praca na etacie a własna firma?

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 139
Kontakt:

Re: praca na etacie a własna firma?

Post napisał: kamar » 22 lut 2021, 18:32

Avalyah pisze:
22 lut 2021, 18:25
być może pomyliłeś jedno z drugim.
Żaden wstyd. Nie sprawdzałem ale jeśli twierdzisz, że każda spółka z o.o. musi prowadzić
pełną księgowość, no to się myliłem Teraz już wiem, ale czy mi się przyda to nie wiem :)

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 63

Post napisał: Avalyah » 22 lut 2021, 18:40

kamar pisze:jeśli twierdzisz, że każda spółka z o.o. musi prowadzić

Nie myślałeś o karierze w polityce? :D Co tu ma spółka z o. o. do rzeczy. Wspomniałem o niej, razem z komandytową, bo to dwie najważniejsze formy prowadzenia biznesów, które pełnej księgowości wymagają. Nie musiałem tego robić, bo nijak się to ma do tego, o czym rozmawiamy, ale próbowałem Cię naprowadzić, bo ewidentnie nie zdawałeś sobie sprawy, że uproszczona księgowość to nie jest jedyna forma jej prowadzenia.

Ja stwierdziłem, że pełnej księgowości nie da się prowadzić samemu, nie pomoże w tym nawet system wfirma. Mimochodem w zasadzie, bo raczej to zakładającego temat nie dotyczy. Powiedziałeś, że pomoże. Otóż nie - można o tym wyczytać u samej wfirmy. Pełna księgowość jest znacznie bardziej skomplikowana, niż uproszczona, ponosi się znacznie większe ryzyko i zwyczajnie nie warto próbować samemu. Co więcej, nie tylko tak twierdzę - tak zwyczajnie jest. I ja mówię z doświadczenia - a Ty?

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 22 lut 2021, 18:47

Avalyah pisze:
22 lut 2021, 18:40
Co więcej, nie tylko tak twierdzę - tak zwyczajnie jest. I ja mówię z doświadczenia - a Ty?
Masz rację, coś pamiętam. Wszystkie operacje na odpowiednie konta plus syntetyki i sprawozdania.
Ale to nie temat na ten temat i dlatego nie zajarzyłem.

atlc
Posty w temacie: 26

Post napisał: atlc » 22 lut 2021, 18:57

Avalyah pisze:Pełna księgowość jest znacznie bardziej skomplikowana, niż uproszczona, ponosi się znacznie większe ryzyko i zwyczajnie nie warto próbować samemu.

I dlatego też jak ktoś nie jest zmuszony, to powinien trzymać się z daleka od prowadzenia Sp. z o.o.
A zakładanie tylko dlatego że "profesjonalniej" to wygląda to głupota.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 22 lut 2021, 19:04

atlc pisze:
22 lut 2021, 18:57
I dlatego też jak ktoś nie jest zmuszony,
Przyczyna jest bardziej prozaiczna. W spółce odpowiadasz tylko majątkiem spółki a w DG całym swoim majątkiem.

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 22 lut 2021, 19:05

Oczywiście, zwłaszcza, że jest podwójnie opodatkowana (chociaż tutaj też można trochę kombinować). Przez jakiś czas spółki z o. o. służyły jako komplementariusz w spółce komandytowej, dzięki czemu komandytariusz płacił tylko PIT i dalej mógł cieszyć się ograniczoną odpowiedzialnością, niestety te czasy już minęły, bo miłościwie nam panujący nałożyli na spółkę osobową podatek od osoby prawnej, którą nie jest - bo jakżeby inaczej :D

W przypadku, gdy nie ma potrzeby zabezpieczenia majątku przed potencjalną dużą wtopą (kary, koszty w milionach itd.) to najlepiej jechać w jednoosobową działalność gospodarczą, zwłaszcza na etacie, bo realne koszty jej prowadzenia będą bardzo nieduże. I czy księgowość za 150zł na zewnątrz, czy korzystając z systemów typu wfirma (zawsze można zrobić rozeznanie jak to wygląda i czy się człowiek do tego nadaje) to nie aż taka duża różnica.
Ostatnio zmieniony 22 lut 2021, 19:05 przez Avalyah, łącznie zmieniany 1 raz.

grzes_rupinski1
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 17

Post napisał: grzes_rupinski1 » 22 lut 2021, 19:05

atlc pisze:
22 lut 2021, 18:57

A zakładanie tylko dlatego że "profesjonalniej" to wygląda to głupota.
Tylko ze sp zoo w razie w odpowiada tylko majątkiem firmy .
Już mnie uprzedzili .
Ostatnio zmieniony 22 lut 2021, 19:08 przez grzes_rupinski1, łącznie zmieniany 1 raz.
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway

Avalyah
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: Avalyah » 22 lut 2021, 19:08

grzes_rupinski1 pisze:Tylko ze sp zoo w razie w odpowiada tylko majątkiem firmy .

Tylko czy przy takiej drobnej działalności usługowej jest szansa na jakieś "w"? Jak już się rozkręci to czy koszty prowadzenia działalności to będzie 200zł miesięcznie czy 800zł miesięcznie (już dla spółki z o o, jeśli się chce tej ograniczonej odpowiedzialności) nie powinno robić różnicy. Zakładam, że Kolega andrejch mówi o jakichś tematach związanych z obróbką, skoro na tym forum pyta.

grzes_rupinski1
Posty w temacie: 17

Post napisał: grzes_rupinski1 » 22 lut 2021, 19:12

Avalyah pisze:
22 lut 2021, 19:08
grzes_rupinski1 pisze:Tylko ze sp zoo w razie w odpowiada tylko majątkiem firmy .

Tylko czy przy takiej drobnej działalności usługowej jest szansa na jakieś "w"?
Moje zdanie na temat wyraziłem chyba na drugiej stronie . Najpierw niech poda pkd i można dyskutować .
Reszta to już taka ogólna wiedza w temacie.
„Denerwować się to mścić się na własnym zdrowiu za głupotę innych.”
- Ernest Hemingway

atlc
Posty w temacie: 26

Post napisał: atlc » 22 lut 2021, 20:16

kamar pisze:W spółce odpowiadasz tylko majątkiem spółki a w DG całym swoim majątkiem.

Tylko w większości wypadków odpowiedzialność całym majątkiem przy JDG jest strachem na wyrost, są też polisy OC które tak czy siak warto mieć jeśli wchodzi się w poważniejsze tematy.
A jak dobrego prawnika zatrudnisz to jeszcze może wykazać że prezes spółki działał na szkodę i.. też będzie odpowiadał majątkiem prywatnym.
Nie ma rozwiązania uniwersalnego. W większości przypadków dla początkujących JDG będzie optymalną formą działalności i taki był sens mojej wypowiedzi.
Jeśli ktoś świadomie wybiera Sp. z o.o. to najpewniej ma taką faktyczną potrzebę.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”