Problem z osią Z

Wywala bład osi Z

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
tomekgilowice
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 16
Rejestracja: 22 lut 2018, 17:35

Problem z osią Z

#1

Post napisał: tomekgilowice » 15 cze 2018, 14:59

Witam
Czy ktoś się spotkał z problem opuszczania i podnoszenia osi Z ?
U mnie jest nastepujący problem:
Mam układ THC na pływającym palniku. Pierwsze bazowanie osi Z przebiega pomyślnie. Po zaczęciu palenia na sterowniku Osi Z wywala błąd i silnik nie reaguje przez co przy kolejnych wpaleniach nie działa bazowanie osi Z do materiału.Dopiero jak zresetuję sterownik to wszystko wraca do normy i pózniej znowu to samo przy paleniu kolejnych elementów. Dodam że nie zawsze tak działa. Kable juz podpinałem na krótko ale to nic nie pomogło, silnik założyłem mocniejszy i też nic.Już mi się skończyły pomysły




Autor tematu
tomekgilowice
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 16
Rejestracja: 22 lut 2018, 17:35

Re: Problem z osią Z

#2

Post napisał: tomekgilowice » 17 cze 2018, 18:39

dodam:
przewody ekranowane mam, uziemione wszystkie silniki, stół, komp na osobnym stojaku, dodatkowo tu ciekawostka i porada dla innych: PRZEWÓD OD PALNIKA OWINĄŁEM SREBRNĄ TAŚMĄ ALUMINIOWĄ UŻYWANĄ PRZEZ INSTALATORÓW SANITARNYCH DO IZOLACJI RUREK. Jest to tani sposób na ekranowanie przewodu palnika oczywiście na końcu przewodu taśma podpięta do uziemienia.


dendalito
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 8
Rejestracja: 17 sty 2015, 10:44
Lokalizacja: Polska

Re: Problem z osią Z

#3

Post napisał: dendalito » 21 cze 2018, 23:04

Jaki błąd Ci wywala? Może ma jakąś wewnętrzną blokadę ruchu, np. ze względu na zbyt duży moment?
A może masz po prostu wysypane części i Ci kolizja np. blokuje ruch.


Autor tematu
tomekgilowice
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 16
Rejestracja: 22 lut 2018, 17:35

Re: Problem z osią Z

#4

Post napisał: tomekgilowice » 11 lip 2018, 19:23

Na sucho bez właczania palnika maszyna chodzi bez problemu.Problem jest wtedy gdy zajarza łuk a dokładnie podczas przebijania. Z tego co zauważyłem, jeżeli przebija materiał i iskry dotkna palnika to wówczas wywala błąd sterownika a jeżeli wpalenie przebiegnie tak że iskry nie dotkną palnika to nie wywala błędu.Czasami wypalę parę elementów bez błędu sterownika a czasami co wpalenie to mi wywala błąd.
Jeżeli ktoś jest z śląska i jest mi w stanie pomoc ta zapraszam oczywiście nie za free.


Autor tematu
tomekgilowice
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 16
Rejestracja: 22 lut 2018, 17:35

Re: Problem z osią Z

#5

Post napisał: tomekgilowice » 13 lip 2018, 18:12

Hmm..... Pytanko czy możliwe jest to aby przyczyną były zbyt długie kable?Jeżeli sterownik z silnikiem podpinam na krótko (kable prądowe oraz do enkodera max 3m) to wszystko działa. A przez koryto w sumie jest tego kabla ok 11m.
Zasilanie 20-50 VDC. Może to jest przyczyną że zbyt słabe napięcie dociera do silnika lub impuls z enkodera do sterownika.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4215
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Problem z osią Z

#6

Post napisał: adam Fx » 13 lip 2018, 19:04

Kiedy i gdzie nic nie obiecuje ale mogę rzucić okiem co dwie głowy to nie jedna a jestem z Gliwic
PW
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Awatar użytkownika

hansu2
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 92
Rejestracja: 03 kwie 2006, 09:30
Lokalizacja: Żywiec

Re: Problem z osią Z

#7

Post napisał: hansu2 » 14 lip 2018, 12:19

Witam. Oczywiście że długość przewodów może być przyczyną powstawania błędów w sterowniku. Dzieje się tak wówczas gdy kable silnoprądowe i sterownicze ułożone są na dłuższym odcinku równolegle i blisko siebie ( w korytku). Kable silnoprądowe wytwarzają pole elektromagnetyczne którego zasięg zależy od wielkości napięcia i prądu płynącego w tym przewodzie. Zakres oddziaływania takiego pola na inne kable i przewody zależy między innymi od odległości między tymi kablami ( jak blisko od siebie są ułożone te kable) i długości odcinków na których kable te ułożone są równolegle do siebie. To tyle nudnej teorii. Fakt o którym piszesz (podpięcie na krótko i brak występowania błędów) potwierdza tą teorię. Spróbuj odsunąć kable prądowe od sterowniczych albo puścić inną trasą. Można też zastosować kable sterownicze z podwójnym ( gęstym) ekranem gdzie oprócz głównego ekranu na kablu każda żyła jest osobno ekranowana.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”