Moja maszyna hybrydowa, czyli stal i aluminium + drewno
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 7
Moja maszyna hybrydowa, czyli stal i aluminium + drewno
Czas na przedstawienie mojego projektu. Maszyna robiona z drewna konstrukcyjnego.
Podstawowe parametry:
- Pole pracy: 700x700x50-150mm
- Stol plyta MDF 22mm
- Glowna konstrukcja - drewno 48x225mm Kerto S
Naped, mechaniczna:
- Sruby kulowe 16 na osi X i Y oraz 12 na Z
- Walki fi25mm HR6
- Lozyska otwarte 8x z podporami i zamkniete 4x
Naped, elektronika:
- Silniki krokowe 3x Nema 34 8,3Nm
- Zasilacz "Goose" 80V 24A - Wykonal kolega markcomp77
- Plyta glowna PMDX-122
Wrzeciono:
- Wrzeciono: Kress FME 1050
Oprogramowanie:
- Program Mach 3
Najwiekszym problemem dla mnie jest os Z. Powniewasz nie posiadam maszyn slusarskich jest mi trudno wykonac dokladne alementy ze stali i aluminium.
Naszczescie znalazl sie kolega Frantz, ktory podja sie zadania wykonania osi Z wraz z blokami lozyskowymi pod sruby kulowe i mocowaniem silnikow krokowych.
Odo zdjecia:
Podstawowe parametry:
- Pole pracy: 700x700x50-150mm
- Stol plyta MDF 22mm
- Glowna konstrukcja - drewno 48x225mm Kerto S
Naped, mechaniczna:
- Sruby kulowe 16 na osi X i Y oraz 12 na Z
- Walki fi25mm HR6
- Lozyska otwarte 8x z podporami i zamkniete 4x
Naped, elektronika:
- Silniki krokowe 3x Nema 34 8,3Nm
- Zasilacz "Goose" 80V 24A - Wykonal kolega markcomp77
- Plyta glowna PMDX-122
Wrzeciono:
- Wrzeciono: Kress FME 1050
Oprogramowanie:
- Program Mach 3
Najwiekszym problemem dla mnie jest os Z. Powniewasz nie posiadam maszyn slusarskich jest mi trudno wykonac dokladne alementy ze stali i aluminium.
Naszczescie znalazl sie kolega Frantz, ktory podja sie zadania wykonania osi Z wraz z blokami lozyskowymi pod sruby kulowe i mocowaniem silnikow krokowych.
Odo zdjecia:
- Załączniki
-
- Os Z - Wykonal Frantz
- axis_z_700x700x150.jpg (53.52 KiB) Przejrzano 1301 razy
-
- Bloki lozyskowe, sprzegla - Wykonal Frantz
- blocks_700x700x150.jpg (56.44 KiB) Przejrzano 1296 razy
-
- Projekt 3D
- 3D_drawing_700x700x150.png (16.95 KiB) Przejrzano 1288 razy
Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Zamiast kantówek -profile stalowe- można uciąć fleksem, sąsiad ma spawarkę to pospawa.
Zostaje tylko sprawa przefrezowania miejsc gdzie będą zamontowane prowadnice jakiegoś frezera napewno w okolicy znajdziesz i już.
Rama stalowa to nie taki wielki problem a lepsza będzie gorsza stalowa od najlepszej drewnianej. Drewno pracuje.
Zostaje tylko sprawa przefrezowania miejsc gdzie będą zamontowane prowadnice jakiegoś frezera napewno w okolicy znajdziesz i już.
Rama stalowa to nie taki wielki problem a lepsza będzie gorsza stalowa od najlepszej drewnianej. Drewno pracuje.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 5
Zgadzam się w 100% z kolegą Jaszuk88.
Przy tym zestawie nawet nie myśl o drewnie. Uważam, że drewno nadaje się na maszynki edukacyjne.
Zrobienie dobrej, masywnej ramy nie będzie Cię wbrew pozorom dużo kosztowało. Bo przy tym zestawie napradę szkoda pracy i czasu na "zabawę" z drewnem.
Stolik również proponuję zrobić np z ALU 15mm a nie z MDF.
Przy tym zestawie nawet nie myśl o drewnie. Uważam, że drewno nadaje się na maszynki edukacyjne.
Zrobienie dobrej, masywnej ramy nie będzie Cię wbrew pozorom dużo kosztowało. Bo przy tym zestawie napradę szkoda pracy i czasu na "zabawę" z drewnem.
Stolik również proponuję zrobić np z ALU 15mm a nie z MDF.
-
Autor tematu - Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 7
OZI ty tez nie ulatwiasz mi sprawy. Kolejny problem jaki ja ma to fakt ze nad budowa cnc juz pracuje ponad 2 lata. Zaczolem od robienia duzej frezarki 3x2m , stol gotowy, walki kupione, ale z powodu braku miejsca na jej rozlozenie zostalem zmuszony zrobic ta mala maszynke.
Z tad takie mocne silniki i zasilacz.
Boje sie ze jak nie zrobie tej malej z drewna to kolejny rok minie
Z tad takie mocne silniki i zasilacz.
Boje sie ze jak nie zrobie tej malej z drewna to kolejny rok minie

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 3
- Kontakt:
Rozumiem Twój ból. Dam Ci radę - pojedź na złomowisko znajdziesz tam cały materiał stalowy na swoją maszynę za grosze a jak dasz na piwo to Ci potną na odpowiednie długości. W domu szczota druciana i do przodu. Jak wcześniej pisałem sąsiad pospawa. Dobre słowo i trochę rozmownej w sobotni dzień i rama gotowa. Jeżeli frezowanie Cię przerasta to możesz wszystko montować na dobieranych podkładkach. Z czasem po kryzysie pofrezujesz. A no trochę farby np. młotkowej szarej puszka około 30 zł Chyba, że lubisz inne kolory
Powodzenia i odwagi uda się.