Czyżby energia za darmo?!

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Leoo
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: Leoo » 07 lut 2009, 22:28

Może trochę od innej strony:
1. Czy Politechnika Wrocławska może pozwolić sobie, by publikować w sieci nieprawdziwe filmy?
2. Czy pismo Fokus może podpisać się pod "zmyślonymi" materiałami?
3. Czy przekładnia posiada patent, jaki jest jego numer?

Wracając do mechanizmu - moja pobieżna analiza (na serwetce) wykazuje odwrotne działanie, do przedstawionego na filmie. Kołem "wejściowym" jest to, bez łańcucha.

Tagi:

Awatar użytkownika

frezowacze
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: frezowacze » 07 lut 2009, 22:35

Awatar użytkownika

kostner
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: kostner » 07 lut 2009, 23:21

A ma ktos cos na temat energii wirów wodnych ?? To dopiero ciekawy temat albo np pompa kawitacyjna
Jeżeli prąd nas nie zabije to nas napewno nie wzmocni :(

skoczek
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: skoczek » 07 lut 2009, 23:44

kostner pisze:A ma ktos cos na temat energii wirów wodnych ?? To dopiero ciekawy temat albo np pompa kawitacyjna
Witam serdecznie.
Pompa kawitacyjna to fajny bajer ale w sumie nic szczególnego. Zachodzi w niej zjawisko kawitacji albo jak ktoś woli inaczej to dochodzi do implozji, czyli w pewnym sensie zapadnięcia się pęcherzyka wytworzonego różnicą ciśnień. Z jednej strony fajna z niej "grzałka" z drugiej strony "niszczarka". Może służyć do mieszania różnych cieczy i jednoczesnego ich podgrzewania. Z tego co wiem to dość szybko można nią podnieść temperaturę. Jednak idealna nie jest - do ideału (w tym wypadku zwykłej grzałki :mrgreen: - 100% przetworzenia energii na ciepło) brakuje jej trochę sprawności.
Parę lat temu widziałem fajny projekt takiej pompy - walec kilkudziesięciocentymetrowy nawiercony promieniście (wyglądał jak ser :mrgreen: ) i całość wprawiona w obroty...
Wszystkich szczegółów już nie pamiętam więc jak coś pokręciłem to niech mnie ktoś poprawi.
Pozdrawiam serdecznie, skoczek.
Podstawą materialną narodu jest ziemia, przemysł i handel. Kto ziemię, przemysł i handel oddaje w ręce cudzoziemców, ten sprzedaje narodowość swoją, ten zdradza swój naród. - Hipolit Cegielski

micro
Specjalista poziom 2 (min. 300)

Post napisał: micro » 07 lut 2009, 23:44

Przecież prawa fizyki obowiązują i nie da się ich przeskoczyć.
Nie wszystkie prawa fizyki znamy, nie bądźmy tacy zadufani.
To, że przez 100 lat nie zbudowano perpetum mobile nie świadczy, że takiego urządzenia nie da się zbudować, tak jak i przekazu obrazów na odległość i lotu na Księżyc itp.
Dobrze, że są ludzie, którzy próbują zrobić coś co wszyscy inni twierdzą, że tego zrobić się nie da.Bywa też, że czasem im się to udaje na przekór niedowiarkom i chwała im za to, bo inaczej tkwilibyśmy w średniowieczu.

Awatar użytkownika

BYDGOST
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 6

Post napisał: BYDGOST » 07 lut 2009, 23:47

Tu dość obszernie opisana jest pompa kawitacyjna wraz z rysunkami, zdjęciami i projektem autora: http://darmowa-energia.eko.org.pl/pliki/cieplo/pk.html; http://darmowa-energia.eko.org.pl/pliki ... pk_00.html

sasii
Kontakt:

Post napisał: sasii » 08 lut 2009, 00:03

panowie czy to forum czysto teoretyczne ?
a nie było by lepiej samemu się przekonać ?
chyba sa tu jacys specjalisci w cad ?
zrobić rysunek wyciąć na maszynie nawet z drewna.
A tak poważnie widzial ktos date dodania tego filmu
Gdyby to była taka rewelacja to myślę ze już by było o tym głośno w telewizji sam opis mnie nie przekonuje a wykres to tylko wykres

wladca-swiata

Post napisał: wladca-swiata » 08 lut 2009, 01:09

Panowie, zasada zachowania energii, powiem tylko tyle. Trochę mi żal, że tak szacowne grono forumowiczów rozwodzi sie nad jakimiś brednami niedouczonego półmózga (za takie wciskanie kitu należy sie odpowiednie nazwanie kompetencji Pana od filmu). Przecież to się nie trzyma tzw. kupy od samego początku do końca tej nędznej produkcji. Kto ma choć odrobinę zmysłu technicznego i wyobraźni od razu widzi, że to lipa (chodź miód lipowy pycha :) ). Pozdrawiam i życzę mniej takich "geniuszy".

wieslawbarek
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 3

Post napisał: wieslawbarek » 08 lut 2009, 09:39

Kurcze też sobie myślałem że każdy od razu się kapnie że to wierutna bzdura ,a porownywanie mechaniki czyli tego czegoś do przesyłania obrazów tak jak to robi telewizja :mrgreen: to raczej do przesyłania obrazów ale pocztą :lol:

upadły_mnich
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: upadły_mnich » 08 lut 2009, 12:48

przepraszam kolegę Bydgost - to nie był zarzut pod kolegi adresem ale wg mnie szkoda miejsca na dysku na zapisywanie takich rzeczy.
micro pisze:Nie wszystkie prawa fizyki znamy, nie bądźmy tacy zadufani.
chyba nikt tego nie neguje..fizyka rozwija się ale najczęściej jak nawet takie urządzenia działają to po prostu czerpią energię z takiego źródła z jakiego dotąd nie czerpaliśmy - tj. mówię o Perpetum Mobile
Ja jestem zdania tego co kol Leoo a zwłaszcza Władca-świata
szkoda dyskusji
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”