Postprocesor Fanuc

NX CAM/Unigraphics

Autor tematu
Mich4
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 04 sie 2017, 19:22
Lokalizacja: Pruszków

Postprocesor Fanuc

#1

Post napisał: Mich4 » 04 sie 2017, 23:50

Witam wszystkich, jestem nowym forumowiczem pomimo że dość często zaglądam tu w poszukiwaniu info.

Założyłem temat ponieważ nie znalazłem nic w o podobnym temacie.
Mam problem z edycją postprocesora na Fanuca chodzi o odwołanie korekcji narzędzia na końcu ścieżki czyli G40. W moim postprocesorze G40 jest wstawiane w osobnej linii poprzedzającej ruch w x,y i maszyna krzyczy że nie może odwołać korekcji. Ręcznie na maszynie wstawiłem to G40 do następej lini w ruchu roboczym czyli linia wyglądała G01 G40 +X..... +Y...... wtedy maszyna normalnie odwołuje korekcję. chciałbym to zmienić ponieważ jak się robi kilka detali dziennie i to jeszcze z korekcją to strasznie dużo czasu na poprawki się marnuje.

Czy ktoś wie gdzie w post buliderze mogę zmienić aby generowało odwołanie razem z ruchem liniowym?


Pozdrawiam
Mich4

Tagi:


rc666
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 913
Rejestracja: 27 cze 2011, 14:48
Lokalizacja: USA

#2

Post napisał: rc666 » 05 sie 2017, 12:46

Jaki CAM software uzywasz???
Przy jakiej funkcji to wystepuje, ten problem.
Ja mam cos podobnego u mnie w jednym przypadku
Nie ma głupich pytań, są tylko głupcy którzy ich nie zadają...


mateu5
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 475
Rejestracja: 31 paź 2009, 16:20
Lokalizacja: rzeszów

#3

Post napisał: mateu5 » 06 sie 2017, 22:13

To całkiem proste, jak chcesz to podeślij postprocesor to Ci to zrobię.
Mazak -> Fanuc -> Acramatic -> Siemens


Autor tematu
Mich4
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 04 sie 2017, 19:22
Lokalizacja: Pruszków

#4

Post napisał: Mich4 » 07 sie 2017, 10:34

-NX 9.0.019
-W każdym cyklu który jest w NX z korekcją narzedzia o ile nie ma problemu większego przy dobieraniu korekcji to przy odwołaniu korekcji narzędzia G40 już jest. Nie wiem co miałeś kolego na myśli pytając o funkcje?

[ Dodano: 2017-08-07, 10:37 ]
mateu5, Kolego chciałbym samemu też wiedzieć gdzie to się znajduje w Post Bulider. Jeśli możesz podzielić się wiedzą to podpowiedz.
Pozdrawiam
Mich4

Awatar użytkownika

nowycrteam
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 108
Rejestracja: 01 sty 2012, 17:55
Lokalizacja: Wodzisław
Kontakt:

#5

Post napisał: nowycrteam » 07 sie 2017, 13:34

Mogę ci podesłać postprocesor do Fanuca jaki posiadam do ALPHACAM
bardzo dobrze generuje G kod.
Można również generować program z obróbką helikalną
(dla mnie to było ważne bo we wcześniejszych wersjach program generowało błędnie)
DANE do postprocesora jaki posiadam
Machine : EAGLE-660
Control : FANUC Oi MD
Database Name: Fanuc Oi MD Hymid Plastics M#
Units : MM
No of Axis : XYZ
Coord System : Absolute
Z-Axis : Vertical


Autor tematu
Mich4
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 04 sie 2017, 19:22
Lokalizacja: Pruszków

#6

Post napisał: Mich4 » 08 sie 2017, 11:24

Dzięki Ci kolego za gotowość do pomocy :) jednak zależy mi żeby pozostać na NX a poza tym postprocesor już mam w większości dograny zostały właśnie takie szczegóły.
Pozdrawiam
Mich4


Autor tematu
Mich4
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 4
Posty: 4
Rejestracja: 04 sie 2017, 19:22
Lokalizacja: Pruszków

#7

Post napisał: Mich4 » 12 sie 2017, 08:07

Czy Ktoś może pomóc?????
:sad:
Pozdrawiam
Mich4


Tomasz-NX
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 10
Rejestracja: 11 wrz 2013, 11:07
Lokalizacja: Pieńsk

#8

Post napisał: Tomasz-NX » 08 wrz 2017, 12:16

1. sprawdź czy masz wstawiony w ruch liniowy blok ze statusem korekcji.
Obrazek

2. Koniecznie sprawdź czy w zakładce machine control masz puste pola w pozycjach cutcom on cutcom off. Jesli są tam wpisy to G40, G41. G42 będzie jako osobna linia


Obrazek

To powinno dać ruch liniowy z X Y Z oraz Gxx w jednym bloku
Tomasz-NX

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „NX CAM/Unigraphics”