Dobór bezpieczników do tokarki tud 40
-
PatrykPołożyński
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

- Posty w temacie: 2
Dobór bezpieczników do tokarki tud 40
Witam, jestem w trakcie czyszczenia elektroniki w tokarce tud 40, i zauważyłem że w każdym gnieździe były wkładki 6A, wydaje mi się że to za mało na taką tokarkę, czy wie ktoś jakie wkładki włożyć w te gniazda, nie mam głowy do szukania który bezpiecznik zabezpiecza silnik itp, z góry dziękuję za pomoc.
-
Steryd
- Lider FORUM (min. 2000)

Re: Dobór bezpieczników do tokarki tud 40
Tam nie ma bezpieczników do silnika. Tam są same pierdółki faktycznie moze po 6- 10 A. Sam silnik powienien mieć zabezpieczenie ZTCP 3x80A
Można?
Morzna!!!
Morzna!!!
-
PatrykPołożyński
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)

-
Areo84
- ELITA FORUM (min. 1000)

W tych tokarkach były silniki dwubiegowe 4 / 6,7kW. Zabezpieczenie silnika głównego wewnątrz tokarki to tylko dwa termiki (przekaźniki przeciążeniowe) PM -40 po jednym dla każdego biegu o dwóch różnych nastawach .
-
RomanJ4
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 1
Tu masz Tokarka TUD-40-50 DTR.pdf pod linkiem https://megawrzuta.pl/f71ng8s2 (link czynny 10-60 dni)
a w niej schemat i rozpiskę elektryki. I wszystko jasne.
a w niej schemat i rozpiskę elektryki. I wszystko jasne.
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
Areo84
- ELITA FORUM (min. 1000)

PatrykPołożyński pisze:Witam, jestem w trakcie czyszczenia elektroniki w tokarce tud 40, i zauważyłem że w każdym gnieździe były wkładki 6A, wydaje mi się że to za mało na taką tokarkę
No elektroniki to ma jednak nie ma żadnej, chyba że ktoś sobie coś zamontował. Zabezpieczone wkładkami topikowymi były: silnik pompki chłodziwa , silnik przyspieszonego posuwu , sterowanie i oświetlenie . To wszystko to sama drobnica po 2-6A .Wersje wyposażone w kopiał miały nieco większy bezpiecznik wspólny pompki chłodziwa i silnika kopiału, bo 10A. Silnik główny nie miał swoich wkładek topikowych a jedynie termiki o których pisałem. Pewnie raczej tokarka nie ma kopiału, więc nie ma sensu zakładać większych wkładek jak 6A . Tam nawet miejscami powinny być mniejsze, np. na transformator oświetlenia czy pompkę chłodziwa ( po 2A). W DTR wszystko pisze. W rozdzielnicy wystarczy zabezpieczenie C 20A.