Czy są dostępne dobre i darmowe CAD/CAM na androida? Albo może jakiś sposób, aby programy z windowsa odpalić na androidzie?
Można używać telefonu, jak komputer, poprzez Dex lub ReadyFor https://porady-tech.pl/telefony/jak-kor ... -komputer/ ale aby zastąpić stary komputer, chyba słabo z softem, czy nie potrafię znaleźć?
Dodane 35 minuty 34 sekundy:
Czy używał ktoś takich programów:
https://apkpure.com/pl/zwcad-mobile-dwg ... Soft.ZWCAD
https://apkpure.com/cad-studio-3d-print ... dcamstudio
albo może ktoś zna coś godnego polecenia?
CAD CAM na androidzie ?
-
jasiu...
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 2
Re: CAD CAM na androidzie ?
Mógłbyś rozwinąć temat? Jak chcesz się komunikować z maszyną? Za pośrednictwem Bluetooth?
U nas w firmie ludzie mają przenośne tablety z windowsem (i dołączaną klawiaturą i myszą) i tak się da fajnie pracować. Ale nie bardzo wyobrażam sobie, do czego można by wykorzystać np. pixela, z sześciocalowym ekranikiem. I żeby nie było, takiego np. MechTab dla androida to ja używam od zawsze, ale to zupełnie inny temat.
U nas w firmie ludzie mają przenośne tablety z windowsem (i dołączaną klawiaturą i myszą) i tak się da fajnie pracować. Ale nie bardzo wyobrażam sobie, do czego można by wykorzystać np. pixela, z sześciocalowym ekranikiem. I żeby nie było, takiego np. MechTab dla androida to ja używam od zawsze, ale to zupełnie inny temat.
-
Bandito
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)

Nie myślałem o podłączeniu telefonu do maszyny.
Myślałem o podłączeniu telefonu do telewizora/monitora, klawiatury i myszki. Wtedy można używać komórkę zamiast peceta, używając dużego ekranu.
Pytanie o aplikacje CAD/CAM, aby w domu coś sobie "zaprojektować" i wygenerować g-kod grbl na amatorski ploter/grawerkę.
Dodane 1 godzina 1 minuta 32 sekundy:
A może ktoś próbował coś typu "Winlator" do instalacji cad/cam na komórce? Dla mnie wygląda to trochę skomplikowane.
Myślałem o podłączeniu telefonu do telewizora/monitora, klawiatury i myszki. Wtedy można używać komórkę zamiast peceta, używając dużego ekranu.
Pytanie o aplikacje CAD/CAM, aby w domu coś sobie "zaprojektować" i wygenerować g-kod grbl na amatorski ploter/grawerkę.
Dodane 1 godzina 1 minuta 32 sekundy:
A może ktoś próbował coś typu "Winlator" do instalacji cad/cam na komórce? Dla mnie wygląda to trochę skomplikowane.
-
jasiu...
- Lider FORUM (min. 2000)

Mimo wszystko nie wiem, czemu nie miałby to być jakiś tani, używany tablet z Windows? Mam gdzieś Dell Latitude 5290, to kosztuje naprawdę grosze, ma ekran 12,3 cala, a na dodatek złącze HDMi.
Pewnie, że można telefonem, tylko że mnie chodzi o to, jaki z tego zysk? Tym bardziej, jeśli chcesz to ożenić z ploterkiem. Taki tablet jest dużo wygodniejszy. Acha, jak nie lubisz windows, to Ubuntu też ładnie na tym chodzi.
Pewnie, że można telefonem, tylko że mnie chodzi o to, jaki z tego zysk? Tym bardziej, jeśli chcesz to ożenić z ploterkiem. Taki tablet jest dużo wygodniejszy. Acha, jak nie lubisz windows, to Ubuntu też ładnie na tym chodzi.