Powiedzonka naszych dzieci

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC
Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Post napisał: Zienek » 03 kwie 2014, 19:22

U mnie Hanka nie ma dwóch lat, a już powtarza wiele. Jak przejeżdżamy koło boiska, to po swojemu "O! w piłe grajom!" i jak widzi jakiś napis z dużymi literami i jest 'o' to mowi "o, litelka o" bo już jej pojazujemy co to są za litery i że układają się w wyrazy.

A najgorsze jest "licaka cem!, licaka cem!"

Diodas - z tego "kto pije i pali ten nie ma robali" to się serdecznie uśmiałem :)
Zacznę Hanię uczyć ;)

Tagi:

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5

Post napisał: diodas1 » 03 kwie 2014, 19:54

Bardzo przydatne, na przykład w charakterze toastu, kiedy wyczerpie się już lista godniejszych zawołań.
Kiedyś nauczyłem też tego powiedzonka Holendra który chciał po powrocie do domu z delegacji w Polsce zaimponować swojej babci polskiego pochodzenia. Dopiero kiedy nauczył się zwrotu perfect powiedziałem mu co to znaczy. Uznał mimo to że dla babci się nadaje

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 03 kwie 2014, 20:50

Kiedys w autobusie siedziało koło mnie małżeństwo z dzieciakiem tak ze cztery lata. Cały czas coś dokazywał a matka go uspakajała. Wreszcie ojciec nie wytrzymał i mówi - słuchaj co mama mówi !
a dzieciak na to - A tobie ile razy mówiła, żebyś nie sikał do zlewu :)

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: trzasu » 03 kwie 2014, 21:46

Jako, że moja córcia w drodze (planowo ten miesiąc) to postawiam baczniej śledzić ten wątek, kol. diodas1 pisze, nie po raz pierwszy, bardzo ciekawe posty :wink:

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 03 kwie 2014, 22:00

trzasu, Jeżeli będziesz miał możliwość to dokumentuj zdjęciami rozwój córci. Szczególnie w pierwszych miesiącach dziecko szybko rośnie. Niedawno doczekałem się wnuczki i sam byłem ponownie zaskoczony tym, co zobaczyłem po jej odebraniu z porodówki. Usteczka wielkości jednogroszówki a palce o grubości zapałek. Po 9 miesiącach te "detale" rozrosły się czterokrotnie. Każdego kolejnego dnia widać zmiany w wyglądzie i zachowaniu. Moja wnuczka nie ukrywając przepada za dziadkiem i interesuje się kabelkami oraz wszelkimi mechanizmami. Będą z niej ludzie :mrgreen: Na słowo "berkut" reaguje szukając wzrokiem telewizora. Na razie nikt jej bajek nie czyta, tylko dziadek opowiada jej różnie banialuki i razem oglądamy wiadomości na TVN24. Dlatego szybciej poznała Putina niż misia Puchatka. Odkryłem że ma jakiś ukryty włącznik pod pachami. Kiedy ją tam chwytam to zaczyna podskakiwać niczym młot pneumatyczny. Robi to tak intensywnie że jesienią chyba ją wykorzystam do udeptywania kapusty w beczce.

trzasu
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: trzasu » 03 kwie 2014, 22:52

diodas1 pisze:trzasu, Jeżeli będziesz miał możliwość to dokumentuj zdjęciami rozwój córci. Szczególnie w pierwszych miesiącach dziecko szybko rośnie. Niedawno doczekałem się wnuczki i sam byłem ponownie zaskoczony tym, co zobaczyłem po jej odebraniu z porodówki. Usteczka wielkości jednogroszówki a palce o grubości zapałek. Po 9 miesiącach te "detale" rozrosły się czterokrotnie. Każdego kolejnego dnia widać zmiany w wyglądzie i zachowaniu. Moja wnuczka nie ukrywając przepada za dziadkiem i interesuje się kabelkami oraz wszelkimi mechanizmami. Będą z niej ludzie :mrgreen: Na słowo "berkut" reaguje szukając wzrokiem telewizora. Na razie nikt jej bajek nie czyta, tylko dziadek opowiada jej różnie banialuki i razem oglądamy wiadomości na TVN24. Dlatego szybciej poznała Putina niż misia Puchatka. Odkryłem że ma jakiś ukryty włącznik pod pachami. Kiedy ją tam chwytam to zaczyna podskakiwać niczym młot pneumatyczny. Robi to tak intensywnie że jesienią chyba ją wykorzystam do udeptywania kapusty w beczce.
Wszystko pieknie tylko nie ta stacja, tvn24 :razz:

Cóż, zobaczymy jak będzie :grin:

Wrocław, mam spory sentyment do tego miasta, nawet bardzo duży, w sumie to dziwne miasto, jeszcze jak tam mieszkałem po studiach to potrafiło nieźle męczyć w tygodniu by w weekend odkupić swe winy, czasem się zastanawiam skąd ten fenomen Wrocławia się bierze, jest tam spora mieszanka ludzi napływowych, akcent Lwowski swego czasu był dość silny, pewnie teraz już mniej, bardzo fajne, tolerancyjne miasto, które tworzą fajni ludzie, nie wiem, może miałem to szczęście, że zawsze trafiałem na fajnych ludzi we Wrocławiu, myślałem nawet o tym by tam zostać ale kredyt na garbie mnie zniechęcił i wróciłem w rodzinne strony jako jeden z nielicznych z mojego roku :smile:

diodas1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: diodas1 » 04 kwie 2014, 00:04

To prawda że we Wrocławiu nadal przeważają potomkowie ludzi wysiedlonych z Kresów Wschodnich którzy mimo, albo z powodu losów które przeszli są na ogół pogodni i dość przyjaźni.
Ponadto jest tu wiele wyższych uczelni. To powoduje że miasto wydaje się młodsze bo studiują nie tylko Wrocławianie ale i młodzież przyjezdna. Wrocław ma wiele walorów pozytywnych, zwykle jest tu cieplej niż w innych regionach Polski. W moim ogrodzie rośnie i owocuje drzewo migdałowe, figa i inne ciepłolubne rośliny. Ma też niestety wadę o której wiedzieli także Niemcy, mianowicie ma dość podmokły grunt. To powoduje że tutaj częściej pojawiają się schorzenia reumatyczne. Podobno Niemcy zalecali ciągłą rotację mieszkańców czyli pomieszkać kilka lat i przeprowadzić się do innego miasta. Ja tu już żyję długo. Kolana trochę trzeszczą ale ogólnie nie narzekam. Tylko budując dom musiałem wylać ogromną ilość betonu i stworzyć monstrualnie szeroką ławę fundamentową żeby zapobiec jego zbyt szybkiemu osiadaniu. Szczęśliwie zagnieździłem się daleko od centrum miasta więc codzienność nie jest taka uciążliwa.
Wiem że TVN24 na wielu ludzi działa jak płachta na byka ale mnie to akurat nie przeszkadza. Tu po prostu mogę włączyć kanał wtedy kiedy akurat mam chwilę wolną i otrzymuję w miarę aktualny serwis informacyjny. Na innych kanałach trzeba się wstrzelić w konkretną godzinę. Żeby mieć ogólne pojęcie, z której strony wieje wiatr, z doskoku śledzę też przekazy w internecie, przy czym nie zaśmiecam sobie głowy gotową, przeżutą papką wraz z komentarzami redakcyjnymi. Od myślenia i budowania własnego światopoglądu mam jeszcze parę sprawnych szarych komórek pod swoim beretem. Sam widzę jak jest, słyszę wszystko z prawa i z lewa. Nikt nie musi mi mówić co będzie mi smakowało. Nie jestem wyznawcą żadnej "jedynie słusznej" linii. Wiem że prawda leży gdzieś pośrodku, czyli tam gdzie dokładnie wszystkim przeszkadza. Wyciąganie wniosków z różnych doświadczeń to podstawowa umiejętność którą posiadłem na studiach. Przydatne w pracy i w życiu. Nie noszę okularów czarnych ani różowych. Przez czyste szkła więcej widać.

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 kwie 2014, 06:44

diodas1 pisze: Wyciąganie wniosków z różnych doświadczeń to podstawowa umiejętność którą posiadłem na studiach.
Późno dość :) Fajną zabawą w pierwszych latach szkoły średniej było słuchanie doniesień z wojny wietnamskiej w naszym radio i w Głosie Ameryki. Robiliśmy zestawienia ilu których poległo i typowaliśmy prawdziwe dane.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: bartuss1 » 04 kwie 2014, 08:01

kamar z diodasem mają tylko po 190 lat wiec jeszcze nie sa dinozaurami
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign

kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 04 kwie 2014, 09:24

bartuss1 pisze:kamar z diodasem mają tylko po 190 lat
Do Matuzalema jeszcze prawie 800 brakuje, to was jeszcze trochę pomęczymy :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”