Problem podczas grawerowania

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów

Autor tematu
holender007
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Problem podczas grawerowania

Post napisał: holender007 » 11 wrz 2011, 13:45

Witam
Mam dziwny problem podczas grawerowania małych liter, używam LaserCut 5.3 w momencie jak mam wyłączoną opcję Bi-dir grawerowanie przebiega idealnie ale co jest zrozumiałe 2x wolniej niż powinno, w momencie kiedy włączę tą opcję to literki zaczynają mi się zlewać .

Kolejne moje pytanie w opcjach grawerowania jest taka opcja jak : ExpandScale z tego co wyczytałem odpowiada ona za szerokość linii poprzecznych ale jak nawet ustawie skrajne wartości tego parametru nie widzę żadnej różnicy.
Gdzie może tkwić problem ??

Tagi:

Andrzej_kw
Kontakt:

Post napisał: Andrzej_kw » 11 wrz 2011, 14:30

Witam
Problem nie jest dziwny. Po prostu należy skonfigurować maszynę dla różnych prędkości. Należy wygrawerować jakiś prostokąt z ustawionym scan gap np. 1mm, a następnie zmierzyć odległość pomiędzy początkami, lub końcami linii. Wartość ta powinna być wstawiona jako backlash w opcjach maszyny(machine option/ work mode) dla określonej prędkości. Najlepiej na początek spojrzyj jakie masz wpisane zakresy prędkości, a następnie graweruj dla wartości środkowej i pomierzoną wartość wpisz do tabeli (machine option/work mode - engrave i dla danej pozycji "modify"). Należy to wykonać dla całego zakresu prędkości. Pamiętaj, aby po każdej zmianie zapisać je. Hasłem nie przejmuj się wystarczy go nie zmieniać. Procedura opisana jest w instrukcji. Jeżeli jej nie masz - poszukaj na forum. Kładłem polskojęzyczną do LaserCut 5.1 i tam jest to na stronach 50-51. Wersja 5.3 nie różni się praktycznie w niczym poza funkcjami przydatnymi przy stosowaniu do wykrojów tkanin.

ExpandScale używa się tylko i wyłącznie do bardzo małych znaków. Wartość ustawiana jest w procentach szerokości linii.
Powodzenia z kalibracją
Pozdrowienia
andrzej

deflection
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: deflection » 11 wrz 2011, 15:08

holender007 pisze:Mam dziwny problem podczas grawerowania małych liter, używam LaserCut 5.3 w momencie jak mam wyłączoną opcję Bi-dir grawerowanie przebiega idealnie ale co jest zrozumiałe 2x wolniej niż powinno, w momencie kiedy włączę tą opcję to literki zaczynają mi się zlewać .
Tak jak pisze przedmówca, problem to mechaniczne luzy trzeba to zredukować przez BackSlash w ustawieniach grawerowania dla danej prędkości.

Zrób 5 prostokątów 2x5 mm graweruj je ze scangap 0.6 zobaczysz jakie masz przesunięcie linii względem siebie, zmierz i wpisz odpowiednią korektę w Backslash.
Później zrób 15 prostokątów na całej szerokości stołu zobaczysz czy wszędzie to ustawienie działa. Powinny być jednakowe.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”