że może mam jakieś opcje nie ustawione w pliku PLC ale nie mam pojęcia co. Myślałem że domyślny plik PLC pozwoli w podstawowej konfiguracji pracować na CNC. Proszę o jakieś sugestie co mogę zrobić. Jeszcze na koniec takie pytanie: czy wersja 1.01 płytki Piko współpracuje z najnowszym firmwarem i softem, i czy mogę ewentualnie wrócić do wcześniejszych wersji firmware.

Pozdro
Piotrek



Tagi:

Awatar użytkownika

micks
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 37
Rejestracja: 29 paź 2012, 16:31
Lokalizacja: Polska

#2

Post napisał: micks » 23 lis 2016, 20:20

Witam,
Piko również musisz najnowsze zainstalować v. 4.2.1.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Petrus69
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 37
Rejestracja: 09 lis 2011, 17:56
Lokalizacja: Hajnówka

#3

Post napisał: Petrus69 » 23 lis 2016, 20:50

No właśnie soft też mam 4.2.1. Tak jak pisałem we wcześniejszym poście, przypuszczam że w pliku PLC nie mam ustawionych a raczej napisanych poleceń. Bo na przykład nie reagują mi krańcówki HOME. W oknie kontrolki HOME nie zapalają się, natomiast LIMIT tak. Jeśli koś mógłby mi pomóc w konfiguracji poleceń w PLC to będę wdzięczny.
Do tej pory na starszej wersji softu wszystko działało jak należy jazda referencyjna, pomiar narzędzia itp.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1534
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#4

Post napisał: RobWan » 23 lis 2016, 21:07

Poprzedni program miał PLC?

Robert

Awatar użytkownika

Autor tematu
Petrus69
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 37
Rejestracja: 09 lis 2011, 17:56
Lokalizacja: Hajnówka

#5

Post napisał: Petrus69 » 23 lis 2016, 21:10

Poprzednia wersja to 3.0.2 i nie miała PLC.
Przypuszczam że coś namieszałem.


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1534
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#6

Post napisał: RobWan » 23 lis 2016, 21:11

Cytat ze stromy Piko.
"Jest to spora zmiana, dlatego wcześniej trzeba przynajmniej przeczytać rozdział „Okno PLC” w dokumencie opisującym temat PLC, gdyż bez jego skonfigurowania nie uruchomimy maszyny."

Robert

Awatar użytkownika

Autor tematu
Petrus69
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 37
Rejestracja: 09 lis 2011, 17:56
Lokalizacja: Hajnówka

#7

Post napisał: Petrus69 » 23 lis 2016, 21:11

Poprzednia wersja to 3.0.2 i nie miała PLC.
Przypuszczam że coś namieszałem.

[ Dodano: 2016-11-23, 21:41 ]
Dzięki za podpowiedź. Jutro będę coś kombinować.

Piotr

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”