problem z g-code

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
b1ue
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 03 lis 2016, 12:13
Lokalizacja: krakow

problem z g-code

#1

Post napisał: b1ue » 24 lut 2017, 18:43

Hej

Na wejściu dodam tylko, że jestem w tej tematyce naprawdę świeży i dopiero zaczynam przygodę z frezarkami CNC więc proszę o wyrozumiałość.

w czym tkwi problem. od niedawna jestem posiadaczem frezarki ATMSolutions Mill Pro 30x40 800w i projektuje na uCanCamie 10v. Wciąż się uczę obsługi frezarki jak i samego ucancama i choć już znaczną część ogarnąłem to mam jeden dość duży problem. Po wygenerowaniu G-Codu ze zwykłym kółkiem, na frezowanej płaszczyźnie wychodzi mi coś co kółko przypomina ale nim nie jest. Początkowo myślałem, że może to być jakiś błąd w maszynie ale po wczytaniu innego, już nie mojego g-codu koło wychodzi idealnie. naprawdę nie znam się na tym jeszcze na tyle, żeby samemu dojść do tego w czym rzecz.
wkleję gcode który mi generuje program i wrzucę zdjęcia tego co wychodzi po wyfrezowaniu.

G-CODE:
G90G17G21
M06 T1
S12000
G00 X0.000 Y0.000 Z10.000 F6000
G00 X79.998 Y39.999 Z10.000
G00 X79.998 Y39.999 Z3.000
G01 X79.998 Y39.999 Z-1.000 F300
G02 X10.498 Y67.013 R-40.000 F600
G02 X79.998 Y39.999 R40.000
G01 X79.998 Y39.999 Z-2.000 F300
G02 X10.498 Y67.013 R-40.000 F600
G02 X79.998 Y39.999 R40.000
G00 X79.998 Y39.999 Z10.000 F6000
M30

zdjęcia

liczę na to, że jest ktoś w stanie mi pomóc

pozdrawiam!



Tagi:


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2275
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#2

Post napisał: Steryd » 24 lut 2017, 19:16

Skąd wziąłeś te współrzędne? Wygląda na to, że środki się nie pokrywają.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
b1ue
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 03 lis 2016, 12:13
Lokalizacja: krakow

#3

Post napisał: b1ue » 24 lut 2017, 19:48

@Steryd

tworzę projekt, wybieram typ frezowania, następnie przetwarzam to na g-code i tyle.

na screenie wrzuce całą kolejność.
screen


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2275
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#4

Post napisał: Steryd » 24 lut 2017, 20:53

Postprocesor skopany. Przy łukach powyżej 180 stopni powinien używać definicji ze współrzędnymi środka.
Można?
Morzna!!!


lajosz
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1489
Rejestracja: 13 sty 2009, 20:33
Lokalizacja: Ziębice

#5

Post napisał: lajosz » 24 lut 2017, 20:58

G-Code wygląda na prawidłowy.

Załadowany do Pico CNC, pokazuje wszystko jak należy.

>>> Pokaż listę postprocesorów <<<


Autor tematu
b1ue
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 03 lis 2016, 12:13
Lokalizacja: krakow

#6

Post napisał: b1ue » 24 lut 2017, 23:22

Czy chodzi o tę liste? ZDJECIE jestem zielony w tych sprawach więc nim zrozumiałem o czym do mnie mówicie, to musiałem trochę poszperać w internetach.
jeżeli ma to być jakaś dokładniejsza lista, która jestem w stanie znaleźć gdzies w komputerze, to prosił bym o informacje, gdzie mam tego szukać.


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2275
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#7

Post napisał: Steryd » 25 lut 2017, 00:40

Nie o liste, tylko o skrypt nazwany u Ciebie general cnc.
Mialem ten sam problem. Na symulatorze będzie wyglądać ok, a w rzeczywistości przesuniecie środa o dokładność maszyny będzie widać.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
b1ue
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 6
Rejestracja: 03 lis 2016, 12:13
Lokalizacja: krakow

#8

Post napisał: b1ue » 25 lut 2017, 11:55

podejrzewam, że będzie to głupie pytanie ale - gdzie znajdę ten skrypt? przeszukałem pół komputera i albo jestem za głupi albo za ślepy i nie mam pojęcia jak go znaleźć :neutral:


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2275
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#9

Post napisał: Steryd » 25 lut 2017, 18:16

Pewnie gdzieś w katalogu z programem, którego używasz.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”