Aaaaby zdrowym być

Tu można porozmawiać na dowolny temat nie koniecznie związany z tematyką maszyn i CNC

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 44

Re: Aaaaby zdrowym być

Post napisał: jasiu... » 19 kwie 2026, 11:03

IMPULS3 pisze:
19 kwie 2026, 09:39
żeby obcego chłopa calować po rekach.
Trochę nieprecyzyjne napisałem. Chodzi mi o to, że całowanie księdza jest wręcz obowiązkiem w kościołach wschodnich, czyli prawosławnych, a te są rozpowszechnione na wschodzie Polski. To jest wytłumaczone w tym artykule, jaki podlinkowałem, jaka jest tego geneza. Przytoczę:

Jeśli chodzi o Kościół, całowanie dłoni księdza jest nie tylko integralnym elementem etykiety kościelnej, ale ma również głębokie, sakralne znaczenie. Kiedy ksiądz lub biskup błogosławi nas dłonią, składa palce, tworząc litery IC XC, oznaczające Jezusa Chrystusa. Po otrzymaniu błogosławieństwa całujemy dłoń, która nas błogosławi – całując niejako niewidzialną dłoń samego Chrystusa. Oznacza to, że poprzez księdza błogosławi nas sam nasz Pan Jezus Chrystus.

Powtarzam, jest to oficjalna interpretacja kościoła prawosławnego!

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 57

Post napisał: IMPULS3 » 19 kwie 2026, 11:14

jasiu... pisze:Kiedy ksiądz lub biskup błogosławi nas dłonią, składa palce, tworząc litery IC XC, oznaczające Jezusa Chrystusa. Po otrzymaniu błogosławieństwa całujemy dłoń, która nas błogosławi

Wiec jak sam widzisz masz wyjaśnienie tego czego nie widzisz. To wymysł kościelny wiec innymi słowy nie mający żadnego przełożenia na cokolwiek wartego uwagi.
jasiu... pisze:całując niejako niewidzialną dłoń samego Chrystusa.

Właśnie dlatego nie mogę zrozumieć tego że tzw. wierni nie odróżniają co należy czynić a skupiają się na jakiś symbolach które ktoś im narzucił. Zatracono to co robił Jezus a w zamian zrobiono teatrzyk.
jasiu... pisze:Oznacza to, że poprzez księdza błogosławi nas sam nasz Pan Jezus Chrystus.

A bez księdza nie może ? :)
jasiu... pisze:Powtarzam, jest to oficjalna interpretacja kościoła prawosławnego!

Na szczęście mnie to nie dotyczy a niestety tylko zniesmacza. Inna sprawa że niby jedna droga a tyle kościołów jakby nie można było być jednym. O tym też zapomniano.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 19 kwie 2026, 15:28

Nie wiem, spytaj osób, które mieszkają na wschodzie, bo obowiązek całowania rąk batiuszki jest zapisany w tradycji kościoła prawosławnego. Widocznie kościelny widział, jak to jego sąsiedzi robią i sam chciał spróbować. Tak bym to tłumaczył. Może ktoś z lubelskiego, czy białostockiego mógłby coś więcej na ten temat. Może w ten sam sposób myśleli ludzie, którym wyrywał się o. Rydzyk?

Z drugiej strony w dalekiej i mocno odmiennej kulturowo od nas Turcji jeszcze dziś spotkasz się z "el öpmek", a więc czemu się dziwić?

strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: strikexp » 19 kwie 2026, 15:49

Obrazek

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 19 kwie 2026, 16:09

jasiu... pisze: bo obowiązek całowania rąk

Obowiazkiem to moze być to żebyś był dobrym człekiem i tyle. Reszta wymyslonych rzeczy przez kogoś kto ma przerośnięte ego jest głupotą żeby nie napisać inaczej. :)
jasiu... pisze: a więc czemu się dziwić?

A ja się dziwie, bo to jest elementarny brak zrozumienia o co chodzi tak naprawde.
Z resztą, powiem tak, zawsze jak ktoś do mnie przychodził i rzucał na powitanie coś związane z religią to zawsze na końcu okazywało się że chciał mnie przekręcić finansowo. Zawsze, wiec mam też osobiste uczulenie na pseudo religijność ludzi. :)

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 19 kwie 2026, 16:31

Mógłbym się z tym zgodzić, tyle że całowanie popa po rękach jest w prawosławiu obowiązkiem. I jest o tym wyraźnie pisane!!!

To znaczy, czasem to pop całuje, zamiast jego:

Ale czy to też leży w tradycji prawosławnej, to nie wiem.

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 19 kwie 2026, 17:17

jasiu... pisze: całowanie popa po rękach jest w prawosławiu obowiązkiem.

To sens takich pism stoi pod dużym znakiem zapytania. :P
jasiu... pisze:To znaczy, czasem to pop całuje, zamiast jego:

Mógłby go jeszcze gdzie indziej pocałować skoro ma coś nie tak pomiędzy uszami. A to też dobitnie pokazuje co im imponuje.

jasiu...
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: jasiu... » 19 kwie 2026, 20:08

No i znów nie chcesz przyjąć do wiadomości historycznych zaszłości. Nie kto inny, jak car Piotr I Wielki, ponad 300 lat temu, wydał przepisy regulujące funkcjonowanie cerkwi prawosławnej. Biskupi prawosławni swój pastorał otrzymywali od cara. Coś jak dzisiaj przyjęcie ślubowania od sędziów, nie chciał car, to pastorału nie dał.

Może dlatego skromny batiuszka poczuł się w obowiązku, by carowi pokazać swój szacunek?

Autor tematu
forestgril
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 65

Post napisał: forestgril » 19 kwie 2026, 21:09

jasiu... pisze:
19 kwie 2026, 16:31
Mógłbym się z tym zgodzić, tyle że całowanie popa po rękach jest w prawosławiu obowiązkiem. I jest o tym wyraźnie pisane!!!

To znaczy, czasem to pop całuje, zamiast jego:

Ale czy to też leży w tradycji prawosławnej, to nie wiem.
Leży, od cara to chyba nawet Bóg być wyżej nie może.

Dodane 1 minuta 12 sekundy:
Ale nie gadajcie mi tu o wierze w Boga, czyli o czymś, czego chyba nie macie?

Dodane 20 sekundy:
(Choć to temat mocno ze zdrowiem związany)

IMPULS3
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: IMPULS3 » 20 kwie 2026, 05:43

forestgril pisze:Ale nie gadajcie mi tu o wierze w Boga, czyli o czymś, czego chyba nie macie?

Wiara w Boga to bezinteresowna służba innym ludziom. Wiec gdzie są ci wierzący na tym forum? :) Jest kilku, ale jakoś oni się nie deklarują jakoś mocno a mimo wszystko pomagają. Wiec może jednak zdanie po cynach ich poznacie jest ważniejsze niż słowo wiara? :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Na luzie”