Poszukuję taniej, wolnej ale dokładnej frezarki - do PCB

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

h3nry
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 108
Rejestracja: 16 lis 2004, 20:17
Lokalizacja: Podlaskie SoQlka
Kontakt:

#11

Post napisał: h3nry » 15 lut 2015, 19:02

Wrzeciono do pcb to np Excellon Spindle 1010, znajdziesz na ebay czy podobnych serwisach. Warto w nie zainwestować i mieć mozliwość szybkiej i precyzyjnej wymiany narzędzi nie wspominając o bezawaryjnośći.
Robiłem pcb kilka lat temu na grawerce z Metabo jako napęd, po kilku godzinach słuchania tego jęku masz poprostu dosyć.


Tanio, szybko, solidnie !

*Do wyboru 2 opcje.

Tagi:


IndyPoint
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 34
Rejestracja: 16 paź 2014, 18:30
Lokalizacja: do kad

#12

Post napisał: IndyPoint » 15 lut 2015, 23:10

a czy taka frezarka nadaje się do wycinania otworow w aluminium o grubości 1,5mm?

http://www.aliexpress.com/item/3020T-EN ... 93964.html
Chciałbym osiagac dokladnosc w powtarzalnych wycinaniach z dokladnoscia do 0,1mm. Elementy do wycinania maja powierzchnie 80x190mm. Sterowanie widze ze jest po serialu to trochę chyba problematyczne - lepiej jakby było po USB?
Pozdrawiam
IndyPoint
asnieg()epf.pl


avatar
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 207
Rejestracja: 23 cze 2004, 09:44
Lokalizacja: Gdansk

#13

Post napisał: avatar » 16 lut 2015, 06:21

Elektronika jest na port LPT = mach będzie działać OK
Wrzeciono mi się wydaje miniaturowe i ma kosmicznie małą moc ... z AL raczej będzie ciężko
"Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler."
Albert Einstein


IndyPoint
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 34
Rejestracja: 16 paź 2014, 18:30
Lokalizacja: do kad

#14

Post napisał: IndyPoint » 16 lut 2015, 09:16

Czy to oznacza ze jeśli z AL nie dalby rady to wystarczy zmienić wrzeciono na silniejsze? Czy przy silniejszym wrzecionie może się okazac ze silniki krokowe teraz sa za slabe?
Pozdrawiam
IndyPoint
asnieg()epf.pl


DamianS
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 216
Rejestracja: 06 sty 2012, 11:24
Lokalizacja: Wrocław

#15

Post napisał: DamianS » 16 lut 2015, 10:52

Silniki wyglądają jak od drukarki, przy większym obciążeniu będą gubić kroki. Zresztą jest w opisie informacja że to grawerka, może frezować ale w nie metalowych materiałach. Wrzeciono bardzo słabe, wiertarki z tesco mają 500W.
Moim skromnym zdaniem, bez przełożenia, przy zastosowaniu śrub kulowych, silniki powinny mieć min 2Nm żeby można było myśleć o frezowaniu frezem do np: 6mm może 7mm.
Poza tym pytanie jakie aluminium ? Zwykłe nie stopowe będzie się lepić do freza, ja obrabiam pa6, idzie ładnie, pa13 też podobno ładnie wychodzi. Kiedyś musiałem przefrezować tabliczkę aluminiową, to była jakaś masakra. Kleiło się do freza jak plastelina.


jomat
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 168
Rejestracja: 12 kwie 2013, 19:03
Lokalizacja: Świdnica

#16

Post napisał: jomat » 16 lut 2015, 10:58

Pytanie zasadnicze: w jaki sposób chcesz zamocować mocniejsze wrzeciono?
Już ze zdjęć widać, że uchwyt wrzeciona i obudowy łożysk liniowych to jeden monolit
i możliwości kombinacyjne są niemal zerowe.
Średnica tego wrzeciona to 54mm.
Możesz więc zamocować wrzeciono o takiej samej średnicy lub mniejszej (poprzez jakąś
tulejkę przeciętą wzdłuż dla ścisku).
Zlikwidowanie samego monolitu też nic nie daje bo wałki są zbyt blisko śruby,
łożysk liniowych w standardowych obudowach tam nie założysz bo się zwyczajnie nie zmieszczą.
Wymiana wrzeciona na mocniejsze o średnicy większej niż 54mm
wiąże się z wymianą niemal całej osi Z


IndyPoint
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 34
Rejestracja: 16 paź 2014, 18:30
Lokalizacja: do kad

#17

Post napisał: IndyPoint » 16 lut 2015, 11:56

No tak, ale ja chce tylko wycinać otwory w zwykłym aluminium o grubości 1-2mm(oksydowane), a jak wycinać to jak najmniejszym frezem o fi 1 max 2mm i nie musi być w jednym przebiegu. Takie otwory np. fi 20mm pod otwór potencjometru wycinać obrzeżem by po wycięciu otrzymać jeszcze wycięty krążek np. fi 18mm. To 200W wrzeciona nie obróci fi 1mm frezu w materiale AL?
Pozdrawiam
IndyPoint
asnieg()epf.pl


jomat
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 5
Posty: 168
Rejestracja: 12 kwie 2013, 19:03
Lokalizacja: Świdnica

#18

Post napisał: jomat » 16 lut 2015, 12:10

Hobbystycznie, dla frajdy to obrobisz nawet stal nierdzewną.
Na takiej frezarce wykonałem sobie np. noże tokarskie (składaki) z pręta nierdzewnego 8x8
W ten sposób jeden składak kosztował mnie 2,60zł i mi nie zardzewieje :grin:


galos
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 4
Rejestracja: 11 lut 2015, 11:46
Lokalizacja: Wrocław

#19

Post napisał: galos » 16 lut 2015, 12:33

Polecam ci urządzenia firmy Infotec. Są wysokiej jakości i będą odpowiadać Twoim wymaganiom. Tutaj oferta firmy INFOTEC


IndyPoint
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 4
Posty: 34
Rejestracja: 16 paź 2014, 18:30
Lokalizacja: do kad

#20

Post napisał: IndyPoint » 16 lut 2015, 15:33

Na koniec jakie frezy polecacie do ciecia aluminium z zakresu 0,8-2mm. Czy ciecie takim frezem w aluminium trzeba chlodzic, jeśli tak toczym, może byc denaturat?
Pozdrawiam
IndyPoint
asnieg()epf.pl

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”