Cześć
Mam problem z maszyną DMC63v na sterowaniu TNC426M.
Podczas wymiany narzędzia (magazyn karuzelowy) wywaliło mi prąd. I teraz po cofnięciu ręcznym magazynu na miejsce (odsunąłem od wrzeciona) i włączeniu maszyny mam błąd "Wymieniacz narz.brak poz.wyjsc" i nie mogę zabazować maszyny co wiąże się z tym ,ze nic nie mogę zrobić. Czy ktoś z Was jest mi w stanie pomóc ?
Problem z magazynem TNC 426M
-
narzedziowiec0037
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki

- Posty w temacie: 1
-
majo5555
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 2
Re: Problem z magazynem TNC 426M
Cześć. Tak na szybko - po wejściu w "MOD" masz przycisk "help"?Jeśli tak to tam może być powrót na pozycję referencyjną magazynu. Jeśli nie to zapewne gdzieś głębiej w PLC. Jest bardzo dużo możliwości więc najlepiej jak pokażesz zdjęcia awarii i pozycji magazynu. Możesz też spróbować ręcznie poruszać magazynem przed załączeniem obwodów bezpieczeństwa (z wciśniętym wcześniej grzybem) na niektórych maszynkach. Ale to na tą chwilę wróżenie z fusów. Ostatecznie możesz się dostać do silnika magazynu i za pomocą klucza po zwolnieniu hamulca spróbować go przestawić. Jest też opcja zapewne naciśnięcia kombinacji pewnych przycisków (w zależności od maszyny i producenta) gdzie magazyn powraca o kubek aby czujnik wychwycił pozycję. Bez większej ilości info ciężko stwierdzić.
-
majo5555
- Specjalista poziom 1 (min. 100)

- Posty w temacie: 2
Re: Problem z magazynem TNC 426M
Sprawdziłem kilka źródeł i możesz spróbować M77 na początek. To powinno zresetować magazyn i cykl wymiany narzędzia. Magazyn powinien być oczywiście na właściwej pozycji.