Problem z 4 - osią w Hass VF - 2
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 2
Problem z 4 - osią w Hass VF - 2
Witam, mam problem z posuwami. Chodzi o to zeby posów w x i y był inny niz 4 oś. Jak to zrobić na tej maszynie.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Inny, to znaczy jaki? Przeciez sam sobie ustalasz jaka os jakim posuwem sterujesz.
Nie da sie zrobic w jednej linijce np: G1 X100. F100 A30. F20.
Nie da sie zrobic w jednej linijce np: G1 X100. F100 A30. F20.
Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

-
- Kontakt:
Rozumiem, ze wybranie rozchodzi sie promieniowo od srodka osi obrotu.
Przy synchronizacji x i a wyjdzie sinusoida, natomiast z uzyciem Y to rzeczywiscie tego na haasie nie zrobisz z reki, ewentualnie bedzie cieko. Najlepiej zrobic to w cami, przez projekcej.
Robilem kiedys cos podobnego, z tym, ze mialem wlasnie sinusoide.
Przy synchronizacji x i a wyjdzie sinusoida, natomiast z uzyciem Y to rzeczywiscie tego na haasie nie zrobisz z reki, ewentualnie bedzie cieko. Najlepiej zrobic to w cami, przez projekcej.
Robilem kiedys cos podobnego, z tym, ze mialem wlasnie sinusoide.

-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Witam
Jak się dobrze orientuję w temacie , to w trakcie pracy na 4 osi ruch osi ,,Y'' zamieniony jest na ruch obrotowy osi ,,U''.
Nie mam na ,,swoim'' Haas-e 4 osi , ale miałem z nią do czynienia na innej maszynie.
Jak kolega maz pisze , najlepiej jest to zrobić w Cami-e , tj. (np.) wykonujesz rys. w 2 D , nawijasz na walec i po zawodach.
,
Nie mam posprocesora na 4-tą oś do Haas-a .... temat załatwiłbym Tobie w 5 minut.
Jak się dobrze orientuję w temacie , to w trakcie pracy na 4 osi ruch osi ,,Y'' zamieniony jest na ruch obrotowy osi ,,U''.
Nie mam na ,,swoim'' Haas-e 4 osi , ale miałem z nią do czynienia na innej maszynie.
Jak kolega maz pisze , najlepiej jest to zrobić w Cami-e , tj. (np.) wykonujesz rys. w 2 D , nawijasz na walec i po zawodach.

Nie mam posprocesora na 4-tą oś do Haas-a .... temat załatwiłbym Tobie w 5 minut.

Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki
-
- Kontakt:
Tak sie zastanowilem i to co kolega WZOR przedstawil na rysunku, to przy rzucie gornym,, tez daje sinusoide.
W rysunku podanym przez kolege w pdfie, jest linia prosta. Wiec jesli to ma byc tak jak jest pokazane na rys, nie trzeba do tego 4 osi i wystarczy wartosci katowe zamienic na pozycje xy i puscic zwykly ruch roboczy liniowy.
Natomiast jesli ma to wyjsc jako sinusoida, to nie ma problemu, aby cos takiego wykonac z reki na 4 osi. u tez bedzie potrzebny punkt startowy x,y oraz A-30 stopni.
Potem piszesz linijke na zejscie do swojej zadanej wysokosci oraz ruch liniowy do pozycji x,y, a np:
(powiedzmy, ze start to x-10, y10,a -30, koniec x10,y-10, a30)
G0 X-10. Y10. A-30. Z50.;
G1 Z0 F500;
G1 G90 X10.Y-10 A30.;
G0 Z50.
I tyle.
Przy jednym przejsciu jest ok, ale jak masz wiele przejsc, proponuje zrobic podprogram z wartosciami przyrostowymi.
W rysunku podanym przez kolege w pdfie, jest linia prosta. Wiec jesli to ma byc tak jak jest pokazane na rys, nie trzeba do tego 4 osi i wystarczy wartosci katowe zamienic na pozycje xy i puscic zwykly ruch roboczy liniowy.
Natomiast jesli ma to wyjsc jako sinusoida, to nie ma problemu, aby cos takiego wykonac z reki na 4 osi. u tez bedzie potrzebny punkt startowy x,y oraz A-30 stopni.
Potem piszesz linijke na zejscie do swojej zadanej wysokosci oraz ruch liniowy do pozycji x,y, a np:
(powiedzmy, ze start to x-10, y10,a -30, koniec x10,y-10, a30)
G0 X-10. Y10. A-30. Z50.;
G1 Z0 F500;
G1 G90 X10.Y-10 A30.;
G0 Z50.
I tyle.
Przy jednym przejsciu jest ok, ale jak masz wiele przejsc, proponuje zrobic podprogram z wartosciami przyrostowymi.