PROBLEM SinuTrain SINUMERIK

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
bolek3172
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 10 paź 2016, 12:36
Lokalizacja: Katowice

PROBLEM SinuTrain SINUMERIK

#1

Post napisał: bolek3172 » 29 sie 2020, 16:25

Dzień dobry,
Piszę ten post ponieważ potrzebuję pomocy. Sprawa jest następująca. Jestem na etapie pisania pracy inż. praca dotyczy projektu uchwytu obróbkowego. Częścią pracy jest proces technologiczny obróbki skrawaniem dla detalu pod który projektuję owy przyrząd. Program musi być napisany na SINUMERIK 820/840D. W celu wykonania programu, symulacji obróbki będę chciał wykorzystać symulator SINUTRAIN.

Problem polega na tym że detal dla którego pisze program ma zostać obrobiony z wykorzystaniem 4 osi,(poziome centrum obróbcze z obrotowym stołem w osi B) a dokładnie stołu obrotowego frezarki CNC. Da się to zrobić w SINUTRAIN wykorzystując wirtualną maszynę z obrotowym stołem. Problem pojawia się gdy chciałbym wysłać kod do sprawdzenia mojemu promotorowi albo po prostu importowa/eksportować kod na inny komputer. Wszystko jest zablokowane. Niezależnie od tego czy to 4.8, 4.7 cy 4.5 na Windows 10 tylko w DEMO 3axis machine milling jest możliwość wyeksportowania kodu, np na pendrive, niestety brakuje jednej osi do stworzenia programu. Nie byłoby problemu gdyby program zawieram 30 linijek ale jest on napisany na ponad 300. Przepisywanie z każdym razem 300linijkowego kodu to 2-3h klepania + ewentualne błędy. O bibliotece narzędzi nawet nie wspominając...

Może istnieje możliwość zainstalowania SINUTRAIN tak by można widzieć funkcje kopiuj/eksportuj/importuj może da się skorzystać z triala na 30 lub 60 dni ?. Może są jakieś wersje studenckie.
Proszę o pomoc :-/




capt.d.
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 350
Rejestracja: 25 lut 2016, 19:23
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: PROBLEM SinuTrain SINUMERIK

#2

Post napisał: capt.d. » 29 sie 2020, 16:56

Aloha

Jeśli dobrze pamiętam, to:
- można normalnie kopiować między SinuTrain a innym programem z wykorzystaniem schowka systemowego
- programy zapisane w pamięci NC po uruchomieniu symulatora są dostępne w jakimś katalogu na dysku komputera.
Mogę to jeszcze sprawdzić w poniedziałek.

Pozdrawiam
Live long and prosper.


Autor tematu
bolek3172
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 10 paź 2016, 12:36
Lokalizacja: Katowice

Re: PROBLEM SinuTrain SINUMERIK

#3

Post napisał: bolek3172 » 31 sie 2020, 20:59

capt.d. pisze:
29 sie 2020, 16:56
Aloha

Jeśli dobrze pamiętam, to:
- można normalnie kopiować między SinuTrain a innym programem z wykorzystaniem schowka systemowego
- programy zapisane w pamięci NC po uruchomieniu symulatora są dostępne w jakimś katalogu na dysku komputera.
Mogę to jeszcze sprawdzić w poniedziałek.

Pozdrawiam
Jeżeli jest taka możliwość to bardzo bym prosił o pomoc.


capt.d.
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 350
Rejestracja: 25 lut 2016, 19:23
Lokalizacja: Tarnowskie Góry

Re: PROBLEM SinuTrain SINUMERIK

#4

Post napisał: capt.d. » 01 wrz 2020, 08:52

Aloha

Niestety działa tylko w pełnej wersji. :-(

Pozdrawiam.
Live long and prosper.


Autor tematu
bolek3172
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 9
Rejestracja: 10 paź 2016, 12:36
Lokalizacja: Katowice

Re: PROBLEM SinuTrain SINUMERIK

#5

Post napisał: bolek3172 » 04 wrz 2020, 17:30

To bardzo zła wiadomość ...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”