Problem z kontrolerem USB-Chińczyk

Gubi kroki

Dyskusje o maszynach CNC wykorzystywanych do obróbki drewna, sklejki, płyt wiórowych

Autor tematu
ozikam
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 9
Rejestracja: 13 wrz 2018, 15:11

Problem z kontrolerem USB-Chińczyk

#1

Post napisał: ozikam » 08 sie 2019, 14:14

Cześć wszystkim,
Niestety nie znam się na rozbudowie cnc dla tego też zakupiłem do celów amatorskich chińczyka dokładnie 6090 CNC 2.2KW 4 axis.
Obrazek
Może ktoś spotkał już się z tym chińczykiem który jest u mnie od roku. Mam niestety z nim cały czas problem. Po załadowaniu większego kodu tz. powyżej 20tyś linijek, gubi kroki na Mach 3. Widziałem na forach rosyjskich że tam również jeden z forumowiczów miał taki egzemplarz jak ja i identyczny problem, więc podejrzewam problem konstrukcyjny. Testowałem na 3 różnych komputerach z różnymi systemami operacyjnymi. Komputery nie należały do najsłabszych, min 4GB Ram 2Ghz procek max 8GB Ram i5 procek. Niestety Chińczycy od których zakupiłem to coś mają mnie w d....e. i nie potrafią mi pomóc, każą mi instalować Mach 3 z ich sterownikami co też robię i dalej to samo. Niestety komunikacja między komputerem a kontrolerem odbywa się po usb typu A - USB typu B-po stronie kontrolera więc nie mogę użyć Linuxcnc który pewnie by załatwił sprawę.
Obrazek
Moje pytanie jest, jaki kontroler mógłbym zakupić aby zastąpić to coś. A może spotkał się już ktoś z tym kontrolerem i zmieniając ustawienia rozwiązał ten problem?
Dodatkowo silniki są podłączone przez ten port koło USB
Dodam że na Mach 3 nie zmieniałem ustawień, ponieważ chińczycy przysłali mi już gotową konfigurację na której według nich powinno działać.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek



Tagi:


Autor tematu
ozikam
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 9
Rejestracja: 13 wrz 2018, 15:11

Re: Problem z kontrolerem USB-Chińczyk

#2

Post napisał: ozikam » 10 sie 2019, 08:43

Jeszcze mam jedno pytanie, czy problemem gubienia kroków,może być brak uziemienia stołu? A może trzeba również jakoś tą skrzynkę w której jest kontroler dodatkowo uziemić? Tak jak już wspomniałem nie jestem biegły w tych sprawach, a chińczycy nie dali do tego instrukcji. Poprostu to co dostałem to podłączyłem i żadnych uziemień dodatkowych nie stosowałem.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4622
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Problem z kontrolerem USB-Chińczyk

#3

Post napisał: adam Fx » 10 sie 2019, 17:57

Gniazdo masz z uziemieniem o ile jest ono podłączone wewnątrz to OK (i o ile bolec w gniazdku w ścianie idzie do uziemienia) .
masz falownik do wrzeciona czy on jest wbudowany w ta skrzynkę? (puść w powietrzu bez uruchamiania falownika i zobacz czy tez zgubi)

faktycznie wydaje się że coś nie tak z oprogramowaniem i się zapycha przy tak dużym kodzie.

w instrukcyjni napisali że kompatybilne z EMC2 ciekawe w jaki sposób :)

wydaje mi się że szłoby pokombinować i użyć z tymi Twoimi driverami tej płyty ale to trzeba by przeanalizować budowę tych driverów
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
ozikam
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 9
Rejestracja: 13 wrz 2018, 15:11

Re: Problem z kontrolerem USB-Chińczyk

#4

Post napisał: ozikam » 11 sie 2019, 07:18

Ok, dzięki za odpowiedź. Wczoraj uziemiłem stół i dodatkowo masę w gniazdku dałem również na moim uziemieniu (nie wiem czy instalacja była zrobiona prawidłowo i może uziemienia nie było) . Sprawdziłem na kodzie 40tyś i jest ok. Dzisiaj wrzucę powyżej 100tyś i sprawdzę.


Autor tematu
ozikam
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 9
Rejestracja: 13 wrz 2018, 15:11

Re: Problem z kontrolerem USB-Chińczyk

#5

Post napisał: ozikam » 12 sie 2019, 09:46

Dla innych z podobnym problemem. U mnie faktycznie problem musiał być z masą. Teraz wszystko śmiga aż miło. Poniżej to co wykonałem i bez zgubienia kroku, co wcześniej by nie było możliwe.
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Maszyny CNC do Obróbki Drewna”