Frezarka zegarmistrzowska

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

Autor tematu
komornik12
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 10

Post napisał: komornik12 » 16 gru 2008, 21:47

rynio_di pisze:W grafice googli wyszukaj SHERLINE a później Machinist*s Chellenger contest i poszukaj zdjęć z 2007 roku . Maszyny miniatury ale...
Tak soie je ogladam, ale nie ma ceny. Ile taka impreza kosztuje?

Pozdro

Kupię narzędzia zegarmistrzowskie. W razie ofert prosze pisać na maila badź pw.

Potrzebny także mały suporcik :D

Tagi:

rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 8

Post napisał: rynio_di » 21 lut 2009, 12:29

Odświeżę troszkę temat w mini maszynach. Kupiłem taki oto korpus z zamiarem wykonanie na nim frezarki zegarmistrzowskiej. Jak starczy zapału to myślę o 5- osiowej maszynce. I tu zwrot do p. Komornika. Jak ci się ten pomysł podoba??? Popatrz na podstawę jak ładnie można zamocować stół ,śruby i prowadnice. ważna grubość korpusu .A ten drgał na pewno nie będzie.
Załączniki
IMG_3737.jpg
IMG_3737.jpg (141.47 KiB) Przejrzano 1204 razy
IMG_3741.jpg
IMG_3741.jpg (134.51 KiB) Przejrzano 1200 razy

Awatar użytkownika

Autor tematu
komornik12

Post napisał: komornik12 » 21 lut 2009, 12:59

Cześć

1. Niszczenie takiego pięknego mikroskopu to barbarzyństwo.
2. Mam podobny mikroskop i myślałem o tym, ale mocowanie wrzeciona jest kłopotliwe. Posuwy są, ale zostaje jeszcze kwestia mocowania elementu obrabianego.
3. Sztywność jak sztywność. Przy zegarmistrzowskiej robocie nie ma to większego znaczenia jak wszystko jest dobrze skręcone, frez nie bedzie zbyt długi i wszystko się kręci na 2-3kR.P.M. Ja frezuję na 1200 obrotach i tu sztywność nabiera znaczenia jak się za szybko korbkami suportu kręci. Poza tym mam element jakoś tam mocuję w zwykłym suporcie krzyżowym.
4. To będze z pewnością minifrezarka, ale nie zegarmistrzowska. Zegarmistrzowska ma 2 wrzeciona. Wygląda to jak zwykła tokarka z suportem a w suporcie jest jeszcz pionowa prowadnica z wrzecionem. Przedmiot frezowany może znajdować się w 1 lub 2 wrzecienniku. Są jeszcze wersje frezarek bez typowego suportu wrzyżowego, ale jakiś tam ustawienie wzdłuże i poprzeczne jest.
5. Frezarki zegarmistrzowskiej używa się głównie do frezowania kółek zębatych wszelkiego rodzaju. Jak już rzemieslnik skończy robot, to zaprezentuję jak to wyglada.

Pozdro

Ps. Jakby był ktoś chętny istnieje możliwość zrobionie suportu krzyżonwego to tokarki zegarmstrzowskiej jak i takiej przystawki frezerskiej. Cena to 500zł za każdą taką zabawkę. Fotka przystawki frezerskiej pojawi sięopodobnie za 3 tygodnie, kiedy moja zostanie zrobiona... Niestety facet ma sporo innej roboty...

rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: rynio_di » 21 lut 2009, 13:13

Doskonale rozumiem wszystko co piszesz. Jutro mam odebrać stolik T-owy 250x100mm z dwoma rowkami i na tym stoliku mam mocować podzielnicę z podporę ( konikiem) ale to jako dodatkowe wyposażenie .Wrzeciona ... u mnie pójdą te jakie kiedyś pokazywałem ale z płynną regulacją obrotów tym bardziej ,że w jednym wrzecionie obroty są zmniejszone na przekładni planetarnej. Jak poskładam to w całość to dam fotki.
A ten mikroskop to i tak nie kompletny jeszcze tylko migawkę można zabrać i ...

Awatar użytkownika

Autor tematu
komornik12

Post napisał: komornik12 » 21 lut 2009, 16:19

Cześć

Tzn. zamocujesz podzielnicę "na leżąco", czyli oś obrotu elementu będzie równoległa do osi obrotu frezu? Jaki będzie uchwyt elementu? To, co budujesz używa się do robienia szlifów w deklach zegarków (takie małe kółeczka zachodzące na siebie), ale nie pamiętam jak się ten szlif nazywa. Jakby sztywność przy posuwie była bardzo duża, to i szlif genewski można by zrobić.

Pozdro

rynio_di
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: rynio_di » 21 lut 2009, 17:04

Tzn. cały stół krzyżowy powinien się obracać na swojej podstawie a podzielnica ma być na stoliku i pozwolić mi na zrobienie np, pięciokąta z wałka okrągłego , tak jak w szlifierkach kłowych .Tak samo można też robić koła zębate. Ale to plany a czas ucieka. Zima i w warsztacie dużo mam roboty.

Awatar użytkownika

Autor tematu
komornik12

Post napisał: komornik12 » 21 lut 2009, 20:15

Też można. Tylko skąd taką podzielnicę wytrzaśniesz? Taki ślimakowy cudak mi kiedyś pokazywałeś, ale tu do zębów musiałbyś mieć zapadkową, bo się narobisz i nie daj Boże o pół zęba się pomylisz...

Pozdro

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”