tig-kupno, budowa
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
mylisz się mówiąc ze nie są nic nie warte , ostatnio zakupiłem takową 130A firmy Dekatech
Byłem bardzo zdziwiony możliwościami tej spawarki...
Bardzo stabilnie trzyma łuk i dobrze się nią spawa
potwierdzam te opinię. Ja kupiłem MAGNUM i co sie okazało że zachowuje się 30% lepiej niż markowe spawarki.
ESAB to porażka co do jakości spoin SAF ... zdecydowanie lepiej niż ESAB ... LINCOLN nawet , nawet itd...itd.
"Chinszczyzna" nie koniecznie musi być zła. Może jak by polepszyć chłodzenie to było by to poprawienie jej warunków ??
potwierdzam te opinię. Ja kupiłem MAGNUM i co sie okazało że zachowuje się 30% lepiej niż markowe spawarki.
ESAB to porażka co do jakości spoin SAF ... zdecydowanie lepiej niż ESAB ... LINCOLN nawet , nawet itd...itd.
"Chinszczyzna" nie koniecznie musi być zła. Może jak by polepszyć chłodzenie to było by to poprawienie jej warunków ??
Pozdrawiam robaczki kolorowe :)
-
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
Dekatech Flory model TIG 130A cena 990zl zakup Allegro prosto od dystrybutora gwar 24msc door-to-doorM 52 pisze:Jakiś link? Typ, producent, model? Cena? Miejsce zakupu? Ja też myśle nad takim zakupem i wdzięczny będę za informacje.251mz pisze:transformator w migomacie ma inną charakterystyke niż ten w tigu.....Wystarczy dołożyć prostownik i kupić uchwyt. Oczywiście brak zdalnego zapłonu HF (trzeba będzie pocierać jak przy otulonych), stabilizacji łuku, sterowania gazem itd ale spawać będzie - ta sama harakterystyka transformatora spawalniczego. Oczywiście inwerter jest lżejszy ale zwykła szpulka drutu (trafo) pracuje tak samo. Póżniej pewnie dołoży sie kondensatory, jeszcze pózniej zawór do gazu, a jeszcze póżniej czasówkę do wypełnień, a pózniej... a pózniej..
ze zwyklej transformatorówki mozna zrobić TIGa
trzeba jednak mieć pojęcie o układzie jonizacji/HF
oraz wprowadzaniu tego sygnału do obwodów spawania...
nie są to sprawy łatwe , temat wielokrotnie wałkowany na elektroda.pl
mylisz się mówiąc ze nie są nic nie warte , ostatnio zakupiłem takową 130A firmy Dekatechmrozanski pisze:bo widzialem cale tigi na allegro za 1000
Udało się pospawać elektroda 2,5mm drabine blaszaną przy prądzie 20A:|:|
(akurat butli nie bylo na miejscu:( )
-
- Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 1
my zajmujemy się nierdzewką więc TIG-ów na hali jest kilkadziesiąt- Matrix-y, ozas-y, Esab-y, lincolny... i kilka pojedynczych sztuk innych. Mogę powiedzieć tylko tyle- cena najczęściej ma się nijak do samego podstawowego spawania- im droższa spawarka tym więcej dodatkowych opcji- stabilizacja, spawanie impulsem, ustawienia dla określonych materiałów itp. Mamy sporo spawaczy, którzy pracują na starych OZAS-ach i sobie je bardzo chwalą- za nic nie chcą ich zamieniać na coś co część uważa za lepsze, bo droższe. Najważniejsza rzecz na jaką powinieneś uważać to rączka- niektóre po chwili spawania się przegrzewają i to zazwyczaj jest największy problem... jak nie spawasz dużo to uważaj żeby nie przegrzewać sprzętu i każdy da sobie radę:)