Takie parametry powiązane są ze sobą prawem Ohma. Jeśli silnik ma się kręcić szybko, sterowanie impulsowe jest konieczne. Obniżając napięcie zasilania doprowadzimy do osiągnięcia prądów znamionowych ale silnik będzie kręcił wolno, może 200obr/min najwyżej.Vip pisze:No to może by ograniczył prąd wejściowy silnika (nie napięcie)?
Sterownik działa nie tak jak trzeba...
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 7
Tagi:
-
W tym wypadku mamy jedno wyjście 74HC194 obciążone najwyżej trzema wejściami bramek standardowych 74XX. Powinno działać, choć generalnie należy stosować układy tego samego typu.pit61 pisze:mam pytanie czy można "ożenić” scalaki z grupy 74HC ze zwykłymi 74?
Czy po podłączeniu wejść sterownika do masy silnik nadal drga?
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3
Po podłączeniu silnika krokowego bez sterowania krokiem silnik drgał.
Po zwarciu STEP lub DIR do masy silnik się uspokajał i "trzymało" go.
Układ nie reaguje na impulsy sterujące silnik robi co chce.
Po wyjęciu ULN2803 zacząłem sprawdzać stany logiczne - pojawiła się częstotliwość około 50-60 Hz zresztą ona pływa od 20 do 60 Hz . Popełniłem błąd zamiast podstawki pozostałe kości wlutowałem .
Częstotliwość "lata" po wszystkich kościach.
Po zwarciu STEP lub DIR do masy silnik się uspokajał i "trzymało" go.
Układ nie reaguje na impulsy sterujące silnik robi co chce.
Po wyjęciu ULN2803 zacząłem sprawdzać stany logiczne - pojawiła się częstotliwość około 50-60 Hz zresztą ona pływa od 20 do 60 Hz . Popełniłem błąd zamiast podstawki pozostałe kości wlutowałem .
Częstotliwość "lata" po wszystkich kościach.
-
Najwyraźniej sterownik jest sprawny.pit61 pisze:Po zwarciu STEP lub DIR do masy silnik się uspokajał i "trzymało" go.
Nie można sprawdzać takiego układu z niepodłączonymi wejściami gdyż bardzo łatwo się wzbudza. Poza tym wzbudzanie może wywołać niewłaściwe połączenie mas napięcia zasilającego logikę i silnik, czy wręcz niepoprawnie ułożone kable we wnętrzu szafy sterowniczej.
Jakiego programu sterującego Kolega używa, jakie zasilacze, jaki PC itd? Wszystko ma znaczenie.
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 3

Zacząłem sprawdzać układ - stary sposób słuchawka plus kondensator.
Okazało się że kable w zasilaczu regulowanym od tranzystora mocy położyłem na rdzeniu trafo!! Efekt - składowa zmienna 17 V (!!!) w zakresie regulacji od 0 do 30 V stałego.
Teraz muszę coś zrobić z zasilaczem potem pomyślę o reszcie.
Dziękuję za pomoc i przepraszam za własną głupotę.
PS. Czy dalej interesujesz się obróbką w technologi EDM?