Cześć.
Mam centrum z serii Atc 2030 od Pg cnc
Ostatnio odpuściłem kilka dużych zleceń bo które wymagały obróbki z dwoch stron materiału ponieważ klient wymaga dokładności 0,01 mm i mierzą karzda sztukę skanerem 3D. Material to pe1000 ale są tez inne
Podobne problemy miałem w sklejce ale tam sobie radziłem bazując do kołków pozycjonujacycych.
Można to robić czujnikami manualnie ale jak zlecenie jest na 200 arkuszy to pracochłonność i opcja wtopy jest duża.
Pomyślałem ze gdybym miał jakiś skaner 3D lub 2d nawet bo z z nie mam problemu który z dokładnością 0,01 mm zrobił by mi mapę punktów w odniesieniu punktów zero osi x i y to mógłbym w wtedy zrobić bazowanie na jednym otworze i współrzędne drugieg posluzyly by do obliczenia konta odchylenia od osi wtedy robię korektę o taki kont w cam i od punktu zero generuje nowy Gcod.
Tak to sobie wymyśliłem ale może są jakieś gotowe rozwiązania albo patenty do bazowania z taka precyzja?
Pracuje na fusion360
Z góry dzięki za wszelkie sugestie.
Pozdrawiam
Lukasz
Powtarzalne Bazowanie materiału
Jak wykonać bazowanie materiału na ploterze
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Powtarzalne Bazowanie materiału
loki13 pisze:klient wymaga dokładności 0,01 mm i mierzą karzda sztukę skanerem 3D
To niech pokaże jaką skaner ma dokładność pomiaru.
W polietylenie- daj mu cenę z kosmosu i niech szuka łosia gdzi indziej.
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 2
zlecenie na 6 cyfr dwa miechy temu odpuściłem wtedy a teraz na kolejna partie zbiera oferty. Wiec zaczynam się zastanawiać jak to zrobić.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
Sonda pomiarowa renishaw.
Tylko żeby to zadziałało to otwory na których bazujesz, mierzysz najlepiej jak są tolerowane. Wiertło nie daje równej powierzchni i może się zdarzyć że na różnych głębokościach będą odchylenia od nominalnego położenia, 2-3 setki wystarczą żeby całe ustawienie i dokładność do 1 setki szlak trafił.
Kolejny problem to dokładność maszyny, wielkość detali, dokładność po narzędziu i chyba najważniejsze temperatura w jakiej jest to obrabiane. Ty będziesz obrabiał w temperaturze 30 stopni, on będzie mierzył w temp 22 i dokładność 0.01 poszła w piach.
Czyli albo zleceniodawca nie wie czego oczekuje albo niesz szuka jelenia co się tego podejmie
Tylko żeby to zadziałało to otwory na których bazujesz, mierzysz najlepiej jak są tolerowane. Wiertło nie daje równej powierzchni i może się zdarzyć że na różnych głębokościach będą odchylenia od nominalnego położenia, 2-3 setki wystarczą żeby całe ustawienie i dokładność do 1 setki szlak trafił.
Kolejny problem to dokładność maszyny, wielkość detali, dokładność po narzędziu i chyba najważniejsze temperatura w jakiej jest to obrabiane. Ty będziesz obrabiał w temperaturze 30 stopni, on będzie mierzył w temp 22 i dokładność 0.01 poszła w piach.
Czyli albo zleceniodawca nie wie czego oczekuje albo niesz szuka jelenia co się tego podejmie
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
Raczej jedno i drugie. Po pierwsze wstawia nierealne warunki a jak już kogoś znajdzie, to jak coś mu się nie spodoba, to ma 100% opcję odrzucenia - ewentualnie zbijania ceny (zależy co w umowie).
-
- Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Ignorant techniczny lub naciągacz .
Porównaj wspł. rozszerzalności cieplnej PE1000 i np. stali. Olbrzymia różnica na niekorzyść PE1000.
Niewykonalne w typowych warunkach warsztatowych.
Porównaj wspł. rozszerzalności cieplnej PE1000 i np. stali. Olbrzymia różnica na niekorzyść PE1000.
Niewykonalne w typowych warunkach warsztatowych.