Postprocesor fusion 360

Dyskusje na temat post procesorów.

Autor tematu
kamaz82
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 15 lis 2012, 09:59
Lokalizacja: Brzeziny

Postprocesor fusion 360

#1

Post napisał: kamaz82 » 16 sty 2019, 10:54

Witam mam mały problem z postprocesorem z programu fusion 360 , mianowicie postprocesor generuje g kod w ten sposób że maszyna zjeżdża do pozycji n G54 po skosie z bazy. Przeszkadza mi to trochę jak mam coś do toczenia z podparciem konika, maszyna wtedy jedzie pod skosem i kiedyś mało nie przywaliła w konik. I pytanie czy da się to tak zrobić żeby jechała najpierw w osi Z na pozycje G54 a później oś X.
W załączniku G kody i postprocesor.

Pozdrawiam
Załączniki
postprocesor.txt
(53.25 KiB) Pobrany 87 razy
1.nc
(354 Bajtów) Pobrany 58 razy



Awatar użytkownika

Alvar4
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1317
Rejestracja: 18 sie 2010, 10:58
Lokalizacja: Okolice Łodzi

Re: Postprocesor fusion 360

#2

Post napisał: Alvar4 » 16 sty 2019, 11:37

To może ręcznie dopisz przed G54 że ma jechać na Z gdzieś bliżej uchwytu a potem sobie już pojedzie na punkt G54.
Obrazek


Autor tematu
kamaz82
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 6
Rejestracja: 15 lis 2012, 09:59
Lokalizacja: Brzeziny

Re: Postprocesor fusion 360

#3

Post napisał: kamaz82 » 16 sty 2019, 12:16

Alvar4 pisze:
16 sty 2019, 11:37
To może ręcznie dopisz przed G54 że ma jechać na Z gdzieś bliżej uchwytu a potem sobie już pojedzie na punkt G54.
Czasem tak robię ale często zapominam, boję się że kiedyś przywalę i trzeba będzie geometrie ustawiać wiec dobrze by było to w postprocesorze ostawić.


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 372
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Postprocesor fusion 360

#4

Post napisał: wojtek10916 » 20 mar 2019, 14:07

I jak, zrobione?
Jak coś to mogę pomóc.


Adamwu
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 1
Rejestracja: 05 wrz 2019, 07:08

Re: Postprocesor fusion 360

#5

Post napisał: Adamwu » 16 gru 2019, 07:42

Witam, mam pytanie odnośnie modułu CAM w fusion 360 . Jak juz wygeneruje g kod z oborbkami dla danego modelu i wrzucam go na maszyne ( masterwood ) zeby obrobic rzeźbę to maszyna nie czyta mi tego kodu. Dowiedzialem sie ze musze wgrac postprocesor do maszyny zeby czytal fusiona. Powie mi ktoś mądry jak to zrobic i skad taki postprocesor wziac ? :)
Pozdrawiam !


wojtek10916
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 372
Rejestracja: 23 mar 2014, 22:21
Lokalizacja: East Midlands

Re: Postprocesor fusion 360

#6

Post napisał: wojtek10916 » 16 gru 2019, 09:08

Adamwu pisze:
16 gru 2019, 07:42
Witam, mam pytanie odnośnie modułu CAM w fusion 360 . Jak juz wygeneruje g kod z oborbkami dla danego modelu i wrzucam go na maszyne ( masterwood ) zeby obrobic rzeźbę to maszyna nie czyta mi tego kodu. Dowiedzialem sie ze musze wgrac postprocesor do maszyny zeby czytal fusiona. Powie mi ktoś mądry jak to zrobic i skad taki postprocesor wziac ? :)
Pozdrawiam !
Postprocessor generuje Ci kod na PC z Fusion360 a nie w maszynie.
Tu znajdziesz postprocessory do wiekszosci maszyn:
https://cam.autodesk.com/hsmposts?
https://knowledge.autodesk.com/support/ ... oduct.html


Tomek11
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 1
Posty: 66
Rejestracja: 30 lip 2013, 15:13
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Re: Postprocesor fusion 360

#7

Post napisał: Tomek11 » 19 wrz 2020, 15:29

Czy w fusion można programować ruch konika ? np. dla Haas St20y
Tomek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Post Procesory”