Pozycjonowanie materiału na stole do wiertarki

Szukasz informacji o silniku, scalaku czy innym elemencie to podaj symbol, i inne oznaczenia a moze ktos coś ci znajdzie

Autor tematu
kacpik
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 16
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:14
Lokalizacja: Radom

Pozycjonowanie materiału na stole do wiertarki

#1

Post napisał: kacpik » 05 wrz 2009, 11:45

Szukam rozwiązania które pozwoli na ustawienie pozycjonerów np. profili aluminiowych w zadanych ręcznie położeniach X i Y pod wiertarką.
Ma to zwiększyć dokładność i wyeliminować trasowanie punktów pod otwory.

Proszę o pomoc jak zbudować takie urządzenie

Dodam jeszcze, że potrzebuje zakres pomiaru od 0 do 1000mm z dokładnością ok. 0,2mm

pozdr Kacpik
Ps. jestem na forum nowy, jeżeli sprawa jest prosta proszę o wyrozumiałość



Tagi:

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1243
Rejestracja: 28 lip 2006, 19:14
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontakt:

#2

Post napisał: wood carver » 05 wrz 2009, 17:34

w sprawie przystawki do wiertarki prosze o kontakt
koziellec@neostrada.pl


bubels
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 492
Rejestracja: 15 sie 2004, 23:24
Lokalizacja: Poznań

#3

Post napisał: bubels » 05 wrz 2009, 18:41

Sprawa jest raczej prosta.

Jak rozumiem tylko jedna oś ma mieć skok 1000mm ?? Druga pewnie mniejszy?

Musisz stworzyć stół krzyżowy o takim zakresie roboczym. Chcesz by operator ustalał wymiary ręcznie np za pomocą klawiatury czy chcesz to robić za pomocą komputera?


Autor tematu
kacpik
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 16
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:14
Lokalizacja: Radom

#4

Post napisał: kacpik » 05 wrz 2009, 23:15

Chodzi o stół krzyżowy o zakresie 1000mm x najczęściej używany do 200mm ale gdyby udało się zrobić do 800mm byłoby świetnie.

Czy klawiatura czy ręcznie - nie ma znaczenia

pozdr kacpik


bubels
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 492
Rejestracja: 15 sie 2004, 23:24
Lokalizacja: Poznań

#5

Post napisał: bubels » 06 wrz 2009, 18:18

Szukasz gotowego rozwiązania czy chcesz byśmy wsparli cie we własnym projekcie?


Autor tematu
kacpik
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 16
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:14
Lokalizacja: Radom

#6

Post napisał: kacpik » 06 wrz 2009, 20:15

Każde rozwiązanie i propozycja która w miarę szybko doprowadzi mnie do celu
pozdr Kacpik


diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2788
Rejestracja: 15 sty 2006, 18:34
Lokalizacja: Wrocław

#7

Post napisał: diodas1 » 06 wrz 2009, 22:05

Jeżeli myślisz o obszarze 100x800 mm to raczej zapomnij o dorabianiu do posiadanej wiertarki stołu krzyżowego, chyba że jest to jakaś wiertarka ręczna :???: Nie wyobrażam też sobie że uda Ci się "szybko" dojść do celu czyli do samodzielnej budowy frezarki, bo w tym kierunku całe zagadnienie będzie zmierzać, skoro jak się domyślam nie jesteś póki co biegły w tematyce cnc. Pewnym rozwiązaniem jest kupienie gotowego urządzenia bądź zlecenie komuś jego budowy. To jednak jest dość kosztowne i sam musisz ocenić czy opłacalne przy Twoich potrzebach. Można też nieco uprościć temat, ominąć sterowanie z komputera i korzystając na przykład z wielu bogato ilustrowanych i opisanych przykładów konstrukcji amatorskich pokusić się o stworzenie metodami gospodarczymi stołu krzyżowego napędzanego śrubami trapezowymi, paskami zębatymi czy nawet linkami gdzie koordynaty będą ustalane przy pomocy korbek ze skalami o wymaganej dokładności. W tym przypadku ,ponieważ zamierzasz wiercić (pionowo) a nie frezować, do napędu osi X i Y nie potrzeba bardzo mocnych nośników, stąd linki też mogłyby wystarczyć. Pomyślałem o linkach bo są chyba najtańsze w zastosowaniu. Kiedy zmęczy Cię kręcenie korbkami a cała część mechaniczna będzie pracowała niezawodnie to będziesz mógł w przyszłości dołożyć trochę elektroniki, z korbkami połączyć silniczki i żmudną pracę związaną z wytyczaniem kolejnych punktów powierzyć komputerowi.
Linki są tanie ale wygodniejsze dla uzyskania wprost oczekiwanej dokładności pozycjonowania są paski zębate lub śruby trapezowe których szeroki wybór znajdziesz w sklepie sponsora http://www.akcesoria.cnc.info.pl/ Przykładowo nakrętka na śrubie o skoku 4mm w cenie 40 zł/1m przesuwa się o 4 mm przy jednym pełnym obrocie śruby. Wystarczy więc na osi śruby założyć tarczę z 20-ma podziałkami żeby mieć oczekiwaną rozdzielczość 0.2 mm. Żadna filozofia- można działać dosłownie intuicyjnie. Więcej uwagi będziesz musiał poświęcić prowadnicom osi X i Y żeby było to wszystko wystarczająco sztywne i nie uginało się przy nacisku wiertła. Rozwiązań mechanicznych jest wiele. Obejrzyj sobie galerie zdjęć w albumach użytkowników https://www.cnc.info.pl/album_personal_ ... 1b96c8e6a8 Podaję Ci te linki bo jak widać dopiero co dołączyłeś do tego forum. Prawda jest taka że członkowie tej zacnej dyscypliny są bardzo aktywni, twórczy i chętnie demonstrują swoje osiągnięcia. Poświęć więc trochę czasu na poczytanie tego co tu zapisano od początku istnienia forum a znajdziesz więcej odpowiedzi niż jesteś w stanie wymyślić pytań.


Autor tematu
kacpik
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 16
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:14
Lokalizacja: Radom

#8

Post napisał: kacpik » 06 wrz 2009, 22:40

Tak myślałem że stół krzyżowy u mnie nie zda egzaminu i od początku moje myśli kierowały się ku śrubom kulowym (czy czymś podobnym).
Idealnie by było zrobić zakres roboczy 1000 x 1000mm
Widze to tak:
a. - silniki krokowe o niedużej mocy poruszają śruby do pozycji ustalonej na jakimś sterowniku czy czujniku położenia
- zupełnie nie wiem, byłoby dobrze nie dokładać do tego komputera w wer. PC
b. - robimy dwie korby do śrub kulowych a na końcu silniki krokowe z enkoderem czy coś co na czujniku położenia pozwoli zczytać pozycje położenia

Znalazlem w akcesoriach cnc.info.pl gotowy sterownik trzech osi do silników krokowych - ja potrzebuje dwie osi. Znalazłem też śruby kulowe 16 x 5 - do 3mb i myśle co z tym zrobić.

Co do projektu czy fizycznej realizacji, jeżeli znajdę kogoś kto zrobi to dla mnie za rozsądne pieniądze - jestem otwarty na propozycje.

Jeszcze jedna ważna a być może nie skomplikowana rzecz - na tej wiertarce wiercenie odbywa się przy stałym strumieniu wody więc cześć elektroniczna musi być odizolowana i zabezpieczona a stal tylko nierdzewna.

pozdr Kacpik

[ Dodano: 2009-09-06, 22:51 ]
Diodas1 - dziękuję Ci bardzo za post.

Z wykształcenia jestem inż. automatyki przemysłowej po Politechnice Warszawskiej wiec coś niecoś wiem, niestety ponad 10 lat po ukończeniu i nie pracuje w zawodzie.
Miałem do czynienia z silnikami krokowymi i sterowaniem ale czas leci, technologia się zmienia, a pamięć jest dobra tylko krótka ;) Będę walczył z tematem
pozdrawiam wszystkich Kacpik


diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2788
Rejestracja: 15 sty 2006, 18:34
Lokalizacja: Wrocław

#9

Post napisał: diodas1 » 06 wrz 2009, 23:16

Od razu powiem że kombinujesz za przeproszeniem jak góralski koń pod górę. Nie bardzo ma sens odkrywanie na nowo Ameryki. Skoro już na wstępie zakładasz że będą tym kręciły silniki , oglądasz do nich sterowniki to dlaczego chcesz ominąć komputer? To błąd w rozumowaniu. "Jakiś" sterownik współpracujący z dekoderem , na tyle inteligentny żeby można było mu podyktować listę wierceń do realizacji może kosztować więcej niż PC. Zauważ że byle jaki ale wystarczający do tego celu komputer który ma już w sobie tę całą mądrość możesz kupić za przysłowiową złotówkę http://aukcja.onet.pl/486_komputery_kla ... nge_view=1 Jedynym dodatkiem jaki będzie Ci potrzebny jest program sterujący Twoją maszynerią przez port drukarkowy. Znowu wystarczającym na Twoje potrzeby będzie stosunkowo niedrogi Step2CNC http://aukcja.onet.pl/search.php?sg=0&string=step2cnc Tyle na temat. Program ten jest po polsku, prosty w obsłudze jak sznurek w kieszeni, Na forum jest oddzielny poświęcony mu dział, możesz szybko nauczyć się wprost w jego oknie pisać kodem G cały cykl wiercenia dla danego detalu. To też nie jest aż tak trudne, nie trzeba być programistą. Zresztą sprawy związane z kodemG też mają swój odrębny dział z tysiącami przykładów. Wspomniałeś o "rozsądnych pieniądzach" Spytam więc szeptem żeby nie budzić licha, czemu wybrałeś akurat śruby kulowe skoro równie dobre dla Twoich potrzeb są dziesięciokrotnie tańsze trapezowe? Dokładność 0.2 mm nie jest znowu taka wyśrubowana, nawet w amatorskiej konstrukcji.


Autor tematu
kacpik
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 5
Posty: 16
Rejestracja: 04 wrz 2009, 23:14
Lokalizacja: Radom

#10

Post napisał: kacpik » 06 wrz 2009, 23:31

No to odpowiadam od końca:
- śruby kulowe po prostu widziałem, mam takie w innym urządzeniu - jeżeli trapezowe są Ok i są tańsze to je biore ;)
- przyznaje racje - stary PC będzie najtańszy i załatwi sprawę (chciałem go ominąć ze względu na gabaryty i "kruchość" - ale damy radę, chyba się po prostu ustawiłem się na coś innego - może bez sensu)
- program za 249zł jest w zasięgu

Co więc połączy komputer ze śrubami trapezowymi w jedno?
I czy na kompie zobacze położenie moich dwóch osi?

pozdr Kacpik

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Informacji na temat...”