Witam wszystkich
Od pewnego czasu borykam się z problemem przy paleniu długich pasów na maszynie ESAB SXE-P3 (cięcie gazowe)
Mianowicie problem polega na tym, że po wypaleniu z programu CNC pasów o długości 12000mm rzeczywisty wymiar wynosi 11988-11998mm
Oczywiscie wejście i wyjście palnika nachodzi na siebie idealnie tak jak w programie, więc odrzucam teorie, że pod wpływem temteratury blacha przemieszcza się.
Dziwi mnie to, że zawsze pasy różnią sie wymiarami, dlatego cieżko jest przyjąć jeden wymiar np. 12005mm
Mieliście do czynienia z czymś takim??
problem z paleniem dużych pasów
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
moim zdaniem sumuja sie bledy pozycjonowania. dobre maszyny maja linialy pomiarowe i pracuja w trybei sprzezenia zwrotnego, co oznacza, ze komputer sprawdza czy amszyna faktycznie dojechala do zadengo programowo polozenia. jesli rzeczywiscie jest tak jak pisze, to bez zalozenia linialow pomiarowych nic sie z tym nie da zrobic. a tak dlugie linialy to bardzo duzy wydatek.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Mamy tu do czynienia z obróbką bezstykową.
Kolega natrasuje sobie na obrabianej (zimnej) blaszce linię w punkcie 0, bez palenia wykona przejazd do 12000mm i ponownie zaznaczy linię. Teraz trzeba zmierzyć uzyskaną odległość. Pewnie będzie 100% zgodności.
Może Kolega naszkicować ścieżkę głowicy i podać szerokość pasów?
Kolega natrasuje sobie na obrabianej (zimnej) blaszce linię w punkcie 0, bez palenia wykona przejazd do 12000mm i ponownie zaznaczy linię. Teraz trzeba zmierzyć uzyskaną odległość. Pewnie będzie 100% zgodności.
Może Kolega naszkicować ścieżkę głowicy i podać szerokość pasów?
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 1
A nie jest być może tak że podczas palenia blacha ta nagrzewa sie a tym samy wydłuża. Ocinana jest długośc na nagrzanej blasze 12000mm (wydłużonej) a potem gdy ostygnie (skurczy się) jest mierzona. Brak stałego błędu może wynikać ze zróżnicowanego ułożenia blachy, w jakim stopniu stół odbiera ciepło od blachy itd.
Nie wiem, nie znam sie, czysto teoretuzuje....
pozdrawiam
Nie wiem, nie znam sie, czysto teoretuzuje....
pozdrawiam
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Robiłem już próby, że zamiast głowicy do cięcia używałem markera plazmowego i wymiary były zachowane. Jestem zwolennikiem cięcia dwoma palnikami na wprost i potem docinania na wymiar, ale mam taki problem, ze moi szefowie nalegają, żebym ciął pasy dookoła z mostkami, bo wg nich tak jest szybciej...
Pasy z regóły palę szerokie na 300-400mm
Pasy z regóły palę szerokie na 300-400mm