Problem z ARDUINO MEGA 2560 pomocy

Dyskusje o programowaniu mikroprocesorów.

Autor tematu
JAccom
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 33
Rejestracja: 15 cze 2016, 12:52
Lokalizacja: Kielce

Problem z ARDUINO MEGA 2560 pomocy

#1

Post napisał: JAccom » 15 cze 2016, 13:11

Witam.
Jestem nowym Forumowiczem
Obecnie stoję przed budowa obrabiarki pięcio osiowej
W założeniu na start planuje budowe3 osiowej a następnym krokiem na tej 3 osiowej zrobienie części do rozbudowy na kolejne 2 osie.
Zakupiłem elektronikę
Arduino Mega2560
http://www.aliexpress.com/item/MEGA-256 ... 09265.html
Ramps 1,4
http://www.aliexpress.com/item/RAMPS-1- ... 20102.html
Eklar RepRap FullGraphic Smart Controller
http://www.aliexpress.com/item/Free-shi ... 61135.html
Oraz 5 Sterowników DRV8825
http://www.tme.eu/pl/details/pololu-213 ... cwodrMMNDA

Obecnie posiadam 3 silniki 23KM-K036-P8V
Zestaw na razie złożony i zpiety na krótko w ramach testów
Moje pytanie co dalej z tym zrobić co wgrać i czym to testować ?
Wgrałem jakiegoś GRBL i
Zainstalowałem GRBl kontroler ale nie potrafię tego uruchomić nawet w celu testo ruszenia dowolnym silnikiem.
Proszę o pomoc.

Zasiliłem układ napięciem 3,7 v w sumie nie wiem czy w odpowiednim miejscu to zasiliłem
http://bankfotek.pl/image/2003653.jpeg



Tagi:


crobe
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 15
Rejestracja: 10 gru 2008, 05:31
Lokalizacja: podkarpacie

#2

Post napisał: crobe » 14 lip 2016, 17:27

zasilanie silników 8-30 V


Autor tematu
JAccom
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 2
Posty: 33
Rejestracja: 15 cze 2016, 12:52
Lokalizacja: Kielce

#3

Post napisał: JAccom » 15 lip 2016, 08:09

crobe pisze:zasilanie silników 8-30 V
To juz wiem, dziękuję, pracuja stabilnie na 12V

Jednak nadal nie udało mi sie nigdzie dobrać odpowiedniego GRBL by nimi sterować z poziomu komputera :/ I tak stoje w miejscu

Zwykły program testowy wgrywam i silniki pracują wiec niby wszystko gra. Ale to tylko test i jest z samego wsadu sterowanie silnikami. Robiąc po kilkadziesiąt obrotów w jedna stronę i wstecz.


bob35
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 417
Rejestracja: 05 maja 2007, 09:23
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Problem z ARDUINO MEGA 2560 pomocy

#4

Post napisał: bob35 » 19 gru 2017, 16:59

Kolego JAccom zanim kupi się arduino wypadało by poczytać po co to powstało i do czego służy. Jak stwierdzisz że to jest to to kupujesz zwykłe a nie takie co mało kto kupuje i to nie ze względu na cenę. Do tego garść elektroniki , płytkę stykową kabelki. Zaczynasz od Blink potem dodajesz drugą led potem przycisk . I następne proste programy . Następnie musisz nauczyć się programy łączyć . Jak to wszystko opanujesz to zabierz się za przeróbkę przykładu. Licz się z tym że pewnie nikt Ci nie pomoże za dużo pinów i za długi program by go ktoś chciał analizować.
OGŁOSZENIE!!! Zamienię dobrą prace w dynamicznie rozwijającym się kraju na zasilek w krajach starej uni.


mareq_bb
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 94
Rejestracja: 26 wrz 2016, 13:10
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Problem z ARDUINO MEGA 2560 pomocy

#5

Post napisał: mareq_bb » 20 gru 2017, 09:20

GRBL raczej uruchamia się na Arduino Uno ale i na Medze powinno zadziałać. Weź tylko pod uwagę, że GRBL o ile mi wiadomo obsługuje 3 osie. Na początek wgraj GRBL na samą płytkę (bez podpinania sterowników i silników) i zobacz czy ci będzie gadać z np. GRBLController'em. W sieci jest cała masa tutoriali.


maglo18
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 155
Rejestracja: 03 mar 2016, 13:54
Lokalizacja: Lesznowola

Re: Problem z ARDUINO MEGA 2560 pomocy

#6

Post napisał: maglo18 » 20 gru 2017, 09:42

U mnie poprawnie działał ESTLCAM tylko ja parowałem na 3 osiach. Miałem Arduino Mega oraz Ramps 1.4


Budzik110
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 25 cze 2017, 17:43
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski

Re: Problem z ARDUINO MEGA 2560 pomocy

#7

Post napisał: Budzik110 » 23 sty 2018, 01:01

GRBL na Mega2560 śmiga bez problemu, pobierasz , wgrywasz i dla 3 osi powinno być wszystko w porządku:
https://github.com/gnea/grbl-Mega
4 i 5 oś, jest to do zrobienia, jednak trzeba trochę zmodyfikować GRBL.
Tutaj jest sporo informacji na ten temat:
https://github.com/gnea/grbl-Mega/pull/21
https://github.com/gnea/grbl-Mega/pull/ ... 205e8f58b1


Steryd
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 987
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Problem z ARDUINO MEGA 2560 pomocy

#8

Post napisał: Steryd » 23 sty 2018, 01:07

tylko pinout nie jest zgodny z maskami RAMPS. Pewnie dlatego silniki nie gadajo.
Można?
Morzna!!!


Budzik110
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 25 cze 2017, 17:43
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski

Re: Problem z ARDUINO MEGA 2560 pomocy

#9

Post napisał: Budzik110 » 23 sty 2018, 01:27

Racja, jakiś port pod ramps trzeba by znaleźć , albo ew. można samemu zmienić pinout grbl

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Arduino, Raspberry pi i inne systemy mikroprocesorowe”