postprocesor

Dyskusje na temat post procesorów.

Autor tematu
ZDominik
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 04 maja 2019, 18:09

postprocesor

#1

Post napisał: ZDominik » 04 maja 2019, 18:48

Witam
Poszukuje postprocesora na sterowanie tnc 370 do programu nx8 lub jakiegoś zamiennika żeby generował taki kod jak poniżej
Bardzo proszę o pomoc i wszelakie informacje z góry dzięki
Przykładowy program który działa

0 BEGIN PGM 1 MM
1 BLK FORM 0.1 Z X-11,5 Y+0 Z-10
2 BLK FORM 0.2 X+1,5 Y+0 Z+25
3 ; ( Z MINIMUM = Z-10.000
4 ; ( CZAS OBROBKI: 2.02 min.)
5 ; ( OPERACJA: PLANAR_MILL)
6 ; ( NADDATEK: = 0.00/0.00 )
7 TOOL CALL 1 Z S3600
8 ; ( NARZEDZIE: FREZ-D3 )
9 ; ( SREDNICA D=3.000; R1=0.000 )
10 L
11 L M3
12 L
13 L Z+25 FMAX
14 L X-11,5 Y+0 FMAX
15 L FMAX
16 L FMAX
17 L Z+2,9 FMAX
18 L Z-0,1 F1250 M90
19 L X-10 M90
20 L X+0 M90
21 L X+1,5 M90
22 L Z+2,9 M90
23 L Z+25 FMAX
24 L X-11,5 FMAX
25 L Z+2,8 FMAX
26 L Z-0,2 M90
27 L X-10 M90
28 L X+0 M90
29 L X+1,5 M90
30 L Z+2,8 M90
31 L Z+25 FMAX
32 L X-11,5 FMAX
33 L Z+2,7 FMAX
34 L Z-0,3 M90
35 L X-10 M90
Załączniki
1.txt
(2.11 KiB) Pobrany 3 razy
1.txt
(2.11 KiB) Pobrany 3 razy




zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1123
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: postprocesor

#2

Post napisał: zibi » 04 maja 2019, 20:44

Co to jest M90?
Możesz przecież zmodyfikować ten z nxa w postbuliderze.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1556
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: postprocesor

#3

Post napisał: Steryd » 04 maja 2019, 21:03

Ktoś po pijaku edytował program, działa tylko pod warunkiem, że wczesniej w MDI wpiszesz tooldef.
W tym sterowaniu wystarczy że :
-Bloki są numerowane po kolei licząc od 0, który jest nagłówkiem.
-nie ma pustych bloków
-przed tool call musi być tooldef, bo nie ma tablicy narzędzi.

No I oczywistości takie jak cykle muszą byc zgodne z definicjami w sterowaniu.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
ZDominik
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 04 maja 2019, 18:09

Re: postprocesor

#4

Post napisał: ZDominik » 04 maja 2019, 21:54

Program jest od poprzedniego właściciela maszyny na pamięci ... chodzi mi o postprocesor którego wy użylibyście przesył programów ogarnąłem ale brak post procesora


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1556
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: postprocesor

#5

Post napisał: Steryd » 05 maja 2019, 00:00

Domyślam się, że nie wiesz co wrzuciłeś.

weź pierwszy z brzegu od HH, dodaj na początku programu listę narzędzi(każde w nowym wierszu zaczynającym się od tool def), wywal puste bloki i każ numerować po kolei. powinno pójść.

Dodane 2 minuty 8 sekundy:
jednak masz tablicę narzędzi, także nie musisz wrzucać listy, tylko zrób post, który nie będzie rzucał pustych bloków i numerował po kolei.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Post Procesory”