Problem z obrotami w bridgeport z HH151

Dyskusje dotyczące maszyn Bridgeport, Romi, Hardinge

Moderator: MODERATORZY


Autor tematu
JaFuzz
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 2
Posty: 46
Rejestracja: 26 wrz 2008, 08:21
Lokalizacja: Gdynia

Problem z obrotami w bridgeport z HH151

#1

Post napisał: JaFuzz » 12 mar 2009, 15:13

Witam ponownie,
coraz bardziej poznaję moją frezarkę i trafiłem na taki problem:
Maszyna nie chce wkręcać się na obroty rzędu 3000 obrotów na minutę... w momencie gdy ma wykręcić takie obroty od zera resetuje się i wywala komunikat "short interruption of current". Po tym rozpoczyna procedurę taką jak podczas włączania, czyli najazd na punkty referencyjne itd... problem nie występuje gdy obroty przekraczające 2000 obr/min wpisze w programie po wcześniejszym rozkręceniu maszyny na, dajmy na to 1500 obr/min
Podpowie ktoś z szanownego grona gdzie szukać problemu?



Tags:

Awatar użytkownika

Łuki31
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 277
Rejestracja: 27 lip 2007, 23:05
Lokalizacja: Okolice

#2

Post napisał: Łuki31 » 12 mar 2009, 15:24

Witaj
Znajomy miał też kiedyś taki problem rozkopano pół maszyny i nic nie znaleźli ,ale to była wina prądu ,za słabe napięcie czy coś ,ale pomogło założenie UPS i problem zniknął od tamtego czasu maszyna bez problemu wchodziła na 4000 :mrgreen:
Jak pytam to znaczy że nie wiem ,jak wiem to odpowiem i pomogę ,więc doceń to -tak jak ja doceniam Cię !!!!
W domu przeważnie po 22..... :) ..... wtedy pomagam .... :)


darekr1
Znawca tematu (min. 60)
Znawca tematu (min. 60)
Posty w temacie: 1
Posty: 72
Rejestracja: 11 cze 2008, 19:53
Lokalizacja: Radom

#3

Post napisał: darekr1 » 12 mar 2009, 16:27

Witam.
Przyczyna tego problemu może tkwić w komutatorze silnika , trzeba go przeczyścić , możliwe że szczotki mogą być do wymiany.Proponował bym również przy okazji przeczyścić enkoder silnika(taka sama operacja) :roll: .


rollaz
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 439
Rejestracja: 26 lis 2006, 09:47
Lokalizacja: Kuznia Raciborska

#4

Post napisał: rollaz » 15 mar 2009, 09:46

ile maszyna ma obrotów maksymalnie?
Fachman


Autor tematu
JaFuzz
Stały bywalec (min. 45)
Stały bywalec (min. 45)
Posty w temacie: 2
Posty: 46
Rejestracja: 26 wrz 2008, 08:21
Lokalizacja: Gdynia

#5

Post napisał: JaFuzz » 27 wrz 2009, 06:31

czyszczenie enkodera nic nie dało.... :( a maszynka maxymalnie wykręca 4000

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Bridgeport / Romi / Hardinge”