Witam wszystkich
Mam pytanie odnośnie rozpoznawania silników krokowych a właściwie ich parametrów.
W swoim zapleczu mam różne silniki , jedne mają oznaczenia inne nie.
Wracając do pytania to mogę jedynie zmierzyć opór cewek i nic więcej.
Jak wtedy poznać napięcie (wiem że można zasilać wielokrotnością tego napięcia).
Na stronie "Akcesoria CNC" jest fajnie opisane jak obliczyć potrzebny zasilacz i jego komponenty ale w wyliczeniach trzeba znać co najmniej U/I silnika.
Nie chodzi mi o dokładne parametry ale jak to koledzy stosujecie w praktyce.
Mam podstawowe sterowanie SSK-B01 2A/40v i podłączając różne silniki to jedne szybciej się nagrzewają inne wolniej i jak tu wszystko ustabilizować aby ekonomicznie wykorzystać zasilacz i silnik .
silnik krokowy i zasilanie
-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Wzór oczywiście na obliczanie prądu znam ale dziękuję za przypomnienie.
Chodzi mi raczej o sam silnik krokowy a mianowicie o jego "grzanie"
Co koledzy możecie powiedzieć o zastosowaniu układu (74HC14 lub 40106) zamieszczonego w Elektronice dla wszystkich 5/2006.
Jest on powiązany z układami L297/L298 i ponoć można "na postoju silnika" zmniejszyć prąd
o ustawioną wartość .
Podobnie jest jak w układzie TA8435.
Oczywiście bardziej rozbudowane "inteligentniejsze" sterowniki mają lepiej funkcjonujące układy kontrolujące prąd itp.. ale w początkowym amatorskim zastosowaniu sterownik SSK-B01 lub SSK-B05 są świetne - cena/wykonanie/możliwości .
Chodzi mi raczej o sam silnik krokowy a mianowicie o jego "grzanie"
Co koledzy możecie powiedzieć o zastosowaniu układu (74HC14 lub 40106) zamieszczonego w Elektronice dla wszystkich 5/2006.
Jest on powiązany z układami L297/L298 i ponoć można "na postoju silnika" zmniejszyć prąd
o ustawioną wartość .
Podobnie jest jak w układzie TA8435.
Oczywiście bardziej rozbudowane "inteligentniejsze" sterowniki mają lepiej funkcjonujące układy kontrolujące prąd itp.. ale w początkowym amatorskim zastosowaniu sterownik SSK-B01 lub SSK-B05 są świetne - cena/wykonanie/możliwości .