Problem z odpaleniem wycinarki

Maszyny do wycinania gorącym drutem

Autor tematu
elprezidente
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 15
Rejestracja: 07 sie 2020, 20:41

Problem z odpaleniem wycinarki

#1

Post napisał: elprezidente » 07 sie 2020, 21:25

Witam majstry!

Kupiłem wycinarkę samoróbkę. Poprzedni właściciel niestety nie jest już na tym świecie wiec nie mam się kogo zapytać jak ją odpalić. To mój pierwszy kontakt z CNC. Kiedyś trochę się bawiłem arduino.

W maszynie jest użyty sterownik 3x TB6560 i silniki to typ 56/77 (załaczam zdjęcie) . Zasilacz do sterownika samoróbka.

Poprzedni właściciel miał stary komputer z portem PLT i do sterownia maszyną używał programu MACH3.
Ja takiego komputera nie mam i chciałem podłączyć ten sterownik do Arduino z wgranym GRBL i korzystać z programu UGS.

Na pierwsze testy podłączyłem tylko jeden silnik (oś Z) zgodnie ze schematami jakie znalazłem w internecie.
Arduino -> Sterownik
PIN 11 -> PIN13 (limit Z)
PIN 7 -> PIN 7 (direction Z)
PIN 4 -> PIN 6 ( pulse Z)

Obrazek
Obrazek

Chwilę po odpaleniu spalił się bezpiecznik w zasilaczu sterownika który zrobił poprzedni właściciel. Nie wiem jakie tam jest napięcie. W poniedziałek dopiero kupię nowy bezpiecznik. Na szybko wykorzystałem zasilacz od laptopa 18v 3.5A. Sterownik się włączył. Silniczek delikatnie "bzyka" jak klikałem Z+ Z- w UGS ale się kręci jak należy.

Teraz moje pytania:
1. Czy silnik nie pracuje jak należy z powodu złej kalibracji UGS?
2. Czy problemem jest zasłaby zasilacz do tych silniczków?
3. Czy w ogóle dobrze podłaczyłem Arduino do sterownika? Może to nie aktualne schematy? Może trzeba coś wiecej podłączyć?

Każda rada, pomoc będzie dla mnie cenna. To mój pierwszy kontakt z CNC. Proszę o wyrozumiałość :)

Zamieszczam jeszcze zdjęcia silniczków i sterownika i filmik pokazujący co się dzieje z silniczkiem (aby nagrać wygodniej filmik podłączyłem silniczek z osi X, reagował identycznie jak ten z osi Y)



Obrazek
Obrazek
Obrazek

Pozdrawiam Gorąco :)



Awatar użytkownika

zzzZZZ
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 256
Rejestracja: 14 cze 2018, 13:09
Lokalizacja: piniendzy z komuni wciąż jest mi nieznana
Kontakt:

Re: Problem z odpaleniem wycinarki

#2

Post napisał: zzzZZZ » 18 wrz 2020, 07:34

Słabo widać jak to się kręci. Naklej kawałek taśmy czy coś. Jak kręci to dobrze podłączone. Ewentualnie problemem może być źle ustawiony mikrokrok. Sprawdź czy jak zadasz w programie 10cm to oś przesunie się o tyle samo.
wszystko jest trudne zanim stanie się łatwe


Ferzh
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 02 lis 2021, 16:01

Re: Problem z odpaleniem wycinarki

#3

Post napisał: Ferzh » 02 lis 2021, 16:02

Skontaktuj się z centrum serwisowym

Awatar użytkownika

tuxcnc
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5440
Rejestracja: 26 lut 2011, 23:24
Lokalizacja: mazowieckie

Re: Problem z odpaleniem wycinarki

#4

Post napisał: tuxcnc » 02 lis 2021, 17:00

elprezidente pisze:
07 sie 2020, 21:25
Silniczek delikatnie "bzyka" jak klikałem Z+ Z- w UGS ale się kręci jak należy.
Napisz po polsku.
Film jest niedostępny.
TB6560 to sterownik poprzedniej generacji, rzęzi podczas pracy, taka jego uroda.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”