Zakup frezarki manualnej
-
Autor tematu - Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Zakup frezarki manualnej
Witam, mam zamiar zakupic jakas uzywana frezarke manualna, przeznaczona ma byc tylko do do planowania i prostego frezowania gabarytow. Szukam w cenie cos kolo 4 tys pln - jakies stare roczniki, Znalazlem pare takich wartych uwagi. Poniewaz w takiej cenie niczego porzadnego nie kupie, potrzebowalbym podpowiedzi na co zwrocic uwage przy zakupie takiego zlomu 

Kazde parametry sa idealne, czasami tylko narzedzia sa malo wytrzymale 
Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Kazdy wymiar da sie osiagnac, czasami wystaczy docisnac mocniej urzadzenie pomiarowe

Tagi:
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Kontakt:
Luzy na prowadnicach - złap za stół i trochę poruszaj, niby da się kasowac listwą dociskową ale jak pracowała z luzami to moze być trochę wybita.
Stan powierzchni prowadnic - organoleptycznie
Luzy na śrubach - łożyskowanie śruby i stan nakrętki trza sprawdzić - złap za stół i ruszaj nim w tą i z powrotem w kierunku osi sprawdzanej. ewentualnie można ocenić poprzez "martwy ruch" pokrętła od osi.
Uszczelnienia pinoli - w starszych sprzętach lubią osikać przy wyłączaniu obrotów - bywa problematyczne.
Skrzynka przekładniowa - sprawdź czy wwszystkie biegi chodzą tak jak trzeba, bez zgrzytów etc,
Posuwy mechaniczne - sprawdź czy działają
Pompka chłodziwa - j.w.
Bicie wrzeciona - czujnik i organoleptycznie
luz wrzeciona - czujnik i organoleptycznie
ogólny stan maszyny - jak wygląda jakby ją wiadrem oleju ktoś chlusnął to znaczy że nie dbali o sprzęt ogólnie.
Generalnie im bardziej jebitniejsza tym lepsza ale problem z przewozem powstaje.
Mam nadzieję że ci to trochę naświetliło problem zakupu.
Stan powierzchni prowadnic - organoleptycznie
Luzy na śrubach - łożyskowanie śruby i stan nakrętki trza sprawdzić - złap za stół i ruszaj nim w tą i z powrotem w kierunku osi sprawdzanej. ewentualnie można ocenić poprzez "martwy ruch" pokrętła od osi.
Uszczelnienia pinoli - w starszych sprzętach lubią osikać przy wyłączaniu obrotów - bywa problematyczne.
Skrzynka przekładniowa - sprawdź czy wwszystkie biegi chodzą tak jak trzeba, bez zgrzytów etc,
Posuwy mechaniczne - sprawdź czy działają
Pompka chłodziwa - j.w.
Bicie wrzeciona - czujnik i organoleptycznie
luz wrzeciona - czujnik i organoleptycznie
ogólny stan maszyny - jak wygląda jakby ją wiadrem oleju ktoś chlusnął to znaczy że nie dbali o sprzęt ogólnie.
Generalnie im bardziej jebitniejsza tym lepsza ale problem z przewozem powstaje.
Mam nadzieję że ci to trochę naświetliło problem zakupu.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
Ja kupiłem niedawno frezarkę FP 800 za 1500 zł więc za 4 koła kupisz coś większego spokojnie i dobrego. Do mojej narazie dołożyłem 100 zł na nakrętkę trapezową bo brakowało jej. Brakowało tez pokręteł od posuwuw ale je dotoczyłem.
Luzów na prowadnicach nie ma ( tzn nawet nie musiałem kasować a i jeszcze jest sporo na klinach w zapasie ).
Moja rada na kupienie taniej maszyny to tak jak ja - stała w warszacie i w natłoku roboty nawet nie mieli czasu jej złożyć. Napewno ceny na Allegro są zawyżone.
Luzów na prowadnicach nie ma ( tzn nawet nie musiałem kasować a i jeszcze jest sporo na klinach w zapasie ).
Moja rada na kupienie taniej maszyny to tak jak ja - stała w warszacie i w natłoku roboty nawet nie mieli czasu jej złożyć. Napewno ceny na Allegro są zawyżone.