jaka tokarka

Dyskusje na temat innych obrabiarek i systemów sterowania stosowanych w maszynach przemysłowych
Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: CNCRob » 16 sie 2007, 14:37

raczej w tak duzych srednicach nie pomoge, sorki.

- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

Tagi:

mophus
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 1

Post napisał: mophus » 19 paź 2007, 12:23

Polecam obrabiarki firmy star. Sam pracuje na dwóch takich sr20II i są bardzo szybkie. Model na którym pracuje obsługuje pręty chyba maxymalnie do średnicy 22mm. Mają przeciwrzeciono, tylko troche dłuża długość elemntu twojego detalu(max 100) i będzie problem z wydaleniem elementu na zewnątrz. Nie wiem co dokładnie chcesz produkować. Ja robiąc element z pręta 8 długości 32 do 60 z zatoczeniem na 6mm z jednej i drugiej strony , planowaniem i wypluciem sztuki cykl trwa troszke ponad 8sekund. Śróbe z rowkiem pod śrubokręt, gwintem m6 i zatoczeniem z 10mm na 4,6 i zatoczeniem pod gwint cykl trwał 14 sekund. Jeśli chcesz Produkować miliony sztuk miesięcznie kup takie dwie. Najdłuższe elementy jakie produkowałem miały 150mm, ale napewno firma ma w ofercie obrabiarke na dłuższe detale.

Awatar użytkownika

CNCRob
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: CNCRob » 19 paź 2007, 12:46

mophus pisze:tylko troche dłuża długość elemntu twojego detalu(max 100) i będzie problem z wydaleniem elementu na zewnątrz.
sam mam dwa stary i nie widzialem nigdy z tym problemow. a robilem detale nawet ponad 400mm
- Heidenhain - Siemens - Fanuc -
Able to use the following programmes: FANUC Series 18i-TB, FANUC O-T, SIEMENS SINUMERIC 810D & 840D, ShopMILL, ShopTURN, ManualTURN, HEIDENHAIN CNC ISO, DIN PLUS and TURN PLUS (CNC PILOT) and many more.

AndrzejLu
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

Post napisał: AndrzejLu » 12 wrz 2008, 17:13

rzeczywiście maszyny stara cieszą się duża popularnością i to fakt są bardzo dobre. są jeszcze inne maszyny japońskich producentów, w tym m.in tsugami, która ma znacznie niższą cenę, przy porównywalnej jakości. jak ktoś ma pytania nt tych maszyn [email protected]

palopal

Post napisał: palopal » 20 lut 2009, 11:46

Witam. Moze nie bedzie problemów,jezeli chodzi o srednice toczenia,znalazlem modele bardzo dobrej marki http://allegro.pl/item545624125_tokarka ... asing.html
Toczenie nad lozem 356mm a nad gniazdem 506mm. Moze byc dla Ciebie odpowiednia. Pozdrawiam.

StivLee
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)

Post napisał: StivLee » 25 mar 2009, 15:50

Stary są OK, znam kilka pracujących. Tsugami - z tego, co wiem, to serwis jest kiepski (zdaje się, że z Krakowa, ale taka firma niepewna). Ja znam jeszcze taką maszynę:
http://www.miyano-jpn.co.jp/english/pro ... BX20S.html
Konstrukcja coś jak Star, znajomy ma takie w zakładzie i do tej pory praca na 3 zmiany bez serwisu. Ktoś w Gliwicach je chyba sprzedaje, zdaje się ci sami, co sprzedają Okumy.

Moim zdaniem jednak powinieneś pomyśleć o jakieś maszynie wielowrzecionowej, nawet na krzywkach. Jeśli ilości są tak wielkie, to 1 tokarka CNC, nawet najszybsza, nie załatwi tematu. A automat wielowrzecionowy z palcem w :) Albo automat wzdłużny. Na klasycznych maszynach CNC będziesz musiał przechwytem przesuwać detal , a na to szkoda czasu.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Inne obrabiarki przemysłowe”