W jakim celu jest G43 w Fanucu.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 1
W jakim celu jest G43 w Fanucu.
Witam. Może troszke źle sie wyraziłem w temacie bo rozumiem że np G43 Z10 H1 oznacza że maszyna już uwzględnia długość narzędzia pobierając jego wartość z rejestru pierwszego. Chodzi mi bardziej o to dlaczego nie jest to rozwiązane tak jak np w tokarce że od razu wybieramy T0101 i już mamy wybrany korektor. O ile mogę zrozumieć, że średnicy nie można od razu przywołać bo możemy przykładowo wiercić i będziemy operować środkiem narzędzia to nie wiem w jakim celu nie jest od razu po wybraniu narzędzia uwzględniona jego długość. Może możecie podać przykład jakiejś pracy gdzie nie jest potrzebna jego długość i kiedy jest potrzeba odwoływania G43 poprzez G49. Dziękuje z góry za wyjaśnienie. Mam nadzieję że dobrze się wyraziłem o co mi chodzi
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
G43 musi być bo to jest korekta narzędzia zanim podejdzie do obrabiania materiału. U mnie odbywa się to tak że korekta narzędzia odbywa się zanim narzędzie zjedzie do materiału aby obrabiać materiał. W załączniku przesyłam ci przykładowy plik jaki wykorzystuje do obrabiania.
- Załączniki
-
- 601-1.rar
- (1.21 KiB) Pobrany 1136 razy