Problem z napędem Bridgeport VMC760

Bridgeport VMC760/22; Simodrive 611A; HH TNC370

Dyskusje dotyczące maszyn Bridgeport, Romi, Hardinge

Autor tematu
sommerfeld
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 12 lip 2014, 21:03
Lokalizacja: mielec

Problem z napędem Bridgeport VMC760

#1

Post napisał: sommerfeld » 20 sty 2018, 17:15

Witajcie!

Mam od jakiegoś czasu problem z maszyną tj. Bridgeport VMC760 z napędami Simodrive 611A i sterowaniem HH TNC370.

Otóż w osi X ostatnio zdarza się tak, że po najechaniu na pozycję oś zaczyna wokół niej oscylować aż złapie "0", czasami o kilka mikronów, czasami o kilka setnych a w skrajnych przypadkach o kilka dych po czym sterowanie wyrzuca błąd GROSS POSITIONING ERROR X D i wyłącza napędy. (service manual mówi o przekroczeniu wartości laga z parametru MP1110 - ustawione 0.5 mm)

Początkowo działo się to niezwykle rzadko jednak od niedawna problem się nasilił i praktycznie nie da się normalnie pracować :evil:

Czy miał ktoś podobny problem, jak temu zaradzić? Proszę o pomoc.




andrjalo
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 523
Rejestracja: 27 lut 2011, 14:15
Lokalizacja: Polska

Re: Problem z napędem Bridgeport VMC760

#2

Post napisał: andrjalo » 20 sty 2018, 20:22

Na początek należy sprawdzić czy nie ma za dużych oporów na prowadnicach. Jak tam jest ok to problem w simodrivie.


kokpit11
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 11
Rejestracja: 03 lut 2018, 15:44

Re: Problem z napędem Bridgeport VMC760

#3

Post napisał: kokpit11 » 03 lut 2018, 16:02

Witam,

Pracuję przy Bridgeporach na napędach siemensa itp.
Ostatnio naprawiałem VMC 500/16.

Tam podobny problem był z osią Y, w połowie zgadzam sie z przedmówcą, że należy sprawdzić oś pod kątem mechanicznym jednakże w tym przypadku przy Gross Positioning ERROR X D, na 99% stawiałbym na enkoder. Sprawdź kabel łączący gniazdo enkodera serwa z maszyną, na pewno jest uszkodzony, pęknięty, przetarty etc. Ten kabel jeśli nie był naprawiany jest zakręcony przy serwie w pętlę i spięty opaską.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Bridgeport / Romi / Hardinge”