Dokąd zmierza świat
-
IMPULS3
- Lider FORUM (min. 2000)

- Posty w temacie: 95
Re: Dokąd zmierza świat
WZÓR pisze:Dla mnie ten gość to głupek.
To jest taka kreacja że jak był w Anglii to był królem a tu już nie jest. No i dramatyczne tytuły z których w pożniejszym czasie nic nie wynika.
Mam kilku znajomych którzy byli za granicą a jednak zjechali i są teraz tu. I czasem pojawia się takie coś ze tam jak byli to oszczędzali i wystarczalo im pieniedzy tyle tylko ze oszczedzali bo mieli cel a teraz jak są pobudowani to cele maja mniejsze. Poza tym czy za granicą to wszyscy zyją jak króle mafii mając 3 samochody i Ferrari w garażu? Ja byłem chwilkę w Niemczech i jakoś wielkiego przepychu tam nie zobaczyłem, Samochody też były taki jak i u nas wiec gdzie ten luksus? Bo skoro ilość pieniądza jest wieksza to i pałace powinny być bardziej złote. Poza tym Polska jeśli chodzi o sam wygląd jest piękna i pod względem budownictwa i przyrodniczo. Wiec ja bym nie chciał żyć w Anglii, jeśli juz to gdzieś gdzie jest cieplutko bo to lubię ale pracowac trzeba wszędzie i od tego raczej ucieczki nie ma-niestety albo stety.
-
drzasiek90

- Posty w temacie: 54
- Kontakt:
Ja mam takie obserwacje, że wszyscy moi znajomi/rodzina mieszkający w Polsce którzy podjęli się budowy domów wybudowali dużo szybciej niż ci którzy wyjechali zarabiać na dom za granicą.
W Polsce pracują we dwójkę, pomieszają chwilę kontem u rodziców, po pracy jak chłop zaradny to dużo rzeczy sam zrobi i 2-3 lata i mieszkają na nowym.
Kuzynka moja 16 lat w Anglii pracowała z mężem zanim wybudowali dom w Polsce i wrócili.
Szwagierka z mężem już chyba 7 lat w Austrii pracują i dom dopiero stan surowy zamknięty.
To nie znaczy, se za granicą zarabiają mniej. Ale żyjąc tam z całą rodziną, dojeżdżając tutaj i wynajmując ekipy do każdej drobnej rzeczy to po prostu pochłania za dużo pieniędzy i w efekcie czas budowy się wydłuża.
Ja tam nie widzę aby w moim środowisku ci którzy wyjeżdżają mieli się finansowo lepkiej. Jak ktoś zaradny i pracowity i ma głowę na karku to nawet tutaj potrafi zbudować lepszy status finansowy niż wyjeżdżając.
Na pewno to nie jest żadną reguła, od wszystkiego są wyjątki.
Ale czasy ogromnej przebitki chyba się skończyły.
-
IMPULS3

drzasiek90 pisze: po pracy jak chłop zaradny to dużo rzeczy sam zrobi
I to jeden z kluczy do owego sukcesu.
Powiem tak, wszystko zależy od wielu czynników. Ostatnio zapytalem moja sasiadke która z mężem była kilka lat za granicą czy jakby byli tu w Polsce to czy by się też tak samo pobudowali i stwierdzila że ciężko by było. A obecnie pracują tu oboje. Wiec moze kwestia kto jaką ma pracę w kwestiach placowych też ma znaczenie.
Generalnie tak jak napisaleś tak to trochę też wygląda bo najęcie ekip do wszystkiego pochlania dużo wieksze pieniądze a podnoszenie kosztów w Polsce mocno zaburza te dysproporcje zarobkowe.
Czasami wskakuje mi ten kanał gdzie oboje wszystko zrobili sami chyba oprócz dachu.
https://www.youtube.com/@ZbudujmyNaszDom/videos
-
jasiu...

- Posty w temacie: 62
I jak zwykle "jak kulą w płot". Ale mam fajnie zrobiony materiał, dokładna instrukcja, jak to zrobić, żeby za granicą mieć takie same warunki leczenia, jak tubylcy. Może się komuś przyda:
No właśnie nie. Język mam opanowany (na codzień lokalną gwarę), dla mnie nie ma różnicy, czy telewizor leci po polsku czy po niemiecku. Podatek umiem rozliczyć sam. Radzę sobie.
Mówisz o służbie zdrowia, bo to dla starszego człowieka najważniejsze?
No jakby to powiedzieć, ja to mogę sobie co najwyżej pobudować taki niski, na maleńkiej działce z krzyżem i miejscami na nazwisko. Tyle że nie chcę. Nie jest mi potrzebne, żeby moje granity cmentarne wrony obsrywały. Bo ja się zwijam, dlatego spytałem atoma, czy płacony w Polsce podatek da mi np. służbę zdrowia porównywalną z Niemcami, czy Hiszpanią. Przecież wiadomo, że dzieci już miał nie będą, a choroby tak, to po co mi dom budować. Tym bardziej wyprowadzka na prowincję, gdzie karetka jedzie godzinę, to też nie najlepszy chyba pomysł. Ale mam mieszkanie w mieście, w którym są kliniki uniwersytetu medycznego. Sporo się słyszy o kolejkach, czy w takich klinikach kolejki są takie same? Ja tutaj płacę na Kasę Chorych w sumie 9,1% (drugie tyle dokłada pracodawca, albo tutejszy organ rentowy). Poziom opieki zły nie jest. W Polsce też się płaci 9%, a jak z dostępnością usług? Tym bardziej, że moja kasa sporo rzeczy funduje dodatkowo, np. czyszczenie zębów, dodatkowe badania. Tego się najbardziej boję, żeby nie zamienić obecnego naprawdę dobrego lekarza na takiego, któremu się nie chce.
-
IMPULS3

jasiu... pisze:a choroby tak, to po co mi dom budować. Tym bardziej wyprowadzka na prowincję, gdzie karetka jedzie godzinę,
Chyba jednak przesadzasz w drugą stronę. Jakoś nie widuję ludzi konających przed domami czekajac na karetke. Poza tym troche tej prowincji w Polsce jest i jakoś ludzie też dożywają starości i to póżnej. Kwestia wyboru miejsca zamieszkania dla mnie jest głupia bo to wiadomo ze własne upodobania decydują. Ktoś lubi miasto a ja lubię wieś ewentualnie małe gminy bo uwielbiam lasy, rzeczki i wszelkie zbiorniki wodne. Dlatego nie chciałbym spędzić życia w betonowej dzungli bo tam dla mnie nic fajnego nie ma.
Poza tym jak obserwuję sobie ludzi to najgorzej jest tym co na emeryturze siedzą w fotelu i jedyny ruch to pilot od TV a teraz zapewne internet. Reszta co ma jakieś zajęcie to jakoś funkcjonuje. Wiec bardziej od miejsca uważam że ważniejsze jest zajęcie na emeryturze.
Natomiast jeśli ktokolwiek traci możliwosci samodzielnego funkcjonowania to są domy spokojnej starości fakt że platne ale są.
Tak czy siak skoro pracujesz fizycznie to jeszcze sie ruszasz i ten ruch warto zachować a nawet wzmocnić choćby długimi spacerami bo na to masz wpływ.
-
Pneumokok
- Specjalista poziom 3 (min. 600)

- Posty w temacie: 3
drzasiek90 pisze:Coś ci się pomyliło. To nie mnie tu powinieneś cytować bo to nie ja pisałem.
Tak, to było do jasia, sorki. Nie wiem czemu cytat był niby z Twojej wypowiedzi.
jasiu... pisze:No właśnie nie. Język mam opanowany (na codzień lokalną gwarę), dla mnie nie ma różnicy, czy telewizor leci po polsku czy po niemiecku. Podatek umiem rozliczyć sam. Radzę sobie.
To powiem szczerze nie masz czego w Polsce szukać. Tu Ci lepiej niestety nie będzie. Ba! Nawet tak samo nie będzie.
Jeżeli pomogłem kliknij pomógł 
-
atom1477

- Posty w temacie: 23
Nie mówię o niczym konkretnym. Tylko ogólnie że podatki idą na różne rzeczy.
Sam zawsze mi to tłumaczyłeś gdy narzekałem na wysokość podatków. Że nie powinienem narzekać, tylko się cieszyć że dzięki podatkom mam sfinansowane to czy tamto.
Teraz po prostu Twoje nauki do Ciebie wracają.
-
WZÓR
- Moderator
-
Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 33
Rozbawił mnie epizod 79IMPULS3 pisze: ↑19 maja 2026, 13:45....
Czasami wskakuje mi ten kanał gdzie oboje wszystko zrobili sami chyba oprócz dachu.
https://www.youtube.com/@ZbudujmyNaszDom/videos
JAK SAMEMU ZABUDOWAĆ KOMINEK ?
A gdzie w tym kominku jest wyczystka?
.... , oglądając przegapiłem?
P.s.
Szkoda czasu na te telenowele , kolejnych nie oglądam.
Mariusz.
Pomagam w:
HAAS - frezarki, tokarki
HAAS - frezarki, tokarki