Problem z głowicą Sauter w Tokarka CNC TUR 560 MN

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
hektorspyke
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 17
Rejestracja: 20 cze 2012, 17:50
Lokalizacja: polska

Problem z głowicą Sauter w Tokarka CNC TUR 560 MN

#1

Post napisał: hektorspyke » 20 cze 2012, 18:12

Witam,
jak w temacie: Tokarka CNC TUR 560 MN, głowica Sauter, problem: zatrzymywanie się, brak wymiany narzędzia w głowicy, wreszcie brak jakiejkolwiek reakcji głowicy, tokarka wyświetla błąd (związany z głowicą-niestety w tej chwili nie mogę sobie przypomnieć nr błędu). Jak na razie zlokalizowałem uszkodzony czujnik indukcyjny (Balluff) i luźne kable. Po wymianie czujnika wszystkie działają ok niestety dalej żadnej reakcji. W momencie kiedy zainicjuję szczelinomierzem odpowiedni czujnik oraz wcisnę krążek (chyba jest to rygiel elektromagnetyczny) tokarka wyłącza błąd, mam tylko posuwy. Żadnego napięcia na zaciskach kabli rygla w żadnej pozycji, brak pracy silnika głowicy. Sprawdziłem szafę :przekaźniki, zabezpieczenia itd. itd. i żadnego rezultatu. W momencie odkręcenia górnej części głowicy czyli pod ryglem,okazało się, że śruby poniżej poluzowały się, dokręcenie nic nie pomogło. Gdzie szukać usterki? Czy rozbierać mechanikę głowicy, czy jednak szukać w automatyce? Będę wdzięczny za pomoc.


hektorspyke

Tagi:

Awatar użytkownika

gelo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 940
Rejestracja: 01 kwie 2006, 22:08
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

#2

Post napisał: gelo » 20 cze 2012, 19:31

Jezeli sruby pod tarcza glowicy byly poluzowane to masz problem mechaniczny z glowica. nie wykluczone, ze glowica miala jakas kolizje.

Wzne jest jaki komunikat sie wyswietla? Czy tarcza jest zacisnieta czy mozna ja swobodnie krecic?

Proponuje wykonac ustawienie glowicy reczne. W instrukcji glowicy jest opisana procedura.
Tutaj znajdziesz skrocona procedure.
http://cnc-hobby.pl/viewtopic.php?p=296#296
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<


Autor tematu
hektorspyke
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 17
Rejestracja: 20 cze 2012, 17:50
Lokalizacja: polska

#3

Post napisał: hektorspyke » 20 cze 2012, 20:06

Witaj, dziękuję,
pod tarczą są dwie śruby ampulowe, obydwie były odkręcone, nie ma możliwości ażeby się przemieściły ponieważ od góry są nakryte elektromagnesem rygla. Komunikatu nie pamiętam, dotyczył ustalenia głowicy po zmianie narzędzia. Tarcza w momencie kiedy maszyna wyłączona jest z wyłącznika głównego daje się obracać, kiedy jest załączony tenże wyłącznik daje się obracać w niewielkim stopniu. W momencie kiedy podam impuls na 2 Ballufy-czyli 1-wchodzi z automatu kiedy mam pod nim taki metalowy klocek, 2-wchodzi kiedy podłożę szczelinomierz żeby oszukać (bo powinno wybić do góry krzywkę, która jest na pierścieniu u mnie niestety nie wychodzi) i dodatkowo wcisnę krążek wyłączając Balluff centralny to wyłącza mi się komunikat błędu, ale nic poza tym. W momencie kiedy ręcznie wcisnę krążek-rygiel to mam niezły luz na głowicy-stąd moje przypuszczenie, że coś mechanicznie w dolnej części głowicy się rozpięło. Jednak ciągle nie wiem dlaczego mimo dobrych czujników i ich oszukania głowica nie chce zareagować-zero napięcia na zaciskach elektromagnesu rygla i silnika.
hektorspyke

Awatar użytkownika

gelo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 940
Rejestracja: 01 kwie 2006, 22:08
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

#4

Post napisał: gelo » 20 cze 2012, 20:36

Tak wogole to zacznijmy od tego jaki typ glowicy masz zamontowany? 8 poz VDI40 czy z napedzanymi narzedziami?

pod tarczą są dwie śruby ampulowe, obydwie były odkręcone, nie ma możliwości ażeby się przemieściły ponieważ od góry są nakryte elektromagnesem rygla
jakim elektromagnesem???? Zdejmowales tarcze narzedziowa? Tą gdzie mocuje sie oprawki VDI40? Trzeba ja zdemontowac calkowicie - pod ta czarna tarcza jest tarcza bazowa glowicy - ona jest podobnie jak ta czarna przykrecona chyba 11 srubami ( sruby najblizej osi tarczy ) Te nalezy odorbine zluzowac i pozwolic tarczy sie ulozyc.

Teraz kolejna kwestia:
Elektromagnes indeksu nie zareaguje, bo PLC nie pozwala na takie cos.
Chodzi o to ze wszystkie czujniki i pobudzanie elektromagnesu bolca indeksujacego jest z góry ustalone w PLC - w momencie wywolania kodu zmiany narzedzia - nastepuje sekwencja - sprwdzenie pozycji aktualnej - zlaczenie stycznika od obrotu silnika, w momencie osiagniecia zadanej pozycji ( ustalane przez przetwornik obrotowy w osi glowicy) pobudzienie elektromagnesu indeksu itd... Nie ma takiego czegos, ze jak potwierdzisz czujnik idukcyjny to elektromagnes ci zadziala!!!! Czujnik jest tylko po to, aby sprawdzic czy indeks jest wycofany czy nie....i w zaleznosci od tego nastepuje kolejna akcja. Jezeli masz blad zanim wogole zaczniesz obracac glowica - procedura obrotu wogole sie nie zacznie. Nalezy ustawic glowice recznie - wg opisu podanego w linku. Najlepiej ustawic tarcze na pozycje 1. W tym polozeniu bolec indeksu powinien sie cofnac a czujnik indukcyjny powinien zmienic stan.

NA razie najwazniejsza kwestia - jaki alarm sie pojawia
Druga sprawa : mam nadzieje ze nie ruszales przetwornika obrotowego BALUFF??? NIe luzowales i nie obracales?. Jezeli tak - to jest troche pozamiatane i trzeba ustawiac glowice na poz 1 i ustawiac przetwornik na 0 - a to jest juz dosyc skomplikowane..
Rowniez sprawdz czy przetwronik obrotowy dostaje napiecie 5 V.
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<


Autor tematu
hektorspyke
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 3
Posty: 17
Rejestracja: 20 cze 2012, 17:50
Lokalizacja: polska

#5

Post napisał: hektorspyke » 21 cze 2012, 15:41

Gelo, wielkie dzięki za pomoc-podprowadzkę, inna głowica, ale idea działania podobna. Tokarynka gra i buczy. Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
hektorspyke


bolekr
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 5
Rejestracja: 23 lis 2013, 19:05
Lokalizacja: Rypin

Re: Problem z głowicą Sauter w Tokarka CNC TUR 560 MN

#6

Post napisał: bolekr » 28 paź 2018, 16:43

Witam wszystkich. Odgrzeje troche temat. Posiadam tokarke cnc Gilsemeister ctx 210 z napedzanymi narzedziami. Jesli zaloze oprawke napedzana w jakiekolwiek gniazdo i sprobuje je ustawic do pracy to wyswietla mi blad nr 5 glowicy (2128). Glowica chyba sie nie rygluje. Jesli mam zalozone zwykle oprawki to problemu nie ma. Sterowanie fanuc 32. Bardzo prosze o pomoc....
Pizdrawiam Rafał

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”