problem

Dyskusje na temat systemu Faunc

Autor tematu
brzydal
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 2

problem

Post napisał: brzydal » 21 lis 2007, 21:29

szef zlecił mi napisanie 3 programów do 3 detali składających sie na jeden przetwornik wartość przetwornika to około 5 tys zł takich przetworników musi zrobić narazie 12 sztuk

jak sadzicie ile powinienem zainkasować za te 3 programy, robie je nie w godzinach pracy tylko w domu 2 detale są dość trudne 1 jest prosty

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: jasiu... » 22 lis 2007, 15:10

nie tędy droga - kalkulację robi się inaczej.

Przykładowo - ile czasu potrzebujesz na wykonanie tej pracy razy powiedzmy 50 zł/h i "współczynnik umiejętności". To ostatnie, to jeśli jesteś bystry i szybko idzie ci praca, to cenę zawyżasz. Jeśli uczysz się, pracując, robota się wlecze, to nikt ci za to nie zapłaci.

Acha - cena detalu nie ma żadnego znaczenia. Ty wyceniasz swoją robotę, a nie chęci uczestnictwa w zyskach szefa. Jeśli mu powiesz, siedziałem 8 godzin, a dla mnie to tyle i tyle jest warte, to będzie miał dla ciebie szacunek. A jeśli zaczniesz - szef i tak na tym dużo zarabia, możesz mocno się pogrążyć.

Awatar użytkownika

Piotrjub
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: Piotrjub » 22 lis 2007, 19:17

hehehe ty sie nie martwisz że możesz zarobic tylko widze dla ciebie problemem jest abyś za mało czsami nie policzył.

Autor tematu
brzydal
Posty w temacie: 2

Post napisał: brzydal » 22 lis 2007, 21:23

problemem jest to żeby nie wyjść na idiotę proponując jakąś sumę za prace jaka nie jest tej sumy warta jak to słusznie określił mój znajomy musi być tak ze wilk syty i owca cała. i dzięki radom jasiu..., udało sie określić konkretna kwotę z której ja jestem zadowolony a szef chyba jeszcze bardziej.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Fanuc”