Potrzebna pomoc w uruchomieniu chińskiego lasera co2

Wycinarki i grawerki laserowe oraz ogólne dyskusje dotyczące laserów
Awatar użytkownika

Autor tematu
robert.piątkowski
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 10 lis 2018, 15:03

Potrzebna pomoc w uruchomieniu chińskiego lasera co2

#1

Post napisał: robert.piątkowski » 10 lis 2018, 15:26

Witam
Wczoraj dotarła do mnie paczka z chinskim ploterem co2 (tuba efr 1200cl). Wszystko podłączyłem, załączyłem laser i nic. Tak jakby tuba nie generowała wiązki. Moje pytanie jak można sprawdzić czy tuba nie jest uszkodzona, czy wszystko jest poprawnie podłączone? Maszyna pracuje na sterowniku RDC6442s. Teoretycznie po włączeniu maszyny po naciśnięciu przycisku pulse laser powinien przepalić kartkę, kartkę przykładałem też między pierwszym a drugim lustrem tam też nic się nie dzieje.
Może jest jeszcze jakieś zabezpieczenie do transportu, może coś jeszcze trzeba zrobić poza podłączeniem sprężarki i pompki z chłodziwem.

Wiem, że chińczyk to wielkie g....., ale nie o to pytam.

Jestem zielony w temacie nigdy wcześniej nie pracowałem na takim sprzęcie.

Pozdrawiam
Robert



Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2785
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Potrzebna pomoc w uruchomieniu chińskiego lasera co2

#2

Post napisał: pitsa » 10 lis 2018, 17:41

Zamknij drzwi. Sprawdź jak podłączony ten magnetyczny czujnik od nich.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara

Awatar użytkownika

Autor tematu
robert.piątkowski
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 10 lis 2018, 15:03

Re: Potrzebna pomoc w uruchomieniu chińskiego lasera co2

#3

Post napisał: robert.piątkowski » 10 lis 2018, 18:54

W sensie klapę nad stołem roboczym???

Dodane 57 minuty 18 sekundy:
pitsa pisze:
10 lis 2018, 17:41
Zamknij drzwi. Sprawdź jak podłączony ten magnetyczny czujnik od nich.
Nigdzie w mojej maszynie nie widzę żadnego czujnika

Awatar użytkownika

abyss
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 341
Rejestracja: 06 maja 2005, 23:13
Lokalizacja: Irlandia

Re: Potrzebna pomoc w uruchomieniu chińskiego lasera co2

#4

Post napisał: abyss » 10 lis 2018, 22:27

W panelu sterowania lasera wejdź w Z/U (przycisk między kursorami) i poszukaj odczytu czujników. Może coś ci podpowiedzą.

Awatar użytkownika

Autor tematu
robert.piątkowski
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 10 lis 2018, 15:03

Re: Potrzebna pomoc w uruchomieniu chińskiego lasera co2

#5

Post napisał: robert.piątkowski » 11 lis 2018, 01:14

abyss pisze:
10 lis 2018, 22:27
W panelu sterowania lasera wejdź w Z/U (przycisk między kursorami) i poszukaj odczytu czujników. Może coś ci podpowiedzą.
Odczytu czujników nie znalazłem, chyba że chodziło ci o diagnostykę. Niestety w diagnostyce wszystko nieaktywne jak na foto
Załączniki
IMG_20181110_235916.jpg
IMG_20181110_235837.jpg

Awatar użytkownika

abyss
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 341
Rejestracja: 06 maja 2005, 23:13
Lokalizacja: Irlandia

Re: Potrzebna pomoc w uruchomieniu chińskiego lasera co2

#6

Post napisał: abyss » 11 lis 2018, 03:45

Tak, chodziło o diagnostykę czujników.
Wejdź w nią i włącz a potem wyłącz obieg wody. Zielone (lub inne, zależy od wersji softu) lampki zapalają się gdy czujnik wykazuje BŁĄD i musi zatrzymać akcję lasera. Jeżeli ci się NIE PALĄ to prawdopodobnie z czujnikami masz wszystko OK.
Podobnie możesz sprawdzić czujniki krańcowe położenia X i Y. Często są to czujniki zbliżeniowe- takie czerwone kostki. Zbliż do ich górnej części śrubokręt i powinno ci się zapalić światełko w tej diagnostyce. Jak odsuniesz - gaśnie.

Ponieważ z tym powyżej prawdopodobnie masz wszystko OK, to pytania:
- W systemie chłodzenia masz wodę czy coś innego? Czy rurki w laserze są w pełni wypełnione wodą, nie ma bąbli większych niż 1mm? Nie próbowałeś ciąć bez zalania wody? (to szybka metoda by uszkodzić tubę lasera)
- Czy w ogóle następuje akcja lasera? Widać różowawą poświatę wyładowania w gazie?
- Czy pracuje zasilacz wysokiego napięcia (tuby lasera)? Włączyłeś go? Jeżeli tak - to jak wygląda i jakie światełka się palą? Czy zmieniają się gdy próbujesz zacząć ciąć albo używasz przycisku pulse na panelu? (by coś przeciąć ustaw ze 25% mocy - bo poniżej 15% nie każdy laser będzie w ogóle działał).
- Czy nie słychać jakichś dziwnych, "szeleszczących" dźwięków gdy próbujesz ciąć? (jeżeli tak, to NIE próbuj dalej)

Może być cała masa powodów.

Awatar użytkownika

pitsa
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2785
Rejestracja: 13 wrz 2008, 22:40
Lokalizacja: PL,OP

Re: Potrzebna pomoc w uruchomieniu chińskiego lasera co2

#7

Post napisał: pitsa » 11 lis 2018, 17:46

W diagnostyce chyba trzeba nacisnąć na read aby zobaczyć stan.
Masz instrukcję? Patrzę w tą
http://www.thunderlaser.com/download/do ... em%202.pdf
i tu jest to o czym wspomniałem: DrProc, Door Opening Protection: If this item is enabled, then the door opening protectionmust be connected to the controller, or, the machine will not run.
To jest przykładowa banalna przyczyna braku reakcji lasera.
zajrzyj do set faktory para i set defaul para.
Może włączone jest sprawdzanie czujnika od strony pompy do chłodzenia.. Trzeba popatrzeć w ustawienia, kabelki, czy wszystko dociśnięte. itp.
"wszystko umieć, nic nie robić" - dziadek kamara

Awatar użytkownika

abyss
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 341
Rejestracja: 06 maja 2005, 23:13
Lokalizacja: Irlandia

Re: Potrzebna pomoc w uruchomieniu chińskiego lasera co2

#8

Post napisał: abyss » 12 lis 2018, 15:01

pitsa pisze:
11 lis 2018, 17:46
W diagnostyce chyba trzeba nacisnąć na read aby zobaczyć stan.
U mnie to działało tak: https://youtu.be/wXy654KknzE?list=PLKqv ... N4cz&t=541 - nie jestem pewien czy "przycisk" [Read para] jest dwustanowy, akurat nie jestem przy laserze.
Jednak moim zdaniem to nie to, bo OP nie pisał, że ma jakieś komunikaty na wyświetlaczu - a być powinny jeżeli któryś czujnik "bezpieczeństwa" nie zezwala na załączenie lasera.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Laserowa / Grawerka Laserowa / Lasery”