problem z mastercamem
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
problem z mastercamem
witam.
mam pytanie.
jak wykonac frezowanie w wielu plaszczyznach. chodzi mi o to aby narzędzie nie zagłębiało sie zgodnie z osią Z tylko zgodznie z osia Y promieniowo.
załączam elemen.
tam sa takie 3 wybrania i chciał bym je wykonać w taki sposów aby narzędzie zagłębiało sie promieniowo prostopadle do osi z
[ Dodano: 2009-03-18, 10:37 ]
chyba niezrozumiale przedstawilem problem.
problemem jest frezowanie w wielu osiach.
pozdrawiam
mam pytanie.
jak wykonac frezowanie w wielu plaszczyznach. chodzi mi o to aby narzędzie nie zagłębiało sie zgodnie z osią Z tylko zgodznie z osia Y promieniowo.
załączam elemen.
tam sa takie 3 wybrania i chciał bym je wykonać w taki sposów aby narzędzie zagłębiało sie promieniowo prostopadle do osi z
[ Dodano: 2009-03-18, 10:37 ]
chyba niezrozumiale przedstawilem problem.
problemem jest frezowanie w wielu osiach.
pozdrawiam
- Załączniki
-
- KORPUS.X_TPARASOL.rar
- (6.96 KiB) Pobrany 274 razy
Ostatnio zmieniony 17 mar 2009, 18:59 przez mitmotyki, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 3
do wykonania tego możesz podejść na różne sposoby.(sam pewnie bym wybrał inny niż ten, który Ci zaproponuje ale nie wszystko da się czytelnie opisać)
Wykonaj jedną operację od gory (narzędzie będzie szło wzdłóż osi z)
następnie w menu operacji, w pierwszej zakładce masz menu płaszczyzny,
tam zmieniasz WCS na odpowiedni do twojej strony obróbkowej(np.prawy)
Frez będzie podchodził już z innej strony.
Jak ci się nie uda to podeślij przykład w mastercamie , z twoimi próbami to coś się pokombinuje.
Wykonaj jedną operację od gory (narzędzie będzie szło wzdłóż osi z)
następnie w menu operacji, w pierwszej zakładce masz menu płaszczyzny,
tam zmieniasz WCS na odpowiedni do twojej strony obróbkowej(np.prawy)
Frez będzie podchodził już z innej strony.
Jak ci się nie uda to podeślij przykład w mastercamie , z twoimi próbami to coś się pokombinuje.
-
nadal mam problem ze znalezieniem memu płaszczyzn. zrobiłem przykładowa droge narzędzia jako kieszeń. mam tak. Droga narzędzia 1- Powierzchnie zgróbne kieszeniowe.
tam są zakładki: parametry
narzędzie
geometria
droga narzędzia.
i tam nie ma zadnej zakładki o płaszczyznach. w ustawieniach przygotówki można zmienić widok przygotówki ale to nic nie daje.
moze załącze ten przykład taki troche banalny.
[ Dodano: 2009-03-19, 10:49 ]
załacznjik
tam są zakładki: parametry
narzędzie
geometria
droga narzędzia.
i tam nie ma zadnej zakładki o płaszczyznach. w ustawieniach przygotówki można zmienić widok przygotówki ale to nic nie daje.
moze załącze ten przykład taki troche banalny.
[ Dodano: 2009-03-19, 10:49 ]
załacznjik
- Załączniki
-
- PRZYKŁAD.rar
- (18.75 KiB) Pobrany 218 razy
-
czyli tak jak pisałem, może niezbyt jasno:
zobacz załączony plik.
Najpierw na lewej płaszczyźnie narysuj sobie kwadracik miejwięcej wielkości tego wybrania.
(to na ograniczenie)
Później wybierz technologie zaznacz cały detal oraz do ograniczen dodaj ten zamkniety kontur kwadratowy.
W menu operacji wejdź do okienka płaszczyzny i zaznacz odpowiednio wcs.
i tyle
zobacz załączony plik.
Najpierw na lewej płaszczyźnie narysuj sobie kwadracik miejwięcej wielkości tego wybrania.
(to na ograniczenie)
Później wybierz technologie zaznacz cały detal oraz do ograniczen dodaj ten zamkniety kontur kwadratowy.
W menu operacji wejdź do okienka płaszczyzny i zaznacz odpowiednio wcs.
i tyle
- Załączniki
-
- lewa strona.JPG (35.06 KiB) Przejrzano 624 razy
-
pliczek w załączniku. tylko nie wiem czy otworzysz bo my w firmie mamy automatyczne aktualizacje wykupione i pracuje w najnowszej wersji:)))))))))))))
- Załączniki
-
- PRZYKŁAD.zip
- pliczek w Mastercam X3 MU1
- (22.35 KiB) Pobrany 242 razy
-
ja niestety takich możliwożci nie mam pracuje na orginalnej wersji mX
wszystko jest ok. doszedłem do płaszczyzn i tez jest ok. moje założenie wykonania detalu było chyba błędne o musze zmienic technologie. chyba musze podręcznik mx zakupic tylko ze tam jest to wszystko opsane w sposób taki ze uuuuu.
chce zrobic takie coś jak w załączniku i juz jestem blisko tylko ze jak zwykle trudności.

wszystko jest ok. doszedłem do płaszczyzn i tez jest ok. moje założenie wykonania detalu było chyba błędne o musze zmienic technologie. chyba musze podręcznik mx zakupic tylko ze tam jest to wszystko opsane w sposób taki ze uuuuu.
chce zrobic takie coś jak w załączniku i juz jestem blisko tylko ze jak zwykle trudności.
- Załączniki
-
- KORPUSIK PARAS.rar
- (26.87 KiB) Pobrany 232 razy
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
Witam!!!!!!!!Nie wiem czy jeszcze ktos zagladnie na to forum, ale chce jakas porade od doswiadczonych ludzi.Prawie dwa lata temu zaczolem pracowac na cnc w stanach. Miedzyczasie zrobilem roczny kurs na programowanie maszyn i kurs rysowania i programowania w mastercam.Bardzo mi sie to podoba ale u mnie w firmi nie ma szans, zeby zaczac robic samemu, nawet pewnie nieporadzilbym sobie , bo obrabiamy kawalki bardzo duze i drogie.Moje pytanie jest, czy nie lepiej szukac jakiejs innej pracy,gdzie robi sie latwe kawalki w aluminium, takie z ktorymi moge sobie poradzic po tym kursie,czy lepiej czekac tam na swoja szanse i podgladac i sie uczyc?Tylko, co mozna zobaczyc nowego na seryjnej robocie, bo taka teraz robie???Co myslicie? 

-
- Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Podobny dylemat miał mój kolega. Pracował w firmie gdzie robił formy. Międzyczasie zrobił sobie kurs na obsługę programu CAM ale w pracy nie mógł się wybić. On długo nie czekał. Zostawił tą robotę i wyjechał do Irlandii do pracy. Był tam może z rok, wrócił i teraz pracuje w prywatnej firmie gdzie zarabia jak na polskie warunki duże pieniądze. Jest zadowolony i nie żałuje swojej decyzji 
Nie sugeruj się zbytnio moim opowiadaniem, nie wszyscy są w czepku urodzeni
Moim zdaniem to trzeba spróbować samemu programowania, bo jeżeli nadal będziesz wykonywał programy robione przez innych to nie będziesz się rozwijał, a po dłuższym czasie to możesz wiele zapomnieć z obsługi mastercama

Nie sugeruj się zbytnio moim opowiadaniem, nie wszyscy są w czepku urodzeni

Moim zdaniem to trzeba spróbować samemu programowania, bo jeżeli nadal będziesz wykonywał programy robione przez innych to nie będziesz się rozwijał, a po dłuższym czasie to możesz wiele zapomnieć z obsługi mastercama