Problem z pierwszą konfiguracją MACH3 (zdjęcia)

Dyskusje dotyczące najpopularniejszego programu sterującego maszynami CNC

Autor tematu
Mr_Jacko_Szczec
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 11 mar 2017, 12:21
Lokalizacja: Szczecin

Problem z pierwszą konfiguracją MACH3 (zdjęcia)

#1

Post napisał: Mr_Jacko_Szczec » 11 mar 2017, 12:59

Witam, na początku roku kupiłem goły ploter CNC, osobiście go odbierałem i sprawdzałem pracę wszystkich osi oraz wpisaliśmy prosty G-kod, żeby sprawdzić, czy wszystko jest ok, poprzedni właściciel zachował komputer. Od tamtej pory dobudowałem stół, ramie pantograficzne na laptopa, prowadniki przewodów, na suporcie zamontowałem wrzeciono MAKITA RT0700CX2, w między czasie załatwiłem jakieś komputery do sterowania.
No i nastał czas na konfigurację MACH 3. Robię wszystko krok po kroku jak w instrukcji na tym forum, ale lipa. Jak wciskam reset, to mijają z 3 sekundy i dalej miga, żadnej z osi nie mogę wystartować, w diagnostyce jak na cisnę krańcówkę osi Z i Y to świcie się na tym samym pinie.
Proszę o pomoc, to dopiero początek mojej przygody z CNC, więc mój stopień wiedzy jest b. niski.

Macha instalowałem na komputerze stacjonarnym i laptopie i na obu próbowałem robić to samo (wejście przez LPT), poniżej zdjęcia z danymi komputerów.

Poniżej zdjęcia z konfiguracji.:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


ZDJĘCIA Z DANYMI KOMPUTERA STACJONARNEGO:


Obrazek

Obrazek



ZDJĘCIA Z DANYMI LAPTOPA:

Obrazek

Obrazek



TAK SIĘ NARAZIE PREZENTUJE FREZARKA, KTÓRA NIE "CHODZI":

Obrazek



Tagi:


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1337
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#2

Post napisał: pltmaxnc » 11 mar 2017, 18:20

Do Visty na stronie Mach jest patch , cz został zainstalowany.?

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1381
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#3

Post napisał: k-m-r1 » 11 mar 2017, 21:15

Zainstaluj dodatek.

Kod: Zaznacz cały

In order to run Mach3 under Vista, you first need to perform a couple of extra steps:

1) First, run the install as per normal.

2) Download the memoryoverride.zip file. Unzip it to memoryoverride.reg, and then double-click it - it modifies
the registry to allow Mach3's driver to run.

3) Now you need to go to the C:\Mach3 folder (or wherever you installed Mach3), and right-click DriverTest.exe, select
"Run as Adminstrator". It should tell you to reboot. Do so, or you will crash. No question about it.

4) Now you should be able to run Mach3. Try the DriverTest.exe again, and it should run.

Note:
   You may get errors reported when running DriverTest (in fact it may not run at all the first time), then
Vista will ask you if you wish to run it in compatability mode. Do so, and it will run...

Link:
http://www.machsupport.com/wp-content/u ... erride.zip

Ustawienia
okno 1 zaznacz 25000Hz

Czy ustawienia silników są prawidłowe krok/mm ? predkość? piny odpowiednie?
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
Mr_Jacko_Szczec
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 11 mar 2017, 12:21
Lokalizacja: Szczecin

#4

Post napisał: Mr_Jacko_Szczec » 12 mar 2017, 12:10

Będę na warsztacie po 16h to wrzucę ten dodatek i zobaczymy.
Co do reszty pytań:
Ustawienia silników (Ustawienia->Dostrajanie silników):
Tu próbowałem różnie, 200 kroków/mm, natomiast z prędkościami próbowałem wystartować silniki od minimalnych wartości idąc w górę (jak w instrukcji). Wartość "Impulsu Kroku i Kierunku" = 0 (nie zmieniałem).
No i kwestia pinów, powyżej na zdjęciach widać jak są przypisane, ale, czy są właściwie przypisane nie wiem. Mogę to jakoś sprawdzić? Miernikiem, b ręczne podawanie impulsów na piny i żeby patrzeć, który odpowiada za który silnik, raczej niemożliwe?
Generalnie trzymam się piny 1-9, 14, 15, 17 wyjścia, 10-13, 15 wejścia, 18-25 masa.
Wiem, że zadania mają przypisane odpowiednie piny, ale czy w sposób właściwy je podłączyłem nie wiem i nie wiem jak to sprawdzić (powyżej zdjęcia z konfiguracji i jak mam przypisane piny).
Można jakoś fizycznie sprawdzić?
W diagnostyce, jak przyciskam krańcówki od osi Z i X (wcześniej pisałem Y błędnie, bo to krańcówki od ruchu wrzeciona w lewo i prawo, czyli oś X) do wyświetlaczu "Stan pinów portu 1" na wciśnięcie krańcówki (obojętnie której) zawsze gasił sie pin 4 (wcześniej świeci się na zielono - później podrzucę PrtSc).

Póki co dzięki i pozdrawiam
J


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1337
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#5

Post napisał: pltmaxnc » 12 mar 2017, 12:47

A jaka jest płytka LPT , do czego są przypisane piny.

Awatar użytkownika

k-m-r1
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1381
Rejestracja: 23 cze 2008, 10:38
Lokalizacja: OOL lub DW
Kontakt:

#6

Post napisał: k-m-r1 » 12 mar 2017, 19:19

Piny sterownika LPT powinny być rozpisane w dokumentacji płytki lub nawet na płytce PCB rozdzielającej sygnały.
Jeśli nie to trzeba organoleptycznie znaleźć identyczną PCB i sprawdzić ustawienia. W ostateczności pozostaje miernik i szukanie.
MACH3 cncTworzenie Makr do palników magazynków THC OHC inneEKRANY dla firm producentów maszyn Budowa sprzedaż wypalarki plazma gaz obrotnice Elektrodrążarki Frezarki Tokarki Giętarki3D inne wg zlecenia 888 703 196 Tomek Komor k-m-r1@wp.pl


Autor tematu
Mr_Jacko_Szczec
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 11 mar 2017, 12:21
Lokalizacja: Szczecin

#7

Post napisał: Mr_Jacko_Szczec » 13 mar 2017, 00:10

Po wgraniu dodatku dla Visty, po wciśnięciu reset już w programie MACH3, "reset" przestaje dalej migać (wcześniej bez przerwy migał, mimo iż próbowałem go wyłączyć, przez wciśniecie na niego), ale mimo to silnik dalej nie reagują (mimo próby zmiany w ustawienia->Porty i piny->Wyjścia silników).
Ponad to za każdym razem by wyłączenie reset działało poprawnie, muszę uruchomić MACH3, dalej przejść przez DriveTest, wejść na chwile w ustawienia programu (w MACH3), zamknąć je i od tej pory, reset działa.
Załączam zdjęcia z dostrajania silników (wcześniej nie przedstawiałem), diagnostyki i ustawień pinów dla wyjścia silników, na jakich dzisiaj skończyłem.
Poniżej zdjęć, odp. dla "pltmaxnc".

Obrazek

Obrazek

Obrazek


pltmaxnc, co znaczy jaka jest płytka LPT? Piny najprawdopodobniej źle przypisuje, powyżej są zdjęcia z ustawień, załączam zdjęcia z LPT, może o to chodzi?
Natomiast jak mogę dojść do tego, by właściwie podpiąć piny?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

[ Dodano: 2017-03-13, 00:27 ]
k-m-r1, niestety ploter kupiłem ze sterownikiem bez dokumentacji techniczno rozruchowej. Na obudowie sterownika miałem jedynie markerem opisane wyjścia na silniki (który X,Y i Z) oraz wyjścia na krańcówki, zasilające i LPT. Obudowę sterownika rozebrałem, w najgorszym przypadku będę próbował sam lub szukał kogoś z wiedzą do rozszyfrowania ścieżek na płycie PCB sterownika, ale myślałem, że uda się tego jakoś uniknąć.
Nie wiem, czy jest sens, ale teraz jak już działa MACH3 (mogę wyłączyć reset), to czy nie skontrolować wyjścia z kompa LPT, tą metodą:


Czy podobną metodą mogę sprawdzić wyjścia ze sterownika na silniki?


pltmaxnc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3
Posty: 1337
Rejestracja: 13 sie 2004, 13:58
Lokalizacja: warszawa

#8

Post napisał: pltmaxnc » 13 mar 2017, 09:33

Płytka LPT zwana również płytą główną umożliwia wygodne połączenie sterowników i innych peryferii z portem LPT komputera. To do niej podłączony jest kabel z gniazda LPT.
Na płycie jest opis wyprowdzeń z nr pinów , i nazwami gniazd sterowników.
Sprawdź gdzie trafia w maszynie komputerowy kabel , może właśnie do takiej płytki.
Pokaż zdjęcia elektroniki , będzie łatwiej rozmawiać.
Jeżeli masz płytę i wiesz jakiego jest typu , warto pobrać plik xml który za ciebie wykona częściową konfigurację Macha , przypisując bezbłędnie piny.


kadamek
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1
Posty: 38
Rejestracja: 30 lis 2016, 23:59
Lokalizacja: Rzeszow

Re: Problem z pierwszą konfiguracją MACH3 (zdjęcia)

#9

Post napisał: kadamek » 11 lut 2018, 22:48

Witam
Jak sie temat zakończył ? Udało się ustawić ?


majkel200
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 101
Rejestracja: 23 sty 2010, 18:04
Lokalizacja: jędrzejewo

Re: Problem z pierwszą konfiguracją MACH3 (zdjęcia)

#10

Post napisał: majkel200 » 08 mar 2020, 21:29

Udało się uruchomić?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Mach 2 / 3 / 4 (ArtSoft software)”