Problem Z G41/G42

Problem programistyczny

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
Sytzer
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 06 maja 2021, 14:03

Problem Z G41/G42

#1

Post napisał: Sytzer » 06 maja 2021, 14:10

Witam,

Mam problem z frezowaniem fasoli 138x28 (R14).
Program pisany przyrostowo, jako podprogram w linii G1X-60 wyskakuje błąd "Błąd korekcji G41/G42"
Glowiczka fi20, wpisana korekta promieniowa 10.3.
Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć gdzie popełniłem błąd ?

Program poniżej:
%
<Fasolka138x28>
;
;
G17 G40 G80 G90 G94;
;
;(Glowica fi20)
;
;
;(Początek)
#1=0;
;(Koniec)
#2=-8.5;
;(Glebokosc skrawania)
#3=0.5;
;
T1;
N1;
G90;
G1Z#1;
;
G91;
G41D1
G1Y14;
G1X-55;
G3Y-28R14;
G1X110;
G3Y28R14
G1X-60
G1Y-14;
G1X5;
G40;
;
#1=#1-#3;
IF[#1GE#2]GOTO1;
G90;
G1Z50;
M99;
%




mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 596
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: PL

Re: Problem Z G41/G42

#2

Post napisał: mateu5 » 06 maja 2021, 15:11

Daj G40 przy Y-14

G1Y-14 G40;
G1X5;
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3615
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Problem Z G41/G42

#3

Post napisał: Steryd » 06 maja 2021, 18:18

w jakim języku jest to pisane?
nie masz posuwu.
wywoływanie i odwoływanie korekcji powinno się odbywać w bloku zawierającym ruch. z tego co narysowałeś nie wyjdzie ,,fasolka".
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
Sytzer
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 06 maja 2021, 14:03

Re: Problem Z G41/G42

#4

Post napisał: Sytzer » 06 maja 2021, 19:35

Fanuc 31i-B
To jest tylko podprogram, posuw zadany jest w głównym programie.
Próbowałem zastąpić R14 na J-14 i J14, ale ten sam rezultat. Nie wiem dlaczego, ale jak wpiszę korektę promieniową narzędzia 5mm to wszystko działa....
Jestem początkującym programistą, nauczyciela też nie miałem, wszystkiego uczę się sam i popełniam błędy.


mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 596
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: PL

Re: Problem Z G41/G42

#5

Post napisał: mateu5 » 07 maja 2021, 06:37

Nie może się skompensować ponieważ masz zaprogramowany mniejszy ruch (X5) niż wartość w korekcji. Musisz ją wyłączyć przed tym ruchem
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Sinumeric -> Heidenhain -> Mitsubishi meldas -> EdgeCAM -> NX CAM -> Postprocesory.

Awatar użytkownika

StefanStefański
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 7
Rejestracja: 26 lis 2022, 11:49

Re: Problem Z G41/G42

#6

Post napisał: StefanStefański » 26 lis 2022, 14:53

mateu5 pisze:
07 maja 2021, 06:37
Nie może się skompensować ponieważ masz zaprogramowany mniejszy ruch (X5) niż wartość w korekcji. Musisz ją wyłączyć przed tym ruchem
Sedno :!:


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3615
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Problem Z G41/G42

#7

Post napisał: Steryd » 26 lis 2022, 16:40

Postanowiłeś odkopać każdy mozliwy wątek starszy niż rok?
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”