PROBLEM - przesunięcie trajektorii cięcia drutu na osi X

Maszyny do wycinania gorącym drutem

Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 8
Posty: 31
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

PROBLEM - przesunięcie trajektorii cięcia drutu na osi X

#1

Post napisał: Djbakus » 15 kwie 2018, 13:05

Witam wszystkich,
Mój problem stał się na tyle poważny, że muszę założyć nowy temat.

Pacjent: ploter termiczny własnego projektu. Napęd paskowy. Silnik osi Y to 1.9 Nm, silnik osi Y 4.2 Nm. Oba 4.2 A. Sterowanie na sterownikach od sponsora. Płyta główna SSK-MB2. Program mach3.

Problem wygląda tak jak na zdjęciu:
Obrazek

Wydaje mi się, że to na osi X ponieważ w momencie kiedy tnę kwadrat z wejściem od boku to przestawienie jest tak jak na zdjęciu na cyfrze "1". Na dużych literach przestawienie to nawet 2mm. Na małych przestawienie jest mniejsze. Analogicznie rośnie do rozmiaru litery czy tam ciętego obiektu.

Co zrobiłem aby znaleźć problem:
- Zmieniłem program do generowania g-codów na dev foam LE2.
- Zainstalowałem 3 różne wersje mach3.
- Zmieniłem naciąg pasa osi X (bez zmian)
- Dodałem na ciąg pasa osi X (bez zmian)
- Naciągnąłem mocniej drut grzewczy.
- Uziemiłem maszynę bo próbówka mi świeciła ale nie kopało :D
- Zamieniłem piny na płycie głównej. W sensie zamiany osi.
- Bawiłem się temperaturą drutu.
- Zmieniałem ustawienia silników. Od najmniejszych do możliwie dużych.
- Zmieniałem prędkości wycinania. Od ślimaczej do żółwiej i dalej nic...

Proszę o pomoc bo już nie mam pomysłów :( Zostało mi zamiana sterownikó silników miejscami, zmiana komputera na inny i zmiana silnika osi X... więcej pomysłów nie mam....

Ps. Jak zdejmę całkowicie pasek i pcham ręcznie bramę to czuję lekkie opory takie jakby chwilowe przeskoki... i słychać kulki w łożyskach liniowych. Ale prowadnice ustawione czujnikiem zegarowym z dokładnością do 0,01 na całej długości...

Oto więcej zdjęć maszynki
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek



Awatar użytkownika

MarcinxD
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 224
Rejestracja: 17 gru 2009, 20:09
Lokalizacja: Zbąszyń

Re: PROBLEM - przesunięcie trajektorii cięcia drutu na osi X

#2

Post napisał: MarcinxD » 15 kwie 2018, 13:36

Jeżeli maszyna nie gubi kroków to dla mnie wygląda to na to, że podczas cięcia tafla "opada" bo traci sztywność. Ostatnie foto- tafla wypadałoby by była podparta zawsze na całej długości. I tnij zawsze od góry do dołu.
Poluzuj robaczki w łożyskach aż tak skasowanych luzów nie potrzebujesz a maszyna powinna chodzić delikatnie po całym polu.
I zwróć uwagę podczas ciecia co się dzieje z maszyną i materiałem.
Pozdrawiam Marcin


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 8
Posty: 31
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

Re: PROBLEM - przesunięcie trajektorii cięcia drutu na osi X

#3

Post napisał: Djbakus » 15 kwie 2018, 17:17

Wlasnie czy tnę od góry czy od dolu to efekt jest ten sam. Zmienia sie tylko strona gdzie sie nie schodzi. Jak tne dolem to uskok jest bardziej z prawej a jak tne gora to bardziej z lewej (mowie o miejscu polaczenia wektorów. Ps. Zauwazylem teraz ze jeżeli wrzucę projekt na cala tafle np napis na 120cm to im blizej srodka napisu tym wiekszy uskok. Na początku i koncu napisu wektory sie schodzą... :( na środku nie...

Dodane 2 godziny 41 minuty 53 sekundy:
Im wieksze litery tym wiekszy uskok :( pomoze ktoś cenną radą? Ps. Poluzowalem slimaczki w łożyskach. Bez zmian


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 8
Posty: 31
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

Re: PROBLEM - przesunięcie trajektorii cięcia drutu na osi X

#4

Post napisał: Djbakus » 16 kwie 2018, 21:22

Zmieniałem dziś komputer na taki co pracował przy jednej maszynce cnc. Efekt - uskok na literze ten sam :/ zmienilem konfigurację, podział kroków na 1/64. Bez efektów - ten sam uskok... czy mozliwe ze silniki nie wspolgraja ze soba? Na osi y 1.9 Nm a na X 4.2Nm ? Ktos pomoże radą? :(


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 8
Posty: 31
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

Re: PROBLEM - przesunięcie trajektorii cięcia drutu na osi X

#5

Post napisał: Djbakus » 17 kwie 2018, 21:10

Dzis sprawdzilem za pomoca czujnika zegarowego przesunięcie osi X oraz błąd nawrotu. Przesunięcie wynisi 1mm, a backflash 0.1mm ktory skasowałem w machu. Co dalej? Jak szukać bledu przestawienia 1mm na osi X ? :(

Dodane 2 godziny 56 minuty 59 sekundy:
EDIT:

Na czujniku zegarowym: Brama na osi X wraca do swojego punku 0 m(początek maszyny) z dokładnością do 0.05mm
Na czujniku zegarowym: Na środku maszyny górna trajektoria osi X względem dolnej (przerwałem pogram w punkcie pomiarowym na środku maszyny) i tu robi się przesunięcie 1mm. Na machu cały czas te same wartości. Jak to możliwe? Gdzie szukać przyczyny?

Skoro wraca do punku zero bez przesunięcia to znaczy że nie gubi kroków. Ale dlaczego na srodku maszyny mamy 1mm? Przcież gdyby to był luz to byłby widzialny. Ja go nie widzę.


pukury
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 6430
Rejestracja: 23 lis 2004, 22:41
Lokalizacja: kraków

Re: PROBLEM - przesunięcie trajektorii cięcia drutu na osi X

#6

Post napisał: pukury » 17 kwie 2018, 22:42

Hej.
A może paski się telepią ?
Miałem podobny przypadek w szynie do kamery.
W jednym miejscu - różnym w zależności od prędkości - pasek wpadał w coś na kształt rezonansu .
Wytłumiłem go rolkami .
A widzę że u Ciebie te paski mają " kilometry " luzu.
pzd.
rebeliant


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 8
Posty: 31
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

Re: PROBLEM - przesunięcie trajektorii cięcia drutu na osi X

#7

Post napisał: Djbakus » 18 kwie 2018, 07:12

Brałem to pod uwagę, zamontowalem łożysko tlumiąco-naciągające. Brak efektów. Dziękuję za odpowiedź


dudziak4
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 151
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: PROBLEM - przesunięcie trajektorii cięcia drutu na osi X

#8

Post napisał: dudziak4 » 18 kwie 2018, 08:50

A jesteś w stanie zmierzyć prostopadłość między osią x i y na początku i na środku. Może tu jest problem że oś x ma ugięcie na środku przez co górne Y odchodzi od pionu i stąd ten 1mm.


Autor tematu
Djbakus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 8
Posty: 31
Rejestracja: 04 mar 2016, 17:53
Lokalizacja: Szprotawa

Re: PROBLEM - przesunięcie trajektorii cięcia drutu na osi X

#9

Post napisał: Djbakus » 18 kwie 2018, 09:20

dudziak4 pisze:
18 kwie 2018, 08:50
A jesteś w stanie zmierzyć prostopadłość między osią x i y na początku i na środku. Może tu jest problem że oś x ma ugięcie na środku przez co górne Y odchodzi od pionu i stąd ten 1mm.
Nie sądze, ponieważ nawet jeżeli oś Y była by w kącie 70* do osi X to zgodnie z zasadą współrzędnych wektor powinien się zgrać. Co najwyżej luiterki były by krzywe.

Kliknij i zobacz na mój rysunek:
Obrazek

Opisuje mój problem... ewidentny problem. Nawet jakbym dał złą liczbę kroków to i tak musi wrócić w to samo miejsce.... Czy uważasz, że mogą to być zakłócenia?


Oto moja skrzynka:

Obrazek

Ale czy zakłócenia mogłyby powodować takie anomalia? Już szukam wszystkiego.

Dodane 40 sekundy:
Poza tym co do ugięcia, czyjnik zegarowy przykładam do osi X w miejscu mocowania łożysk liniowych. I tu mam błąd 1mm.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2746
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: PROBLEM - przesunięcie trajektorii cięcia drutu na osi X

#10

Post napisał: pitsa » 18 kwie 2018, 19:42

Drut się ugina.
Ta "9" z pierwszego postu ma najpierw robioną górę, potem następne znaki i drut wraca "dołem" kończąc "9"?
Jeśli tak, to czemu nie robisz za jednym zamachem całej "9" z jednym wyjściem i wejściem drutu na jej obrys, na przykład w jakimś narożniku?
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”