problem z gwintowaniem

Dyskusje o maszynach Okuma
Awatar użytkownika

Autor tematu
viper
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 479
Rejestracja: 23 wrz 2013, 13:44
Lokalizacja: Polska

problem z gwintowaniem

#1

Post napisał: viper » 16 mar 2016, 22:15

Witajcie koledzy.
Mam taki problem na tokarce OKUMA OSP 500L-G. Nie mogę poprawnie gwintować gwintownikiem za pomocą G77- nawet w oprawce kompensacyjnej jest problem bo bardzo dużo gubi tego skoku.
Problem występuje podczas nawrotu i wyjazdu.

Czy wie ktoś coś na temat PARAMETRÓW odnoszących się do gwintowania??



Tagi:


techno
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 5
Rejestracja: 11 lip 2016, 08:07
Lokalizacja: Koszalin
Kontakt:

#2

Post napisał: techno » 11 lip 2016, 08:27

'' dużo gubi tego skoku" - rozbija otwór ?? bo nie bardzo rozumiem ??
- a jakie obroty ??

Awatar użytkownika

Autor tematu
viper
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 479
Rejestracja: 23 wrz 2013, 13:44
Lokalizacja: Polska

#3

Post napisał: viper » 15 lip 2016, 23:03

temat już jakby nie aktualny bo skończyłem na niej gwintowanie (koniec serii detalów) ale można podrążyć temat, nie zaszkodzi :)

obroty coś koło S350, problem występował podczas nawrotu (niszczyło gwint) tak jakby podczas hamowania wrzeciona w celu zmiany kierunku oś Z nie była zsynchronizowana. Efektem tego największy błąd w Z był jak już wychodziło z gwintu (czyli początek gwintu który był zagnieciony)

Aby wykonać jakoś robotę musiałem napisać ręcznie program
..........
T........... (gwintownik M8 skok 1,25)
M3 S350
G0 Z20 X0
Z1
G1 Z-15 F1.20 (gwintowanie)
M5
G94 Z-10 F1000 (wysuwanie oprawki o 5mm, posuw minutowy)
G95
M4 S500 G1 Z5 F1.25 (wyjazd z materiału)
G0 Z20
X300
..........
Prowizorka wiem, ale dopiero na tym zaczęło mi iść i zrobiłem kilkatysięcy gwintów M8 otworze a miałem nóż na gardle z terminem wiec nie było czasu na testy a i na forum nikt nie umiał nic podpowiedzieć :wink:


mag999
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 455
Rejestracja: 14 sty 2015, 18:59
Lokalizacja: Dz

#4

Post napisał: mag999 » 16 lip 2016, 10:10

Może po prostu obroty za duże miałeś. Przy 350 może nie była w stanie zatrzymać się poprawnie

Awatar użytkownika

Autor tematu
viper
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 479
Rejestracja: 23 wrz 2013, 13:44
Lokalizacja: Polska

#5

Post napisał: viper » 16 lip 2016, 17:42

Nigdy nie musiałem gwintować masowo i to jest temat w którym bardzo słabo się orientuje ale trochę dziwne by było gdyby japonczyki zrobili coś co się myli jeżeli przekroczy się zbyt wysoko obroty. To nie chińskie maszyny tylko najwyższa półka maszyn na świecie (okuma)

Nawet gdybym dał 1500obr to powinna na moje rozumowanie gwintować poprawie. A gdyby faktycznie obroty miały jakieś ograniczenie to powinna wywalić przynajmniej jakiś alarm. Przecież tam każda oś ma odczyt łącznie z wrzecionem.

Coś musiałem robić nie tak, może jakiś parametr źle ustawiony o którym nie miałem pojęcia czy coś...


CFA
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1334
Rejestracja: 28 wrz 2009, 11:00
Lokalizacja: Wrocław

#6

Post napisał: CFA » 16 lip 2016, 19:42

mag999 pisze:Może po prostu obroty za duże miałeś. Przy 350 może nie była w stanie zatrzymać się poprawnie
Zatrzymuje się poprawnie nawet przy 1500, zresztą zajrzyj do jakichkolwiek tabelek parametrów gwintowania- a tam 20-30m/min i jakie tu dać obroty? Zaniżanie obrotów do gwintowania przez operatorów na maszynach z synchronizacją jest nagminne. Viper miał po prostu jakiś błąd - albo brak synchronizacji, albo cos innego w ustawieniach maszynowych: jakieś odsunięcie przed zmianą obrotów itp Ale zachował się jak rasowy operator-technolog: zrobił tak, żeby zrobić dobrze sztuki a rozwiązywać problem dogłębnie będzie w wolnych chwilach.
Może na emeryturze? :-)

Awatar użytkownika

Autor tematu
viper
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 4
Posty: 479
Rejestracja: 23 wrz 2013, 13:44
Lokalizacja: Polska

#7

Post napisał: viper » 16 lip 2016, 22:03

CFA pisze:Ale zachował się jak rasowy operator-technolog: zrobił tak, żeby zrobić dobrze sztuki a rozwiązywać problem dogłębnie będzie w wolnych chwilach.
dzięki CFA, to chyba najmilsze słowa jakie było mi dane usłyszeć na forum :)
Nie rozdrabniajmy się nad moim problem no chyba że, komuś innemu się to przyda :wink:


ellatusek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 19 lis 2018, 11:55

Re: problem z gwintowaniem

#8

Post napisał: ellatusek » 19 lis 2018, 12:00

Cześć wydaje mi sie, że masz problem z posuwem, wjazd powinien być dokładnie taki jak skok gwintu, F1.25, a w programie posuw jest 1,2 wyjazd jest ok


Rafalski H
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 05 paź 2018, 13:25

Re: problem z gwintowaniem

#9

Post napisał: Rafalski H » 10 gru 2018, 22:08

Witam

W parametrach znajdziesz parametr odpowiedzialny za gwintowanie na sztywno. Taki parametr jest również w sterowaniu OSP200 i OSP300.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Maszyny Okuma”