Zarobki specjalistów CNC

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

Pneumokok
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 4

Re: Zarobki specjalistów CNC

Post napisał: Pneumokok » 20 cze 2026, 18:48

WZÓR pisze:Raz na jednym zleceniu odpuściłem ( nie wziąłem kasy za program w ramach promocji) i mam za swoje.
Teraz wszystkie ,,tulejki" są podobne - programy mam .
Więc nic mi nie pozostaje , tylko ,,zmieniać współrzędne" w tych programach i kontynuować wolontariat.

W żadnym wypadku za darmo. Licz 200-300zł/h albo i więcej skoro i tak robota seryjna, to koszt napisania w koszcie jednej tulejki będzie niewielki. A jak za dużo to niech pisze sobie sam.

Jeżeli pomogłem kliknij pomógł :)

Tagi:

kamiennik
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: kamiennik » 20 cze 2026, 19:10

Proste pierdoły 500zł/program, jak coś skomplikowanego i liczenie w godzinach to 300zl/h plus kasa za dojazd i wdrożenie na maszynie, lata tak współpracowałem z kilkoma firmami i nigdy nie usłyszałem, że drogo i gdzie indziej poszukają.

atom1477
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2

Post napisał: atom1477 » 20 cze 2026, 19:54

WZÓR pisze:
20 cze 2026, 17:08
Sądzisz , że napisanie nowego programu ( zmiana współrzędnych ) z ręki lub w środowisku CAM powinna być darmowa , skoro przy rozpoczęciu współpracy jasno zostały ustalone zasady i ustalenia ?
Nie napisałem że ma być darmowa.
Ani że ma to być sprzeczne z ustalonymi zasadami. No i nie wiem jakie to były zasady.
Jeżeli ustaliłeś że każdy program robisz od zera, to tak rób i tak licz.
Ale jeżeli nie było to tak ustalone (albo nawet jeśli było, ale i tak zamierzasz zmodyfikować stary program a nie pisać nowy od zera) to po prostu policz to z czasu pracy. Wyjdzie mniej, ale nie zero.

Przecież wszyscy czasem przerabiają gotowe programy. A jeżeli liczą za nie jak za nowe to już inna sprawa.
Ryzyko kolizji na nowym programie też jest, szczególnie na takim pisanym z palca. Przerobienie już działającego i sprawdzonego na kolizje programu wcale nie musi być bardziej ryzykowne.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”