ile by kosztowała taka konstrukcja?
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
hej jeżeli będziesz potrzebował pomocy w wykonaniu jakichś części toczeniu i frezowaniu to chętnie mógłbym pomóc mam dostęp do maszyn a i wiem gdzie mogę w miarę tanio kupić materiał. czasu będę miał sporo zaraz po sesji czyli w środku lutego. w razie czego kontakt na PW albo maila!!!! [email protected]
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
W wykonaniu również mogę pomóc. Chętnie bym zobaczył na zywo jak to powstaje a odległość nie jest wielka 
W razie problemów pisz: [email protected]
Gratuluję jora ciekawej maszynki, wydaje mi się jednak, że z tym 1000zł za stan ze zdjęcia to trochę przedobrzyłeś

W razie problemów pisz: [email protected]
Gratuluję jora ciekawej maszynki, wydaje mi się jednak, że z tym 1000zł za stan ze zdjęcia to trochę przedobrzyłeś

Najdłuższa droga do celu prowadzi na skróty
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
Jest mi miło, że konstrukcja się podoba. Dziękuję też za oferowaną pomoc.
Co do tej ceny to nie przesadziłem, już kiedyś podawałem na forum link do sklepu gdzie kupuję metale kolorowe ale podam go jeszcze:
http://www.kafra.pl/start.html
Jest tam cennik, sami policzcie. Dla przykładu wyliczę koszt boków osi X, mojej maszynki.
Płaskownik 20 x 100, potrzebowałem 2 po 440mm, cena za 1kg - brutto 23,18,-
1000mm waży 5,40 kg, czyli 880mm waży 4,76 kg
4,76 pomnożyć przez 23,18 wychodzi niecałe 111 zł.
Konstrukcja aluminiowa wyniosła mnie tanio, myślę, że dobre spawanie, planowanie powierzchni i cała reszta, gdybym robił ze stali wyszła by drożej. Materiał tańszy ale większa ilość operacji.
A teraz inna sprawa, za rok może okazać się, ze będę potrzebował większego pola pracy. Wystarczy, że wykonam samą oś Y a całą resztę przykręcę do tej osi. (raz dłuższa raz krótsza). Kolejna sprawa, sporo czasu w ciągu roku spędzam w domku na działce, gdzie też majsterkuję. Jak zabrać na plecy ciężką pospawaną, stalową konstrukcję, a tak rozkręcę i przewiozę w częściach.
Co do tej ceny to nie przesadziłem, już kiedyś podawałem na forum link do sklepu gdzie kupuję metale kolorowe ale podam go jeszcze:
http://www.kafra.pl/start.html
Jest tam cennik, sami policzcie. Dla przykładu wyliczę koszt boków osi X, mojej maszynki.
Płaskownik 20 x 100, potrzebowałem 2 po 440mm, cena za 1kg - brutto 23,18,-
1000mm waży 5,40 kg, czyli 880mm waży 4,76 kg
4,76 pomnożyć przez 23,18 wychodzi niecałe 111 zł.
Konstrukcja aluminiowa wyniosła mnie tanio, myślę, że dobre spawanie, planowanie powierzchni i cała reszta, gdybym robił ze stali wyszła by drożej. Materiał tańszy ale większa ilość operacji.
A teraz inna sprawa, za rok może okazać się, ze będę potrzebował większego pola pracy. Wystarczy, że wykonam samą oś Y a całą resztę przykręcę do tej osi. (raz dłuższa raz krótsza). Kolejna sprawa, sporo czasu w ciągu roku spędzam w domku na działce, gdzie też majsterkuję. Jak zabrać na plecy ciężką pospawaną, stalową konstrukcję, a tak rozkręcę i przewiozę w częściach.