Projekt stołu wodnego - poszukuję

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.
Awatar użytkownika

kali77
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Kontakt:

Re: Projekt stołu wodnego - poszukuję

Post napisał: kali77 » 29 sty 2009, 16:05

chrisz1796 pisze:Witam,

koledzy poszukuję projektu lub informacji jak w temacie, oczywiście z regulowanym poziomem

pozdro4all
Projektu to nie dostaniesz... To każdy producent bardzo dobrze chroni. Widziałem coś takiego w Stanach u producenta na hali, ale nawet my w serwisie nie mamy takich dokładnych rysunków wykonawczych... Zapomnij.

A co do poduszki powietrznej i regulowania poziomu wody to bardzo proste rozwiązanie. Przynajmniej w naszych maszynach. ;-) Żadnej dętki nie ma sensu tam wkładać. To jest po prostu zbiornik stalowy, do którego napływa woda. A jak chcemy podnieść poziom wody to pompujemy do niego powietrze.

Tagi:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 5
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 29 sty 2009, 16:51

po prostu podwójne dno.
Ale projekt jest ważny. Robić coś na "pałę" to za drogi interes.
Stół taki wykonujesz z nierdzewki więc co ?? Będziesz grubą kasę wywalać na testy ??
Ja też bym wolał bazować na dokumentacji .... ale tak jak piszesz ... to się chroni ale nie ma że sie nie da zdobyć
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)

Michał cnc
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 3

Post napisał: Michał cnc » 29 sty 2009, 21:17

Pracowałem troche na waterjecie i myśle że w tym przypadku zastosowanie zbiornika napełnianego powietrzem to najrozsądniejszy pomysł. Jest jeszcze tylko kwestia miejsca tego zbiornika bo jak bedzie na dnie a nie bedzie odciągu szlamu to może go zamulić :mrgreen: co do wanny z nierdzewki myśle że nie ma sensu pchać sie w takie koszty, zwykła wanna powiedzmy o gr scianki 5 mm tak szybko nie przegnije. :mrgreen:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 29 sty 2009, 21:37

ze zwykłej stali daję góra trzy lata takiej wannie.
Co do odszlamiania ... nie ma najmniejszego problemu. Woda i tak opada do miejsca przelewowego. Na górnym dnie jest szlam a na dolnym woda i tam się właśnie wpompowywuje powietrze które wypiera wodę. Jest to nawet swego rodzaju typ oczyszczania.
Tak że nierdzewka ... musi być. Takie jest moje zdanie a mam kilka maszyn z taka konstrukcją stołów.

Michał cnc

Post napisał: Michał cnc » 29 sty 2009, 21:47

miałem okazje pracować na maszynie gdzie zbiornik miał już 4 lata, ostatnio jak tam byłem to zbiornik mają dalej ten sam( kolejne dwa lata) a grubość scianki 4mm, myśle że jednak nie przegnije tak szybko. Koszt takiej wanny z nierdzewki bedzie duuużo wiekszy niż ze zwykłej stali. Ale co ja tam sie znam jak sie nie znam. pozdro

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 29 sty 2009, 22:05

podczas cięcia wydziela się dużo siarki i innych związków które wspomagają gnicie. Podczas cięcia woda tego nie ma.
Jak robisz stół , to nie robisz go na 5....10 lata a na co najmniej 20lat.
Na 8 firm każda z nich ma stół z nierdzewki i zero problemu. Jeden był z węglówki i przez pierwszy rok super dwa kolejne zakończyły żywot stołu. Fakt ... cięcie plazmowe swoje zrobiło ale dlatego twierdzę że bardziej sie opłaca nierdzewka.
Jest to drogie urządzenie ale to jest jedyna tego wada.
Wiesz.... to jest forum temu między innymi poświęcone i nikt nie mówi że się nie znasz. Wymieniamy swoje doświadczenia. Ja mam takie jakie mam .... 23 lata w cięciu i spawaniu.
Nie jest to wiele ale zawsze coś.

Autor tematu
chrisz1796
Posty w temacie: 8

Post napisał: chrisz1796 » 29 sty 2009, 22:47

witam,

temat w zasadzie nie zapomniany lecz brak czasu powoduje "niedorozwój"

sama konstrukcja to raczej mały problem, trzeba by policzyć konstrukcje do podnoszenia ruszta. zastanawiam się jak zgary po paleniu zachowują się w wodzie, tj np po długim okresie pracy gdy jest ich bardzo dużo to czy nie tworzą wielkiej, ciężkiej i trudnej do usunięcia skorupy.

i jeszcze jedno, utrzymywanie poziomu za pomocą powietrza wydaje się teoretycznielepszym rozwiązaniem (brak pomp, filtrów) czy może się mylę?

No ma chyba małą wadę, żeby nie skłamać to powyżej 2 ( a może 20) litrów każdy zbiornik musi przechodzić badania UDT i posiadać zawory bezpieczeństwa.

pozdrawiam i czekam na info

Michał cnc

Post napisał: Michał cnc » 29 sty 2009, 22:47

ok sorki troche może sie uniosłem :wink: masz racje że zbiornik z nierdzewki wytrzyma 20 lat to fakt! broń boże nie chce podważać Twojej wiedzy :wink: , ja 23 lata doświadczenia bede miał dopiero za 18 lat :wink: więc musze sie jeszcze sporo nauczyć :oops: sam jestem na etapie budowy water jeta i napewno bedę potrzebował jeszcze jakiejś fachowej porady na którą mam nadziej będe mógł liczyć :roll:

Awatar użytkownika

cnccad
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: cnccad » 30 sty 2009, 10:01

Niestety ... taka jest kolej rzeczy. Trzeba lat by powiedzieć mam doświadczenie.
Ja to powiem jak stuknie mi 30lat w tym zawodzie.
Kolego Chrisz1796 ... faktycznie są jakieś tam przepisy określające wymagania co do zbiorników.
Tyle że wydaje mi sie prócz 20l to też ma znaczenie ciśnienie w tym zbiorniku.
Po za tym ... mówimy o zbiorniku który tak naprawdę nim nie jest a jest tylko wanną lub stołem materiałowym a tego chyba już przepisy nie kierują pod UDT.
Ale uwaga jest słuszna jak najbardziej i powiem tak ... zainteresuję się nią bo to mnie zaciekawiło.

OZI
Posty w temacie: 2

Post napisał: OZI » 30 sty 2009, 10:08

Niestety ... taka jest kolej rzeczy. Trzeba lat by powiedzieć mam doświadczenie.
Ja to powiem jak stuknie mi 30lat w tym zawodzie.
Takie małe odstępstwo od tematu
Nie liczy się ilość ale jakość :-) kolego cnccad.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”