Problem z falownikiem Huanyang i mach3

bład dcb

Dyskusje na temat elektrowrzecion do napędu narzędzi skrawających

Autor tematu
erminsterio
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 18
Rejestracja: 02 sie 2017, 19:52
Lokalizacja: podkarpackie

Problem z falownikiem Huanyang i mach3

#1

Post napisał: erminsterio » 15 lip 2019, 17:07

Witam mam dziwny problem gdyż skonfigurowałem falownik model: HY04D043B wzorując sie na instrukcji : https://blog.robertolechowski.com/huany ... figuracja/
posiadam dokładnie taka płytke: Obrazek
i teraz mam dwa pytania
1. Jestem wstanie włączyć płytke z poziomu macha i sterować obrotami z gcode ale tutaj: Obrazek mam cały czas 0 i nie moge tymi suwakami nic regulować. I czesto musze czekać około 15-20 s zanim wrzeciono ruszy bo na panelu pisze dcb ale po chwili rusza choć mimo ustawienia 18000 obrotów ile na prawie 17000. Jest to bład w mach czy coś zle ustawiłem w falowniku ?

2. Czy jeśli steruje obrotami z mach czy moge mimo to używać tego pokretła co mam na panelu falownika ? Bo nie raz człowiek ustawi za dużo i wygodne by było gdyby dało sie tym pokretłem nie raz doregulowac.




Autor tematu
erminsterio
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 2
Posty: 18
Rejestracja: 02 sie 2017, 19:52
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Problem z falownikiem Huanyang i mach3

#2

Post napisał: erminsterio » 15 lip 2019, 21:40

Sterowanie predkościa i właczanie z macha ogarnałem trzeba było tą wsówke zmienić i ten czas właczania też poprsotu parametr PD029 był ustawiony na 15 i dlatego z takim opoznieniem to trwało.
Ale nadal nie moge ogarnać żeby móc jednoczesnie używać panelu i sterować z macha. Bo chciałbym móc rozgrzać wrzeciono czyli z panelu klikne sobie start i potencjometrem ustawie albo nawet stałą predkość jedną ustawić i pozniej stop zatrzymać a pozniej całe sterowanie już z macha. Czy jest to wykonalne ?

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 5221
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Problem z falownikiem Huanyang i mach3

#3

Post napisał: adam Fx » 19 lip 2019, 01:31

Niestety ale w prosty sposób tego Nie ogarniesz ponieważ na falowniku wybierasz sposób zadawania komunikatu Jeśli wybierzesz sposób zadawania z szyny to nie możesz zadawać panelu.
Pewnie dałoby się to w pewien sposób oszukać zakładałem dodatkowe przyciski i potencjometr w miejscu gdzie podłączyłeś sterowanie.


A dlaczego nie możesz po prostu MDI
Wpisać np m3 s1000 i w ten sposób uruchomić wrzeciona A jeśli chodzi o regulację to w mach3 nie ma suwaka w % do zmiany obr. Podczas pracy?
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Elektrowrzeciono”